Obezite; Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Tüm dünyada yapılan pek çok çalışmada tip 2 diyabet gelişimi için obezitenin hazırlayıcı bir faktör olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca tip 2 diyabet (şeker hastalığı) nedeni ile tedavi gören hastaların %80’inin obez olduğu bilinmektedir. Tüm bu çalışmaların sonucunda şeker hastalığı ile obezite arasında çok yakın bir bağ olduğu ortaya çıkmıştır. Şeker hastalığı tüm dünyada oldukça sık görülen bir halk sağlığı problemidir ve hastalığın zaman içerisinde pek çok organı etkilediği de bilinmektedir.

 Bu bağın anlaşılması ile birlikte kilo verilmesi ile şeker hastalığının tedavi edilebileceği öngörüsü ile birçok çalışma yapılmıştır ve bu çalışmalar son yıllarda, obezite ameliyatları ve metabolik cerrahi ameliyatları üzerine yoğunlaşmıştır.

  Peki gerçekten bu ameliyatlar ile obezite ve şeker hastalığı tedavi edilebilir mi? 

 Evet edilebilir. Uygun hastalarda bu mümkün olabilmektedir. Tabiî ki her hastanın bu ameliyatlardan fayda göreceği söylemek gerçek dışıdır ama toplumdaki şeker hastalarının çoğu bu ameliyatlardan fayda görecek grupta yer almaktadır. 

 Hangi hastalar şeker obezite ameliyatı olabilir?

 Bu sorunun cevabı biraz teknik olsa da kabaca, pankreas rezervleri yeterli olan, insülin kullanımına  başlama süresi kısa olan hastalarda tip 2 diyabet hastalarında yapılmalıdır. Tip 1 diyabet hastaları ve pankreas rezervi yetersiz olan hastalar bu ameliyatlardan fayda görememektedir.

 Bu ameliyatlar riskli midir?

 Her ameliyat gibi bu ameliyatların da riski vardır, ancak bu riskler kabul edilebilir seviyededir ve hatta bazı ameliyatların riski safra kesesi ameliyatıyla hemen hemen aynıdır. Zaman içerisinde diyabetin size vereceği farklı organ hasarları nedeni ile bu ameliyata bağlı riskleri göze almak uygun olacaktır.
Detaylı bilgi ve Randevu İçin 0236 404 0 404