KOAH, Nefes yollarında mikrobik olmayan iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır.

KOAH oluşumunda en önemli risk faktörünün sigara olduğunu belirten Özel Akhisar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Tunçay, “Diğer risk faktörleri tozlu, dumanlı işyerlerinde çalışma, hava kirliliği ve hareketsizlik olarak sayılabilir. KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşın önlenebilir ve tedavi edilebilir.” ifadelerini kullandı.

Gülgün Tunçay, “En sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgamdır. 40 yaş üstü ve sigara içen veya mesleği gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde uzun süreli yakınmaların devam etmesi halinde kişinin hekim tarafından görülüp nefes ölçüm testi yaptırması gerekir. KOAH, Türkiye’de ölümcül hastalıklar arasında 3. sırada yer alır. 40 yaş ve üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Ancak 10 hastadan sadece birine teşhis konulmakta ve tedavi olmaktadır. Nefes ölçüm testi ile kişinin KOAH olup olmadığı kolayca saptanabilmekte fakat bu testin doğru yapılıp, doğru değerlendirilmesi gerekmektedir. dedi. 

Tunçay ayrıca, ‘KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak için bir hekime başvurmasıdır. Bu amaçla hastanemiz Sigara Bıraktırma Birimi’nde hastalara yardımcı olmaktayız. Bunun dışında zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması da gereklidir. KOAH’ın tedavisinde kullanılan, nefes yoluyla alınan ilaçların doğru şekilde ve uygun sürelerle kullanılması gerekiyor ve hastalara düzenli fiziksel aktivite öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.