Kolonoskopi kalın bağırsağın görüntülenmesine yarayan bir tanı yöntemidir. Ultrason, tomografi, sanal tomografi ve dışkıda gizli kan tetkiki gibi işlemler sindirim sistemi hakkında birtakım ön bilgiler verir. Ancak alınan sonuç, kolonoskopi kadar kapsamlı olmamaktadır. Kolonoskopi de, bir ucunda kamera olan yaklaşık serçe parmak kalınlığında siyah bir hortum ile bağırsağa girilir ve içerisi incelenir. Hiçbir şikayet olmasa da 50 yaş sonrası doktorunun önereceği aralıklarla kolonoskopi yaptırılması gerekmektedir. 

Birinci derece akrabalarda kolon kanseri veya kolon polibi teşhis edilmesi durumlarında öncelikli olarak kullanılan Kolonoskopi; Dışkıda kan, Kansızlık ve demir eksikliği, Bazı kronik hastalıklar, İltihaplı bağırsak hastalıkları, Dışkılama alışkanlığında ciddi değişiklikler, Kabızlık ya da ishal, Kilo kaybı ve Uzun süren karın ağrısı şikayetlerinde de önemli bir yöntemdir.

Kolonoskopi konusunda hastaları en çok ailesi ve yakın çevresinden duydukları kaygılandırmaktadır. Ancak anlatıldığı kadar zorlu bir işlem değildir. İyi bir bağırsak temizliği, işlem kalitesini yükseltir. Ayrıca düzenli olarak alınan ilaçlar varsa doktor bilgilendirilmeli ve özellikle kan sulandırıcı ilaçların işlem sırasında kanama riskini artırabileceği unutulmamalıdır. İşlemden bir gün önce hiçbir şey yenilmemesi ve sadece sıvı alması gerekmektedir.
Kolonoskopi kaygısının yersiz ve yanlış olduğu, uzman ellerde yapılırsa ve hasta üzerine düşeni yaparsa son derece etkili sonuç verdiği unutulmamalıdır.