Özel Akhisar Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gülgün Tunçay “31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü” dolayısıyla açıklama yaptı.


Uzm. Dr. Gülgün Tunçay “Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre dünyadaki en önemli sağlık sorunu tütün kullanımıdır. Önümüzdeki yüzyılda yaklaşık 1 milyar insanın sigara nedeniyle beklenenden erken öleceği tahmin edilmektedir. Sigara içenlerin yarısı sigaraya bağlı nedenler yüzünden erken hayatını kaybetmektedir. Sigara, ölüm nedeni olan 40’dan fazla hastalığa yol açar” dedi.

Gülgün Tunçay “Ülkemizde 15 yaş üstü bireylerin %31’i tütün ürünlerini kullanmaktadır. 20 milyon kişi sigara içicisidir. Her yıl 100.000 insanımızı sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta kaybetmekteyiz. Bu sayı trafik kazalarında yitirdiğimiz sayının 20 katıdır” ifadelerini kullandı. 

Tunçay ayrıca, sigara sadece içeni değil, aynı ortamda bulunanı da öldürmektedir. Kapalı alanlarda sigara yasağının yürürlüğe girdiği ülkelerde sigaraya bağlı ölümlerin azaldığı tespit edilmiştir. Sigara, bağımlılık yapıcı bir maddedir. Ancak günümüzde sigara bırakmada etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış tedavi seçenekleri mevcuttur. Tüm sigara içenler sigarayı bırakma konusunda yardım almak için doktorlara başvurabileceklerini söyledi.

Tunçay son olarak “Bizim hastane olarak görevimiz, insan sağlığının en önemli düşmanı olan sigara ile mücadele etmek ve “Dumansız Hava Sahası” oluşturmaktır” dedi.