Akhisarpress.com - Sağlık Bakanlığı Obezite ile mücadele programı kapsamında Akhisar Devlet Hastanesinde Obezite Polikliniği hizmete açıldı.

Sağlık Bakanlığı önemli bir halk sorunu olan obezitenin önlenmesi ve azaltılması için Devlet Hastanelerinde klinikler açtığını ifade eden Akhisar Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Erol Karaca; “İç hastalıkları uzmanı Dr. Nurdan Erkmen Sakallı, hastanemizin diyetisyenleri ile birlikte ortak çalışma ile obezite sorunu olan hastalarımıza yardımcı olacaklar. Obez kişilerin çoğu hızlı ve kolayca zayıflamayı isterler. Gerçekte ise bu o kadar kolay değildir ve başarılamadığından dolayı hastalar arasında motivasyon eksikliğine bağlı tedaviyi bırakma oranı sıktır. Kilonun korunması uzun süreli davranış değişikliği, dengeli ve sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılmasına bağlıdır. Bu amaca yönelik olarak tedavide ana nokta enerji alımının azaltılması ve enerji harcanmasının artırılmasıdır’’ diye konuştu.

Obezite eski çağlardan yakın zamanlara kadar bir güç simgesi iken, şimdilerde tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak kabul edildiğini söyleyen Karaca, Dünya sağlık örgütü 1995 yılından 2000 yılına kadar olan sürede dünyadaki obez kişi sayısının yüzde 50 artarak 300 milyona ulaştığını bildirmiştir. Türkiye’nin de batılı ülkelerden geri kalmadığını özellikle kadınlarda yüzde 30 gibi oranlara ulaştığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Obezite Polikliniği Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Nurdan Erkmen Sakallı; “Obezite; koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, inme, tip 2 diyabetes mellitus, rahim, meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri, osteoartrit (kireçleme), varis, uyku-apne sendromu gibi hastalıklar için çok önemli risk faktörüdür.

Obez kişilerin çoğu hızlı ve kolayca zayıflamayı isterler. Gerçekte ise bu o kadar kolay değildir ve başarılamadığından dolayı hastalar arasında motivasyon eksikliğine bağlı tedaviyi bırakma oranı sıktır. Kilonun korunması uzun süreli davranış değişikliği, dengeli ve sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılmasına bağlıdır. Bu amaca yönelik olarak tedavide ana nokta enerji alımının azaltılması ve enerji harcanmasının artırılmasıdır’’ dedi.

“BİR DİRHEM ET, BİN AYIP ÖRTMEZ” diyerek sözlerine devam eden Sakallı; “Zayıflamak için önce karar verilmeli, sonra tıbbi yardım alınmalıdır. Obezite ile ilgili hormon ve kan tahlilleri yapılmasını, yeterli ve dengeli beslenme konusunda diyetisyen kontrolünde diyet ve egzersiz öneriyoruz ‘’ dedi.

Obezite ile mücadele etmek için;

1.SOFRADAN TOK DEĞİL AÇ KALKILMALI VE YEMEK TABAKLARI KÜÇÜLTÜLMELİ.
2.3 ANA 3 ARA ÖĞÜN ALINMALI
3.HER GÜN 45 DAKİKA, PLATES,SPOR SALONU, YÜRÜYÜŞ VEYA EGZERSİZ YAPILMALI
4.ÇAYLAR ŞEKERSİZ İÇİLMELİ
5.KARBONHIDRATTAN UZAK..SEBZE MEYVEDEN ZENGİN BESLENİLMELİ
6.EKMEK SAYISI AZALTILMALI, KEPEKLİ EKMEK TERCİH EDİLMELİ
7.AKŞAM YEMEĞİ ERKEN YENMELİ..
8.HERGÜN 2-3 LİTRE SU İÇİLMELİDİR.

diyerek sözlerini bitiren Obezite Polikliniği Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Nurdan Erkmen Sakallı; “Obezite sorunu olan tüm hastalarımızı polikliniğimize bekliyoruz " dedi.