Bugün 16 Kasım Dünya KOAH günü. Türkiye’de 40 yaşın üstündeki her 10 kişiden biri KOAH hastası. Ülkemizde yaşanan ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları ve tümörlerden sonra üçüncü sırada yer alıyor. 

KOAH olan kişilerin sigara içtiği için balgam, öksürük, nefes darlığı gibi şikâyetleri normal kabul ettiğini belirten Özel Doğuş Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Saygıdeğer Kont, “Bu kişiler zaman içerisinde şikâyetlerinin artmasıyla evden çıkmayarak, çok fazla hareket etmeyerek hastalığa adapte oluyor. Bu kişilere hastalığın çok ileri dönemlerinde bile teşhis konulamıyor. Sigara bile içiyor olsalar, 40 yaşından sonra başlayan öksürük, balgam, nefes darlığı gibi şikâyetlerin normal olmadığını ve vatandaşların KOAH hastası olduğunu bilmesi gerekiyor. 

KOAH’ın yüzde 80’i ise sigara kaynaklı olduğunu belirten Uzm. Dr. Yasemin Saygıdeğer Kont, “KOAH hastaları öncelikle sigarayı bırakacak. Bu kişilerin her yıl grip aşılarını ve ömür boyu koruyucu olan zatüre aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Ayrıca, doktorların verdiği nefes açıcı ilaçları düzenli olarak kullanmaları ve bol sıvı almaları gerekiyor. Zehirli gazlara ve tozlara maruz kalmamaları,  kirli havalarda dışarıya çıkmamaları ve beslenmeleri düzenli olması gerekmektedir.” diye konuştu.  

Akciğerlerdeki hava yollarının daralması ile kendini gösteren Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) önemli bir küresel halk sağlığı sorunudur diyen Yasemin Saygıdeğer Kont, “Hastalığın sinsi ilerlemesi nedeniyle hastaların çoğu ileri evrelerde tanı almakta ve bu gecikme hastalığın tedavisini imkânsız hale getirmektedir. KOAH için risk grubunda bulunan kişilerin 40’lı yaşlara geldikleri zaman yılda bir kez Solunum Fonksiyon Testi yaptırmaları erken tanı için önemli olmaktadır.” ifadelerini kullandı.