Özel Doğuş Hastanesi Üroloji Uzmanı Uzm.Dr. Özgür KOÇ, insan hayatını kabusa çeviren  böbrek taşları ve tedavileri hakkında tüm bilinmeyenleri anlattı.

Böbreğin toplayıcı sisteminde bazen de kanallarında bulunan taşlara üriner sistem taşı denir.Bir kum tanesi yapısında başlar. Alınan sıvının yetersizliği, ailesel yatkınlıklar ve anatomik bozukluklar nedeniyle büyüyebilir.

En sık bulguları şiddetli yan ağrısı ve idrarda kanamadır. Bunun yanında bulantı-kusma, yüksek ateş gibi şikayetler görülebilir.

Taş böbrekte iken çok fazla ağrı yapmaz. Fakat üreter denilen idrar kanalına düştüğünde şiddetli ağrı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama, kanama gibi bulgular ortaya çıkabilir.

Tanısında ilaçlı böbrek filmi denilen IVP, ilaçsız Tomografi ve Ultrasonografi kullanılır.

Böbrekte ciddi bir tıkanıklık yoksa, taş böbrek fonksiyonlarını bozacak büyüklükte değilse hastaya ilaç tedavisinin yanında bol su içmesi ve hareket etmesi önerilir.

Cerrahi tedaviye endoskopik yani kapalı yöntemlerle başlanır. Üriner sistem taş hastalığı tedavisinde yüksek teknoloji olanaklarının kullanılabildiği endoskopik (kapalı sistem) ameliyatlar hastanemizde sıklıkla uygulanmaktadır.Cerrahi tedavinin yanı sıra taş kırma (ESWL) yöntemi ile taşların anestezisiz ve ayaktan tedavisi mümkün olmaktadır.

 -LAZERLE KAPALI SİSTEM BÖBREK TAŞI  (PNL ) TEDAVİSİ

Kapalı böbrek taşı ameliyatı böbrek taşı problemi yaşayan hastalara, ağrı çekmeden kısa sürede sosyal yaşama dönebilme imkanı veren, ciltten küçük bir delik açılarak yerleştirilen tüp ile böbrek içine girilerek taşın kırılarak çıkarıldığı, kesisiz kapalı ameliyat yöntemidir.

 -LAZERLE KAPALI  SİSTEM İDRAR KANAL TAŞI  (URS ) TEDAVİSİ

Bu ameliyat yönteminde idrar yaptığınız yerden girilerek önce idrar kesenize oradan da idrar kanalına ulaşılarak kanal içerisindeki taş ya direkt olarak alınır, eğer idrar kanalından geçemeyecek kadar büyük ise önce kırılarak küçük boyuta indirilir sonra küçük parçalar şeklinde kanaldan çıkartılır.

  BÖBREK TAŞI KIRMA (ESWL) ÜNİTESİ

Hastanemizde böbrek taşlarının tedavisinde son teknoloji olan ESWL cihazı kullanılarak, anestezi uygulamadan ağrısız, sancısız tedavi olanağı sunulmaktadır. Taş kırma cihazı olan ESWL( extracorporeal shock wave lithotripsy) vücut dışından ses dalgaları göndererek böbrek taşına ulaşır ve onları kırarak küçük parçalara ayırır, küçük parçalara ayrılan taslar idrar yoluyla vücuttan atılır. Tedaviler ortalama 3 seans sürmektedir.. Bu cihazın başarı oranı, böbrek taşlarında (%80-85) Üreter (idrar yolu) taşlarında (% 85-90), alt üreter taşlarında ise ( %75-80) dir. Seanslar yaklaşık 30 dk sürer ve işlem sonrasında hasta hemen normal hayatına dönebilir.