Yılmaz Ataburut deyince Akhisarlıların ilk aklına, Akhisarspor geldiğini biliyorum. 3. Röportajımı da yine sporla ilgili olduğunu düşünüyorsunuzdur. Fakat öyle değil. Yılmaz Atabarut Akhisarspor’un ilk kurucu başkanı ve bir numaralı üyesi olsa da o çok yönlü bir kişi.  Mimar, müteahhit, siyasetçi, Sivil Toplum örgütçülüğünü girişimci iş insanı, ayrı zamanda iyi bir aile reisi ve eşi uzman Doktor  Armağan hanım  mutlu bir evliliği, İki iyi yetiştirdiği erkek çocukları var. 

Bizi eşi ile birlikte konuk eden Yılmaz Atabarut’u kamu oyununu daha yakından tanıması için işte röportajımız.

Haldun AKYÜZ-(H.A.)=Sayın Atabarut müsaade ederseniz size Yılmaz ağabey demek istiyorum. Çok yönlü bir kişiliğiniz var. İlk olarak sizi tanıyorum ama, ağzınızdan kendinizi tanıtır mısınız.

Yılmaz ATABARUT-(Y.A.)= Ben Bursa doğumluyum, sevgili eşim doktor hanım İzmirli. İkimizin de doğum tarihi 1936. Ben İstanbul Teknik Üniversitesinde Mimarlık okurken, İzmir Ege Üniversitesin de  Tıp tahsili gören sonradan eşim olacak Armağan hanım  ablasını ziyaret için İstanbul’a gelmiş. Arkadaş ortamında tanıştık. O uzmanlık tahsiline devam ederken ben İstanbul’da mimarlığa başladım. Arkadaşlığımız devam etti.  1958- 1967 yılına  kadar  askerlikte dahil Ankara İzmir ve İstanbul’da değişik birimlerde Mimar olarak çalıştım. Bu arada Armağan hanımla  arkadaşlığımız 1958 yılında evlilikle sonuçlandı.

(H.A.)=Biriniz Bursalı ve İstanbul’da mimarlık yapıyorsunuz. Armağan hanım İzmirli; 1967 yılından beri   Akhisar’da her ikinizde mesleğinizi sürdürdünüz ve  emekliliğinizi de Akhisar’da sürdürüyorsunuz ?

(Y.A.)=İstanbul’da ortaklıkla yaptığımı bir inşaat için  en uygun kerestenin arkadaşımın dostu olan Akhisarlı kereste işini yapan İbrahim Abaka ile Akhisar’da tanıştım. Dostluğumuz ileri safhalara ulaştı. Bir gün  Akhisar’da ilk site olan  80 Evlerin yapımı için merhum İbrahim Abaka’dan davet aldım. Eşimle birlikte Akhisar’a geldik. Çok sevdik. Eşim  kadın hastalıkları uzmanı olduğu için, eksikliği duyulan Akhisar’da muayenehanesini açtı. Bende kurulan 80 evler kooperatifi inşaatına başladım. Müteahhitlik ve projelerle bir çok özel  binaların ve Kumu yatırımlarında görev yaptım.

(H.A.)=Akhisar kamu oyunun büyük bölümü size Akhisarspor’un kurucusu ve ilk başkanı olarak biliyor.Bu konuya en son gelmek istiyorum. Sizin mesleğinizin dışında, Siyasetçi, sivil Toplum örgütlerindeki görevleriniz gibi yönlerinizin de olduğu da biliniyor. Bu konularda bilgi verir misiniz.

(Y.A.)=İşimiz gereği Akhisar Ticaret Odası üyeliği ve dolayısıyla yapılan  seçimlerde bir ekiple mecliste görev aldık. 1969’ta Meclis başkanı seçildim. Değişim girişimci arkadaşlar ile  Çimento Fabrikası girişimi başlattık. Bir anonim şirket kurduk. Devletten alacağımız katkı ile  tesisin sonuçlanması beklenirken 12 Mart muhtırası bizim kuracağımız  Çimento Fabrikasının sonu oldu. A.Ş. yi Toprak Sanayi olarak gerçekleştirdik. Ticaret Odası Meclis başkanlığım  döneminde Doğru Yol Partisi olan ilişkilerim ve arkadaşlarımın teşviki ile 1979 yılında Senatör  Adayı oldum. Seçilemedim. Ticaret Odasında ki görevim devam ederken Ankara’da “Ticaret Odaları Konsey Üyeliği” ne  seçildim.  Senatör adaylığımdan  10 yıl sonra bu kez partim tarafından  Belediye Başkan adayı oldum. Bu kez de seçilemedim.

(H.A.)=Yılmaz ağabey, siyasi olarak  Senatör ve Belediye Başkan adaylığınız sonunda seçilemediniz ama, Akhisar’daki  bir çok önemli STK’lar da görev aldınız. Özellikle yaptığınız kamu ve özel inşaatlardaki kalıcılığınız, bir çok ev sahibi olmak isteyen vatandaşları da onların ödemleri doğrultusunda ev sahibi yaptınız. Öyle tahmin ediyorum ki enflasyon dan dolayı kar etmediğinizi ve beklide zarar ettiniz. Bu konuda biraz açıklama yapar mısınız.

(Y.A.)=Doğru; siyasi açıdan aday olduğum mevkilere seçilemedim. Seninde yakından takip ettiğini biliyorum. Siyasi partilerin karşılıklı olarak kulis çalışmalarının yanında aynı parti üyeleri arasında da kazanların kaynadığı unutulmamalı. Ben hayatta hiç küsmem. Siyasi görüşleri ne olursa olsun, daima gerçek dostlarım arasında hemen hemen her siyasi görüşten ailece görüştüğümüz arkadaşlarımız vardır. Akhisar Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş aşamasında,yer tespit çalışmalarında, 1991 yılında  yatırım programına alınmasında bazıları aramızdan ayrılan arkadaşlarımız ile etkin çalışmalar yaptık. 3 yılda Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü yaptığım Akhisar Organize Sanayi Bölgesinde binlerce Akhisarlı çalışıp ekmek yiyorlar. Benim, eşimin  ve iki evladım için onurdur Akhisar’da yaşamak ve takdir edilmek. Aile olarak  sosyal hayatta, ilkeler doğrultusunda adımlarımız oldu. Akhisar Rotary Kulübü kuruluşunda bulundum. Değişik zaman dilimlerinde 7 yıl başkanlığını üstlendim.

(H.A.)=Yılmaz ağabey, sözünüzü kesiyorum. 40 yılı geçmiş taşra muhabirliğim de bir Rotary toplantısında sizin elinizden aldığım ilk “Başarı Belgesi” ve seramik vazoyu hala saklıyorum. Bir çok aldığım plaket ve ödülün yanında sizin verdiğiniz başarı belgesi ve seramik vazonun ilk olması benim için çok özel.

(Y.A.)=Evet hatırlıyorum. Rotary toplantılarında önemli konuklar ile Akhisarlıları bir araya getirmeye çalıştık. Tarıma dayalı bir ilçe olduğumuz için sosyalleşme açısından o dönemlerde arkadaşlarımız ile  katkı yaptığımıza inanıyorum.

(H.A.)=En sona bıraktığımız spora gelmek istiyorum. İlk olarak  Akhisarspor’un kuruluşunda görev aldınız. 1 numaralı üyesiniz ve ilk başkanlığın yaptınız. 1970 yılından  bu günlere kadar gelen ve Türkiye Spor liginde 7 sezon mücadele eden, bir Ziraat Türkiye Kupasını, bir Süper kupayı kazanan, ne yazık ki bu sezon Süper ligden düşen ve kupada da final maçını kaybeden  Akhisarspor için görüşlerinizi alabilir miyim.

(Y.A.)=Akhisar’da spor özellikle futbolla ilgilenen herkesin bildiği tahmin ettiğim ve özellikle 50 yaş üzeri kişilerin, Manisa amatör liglerinde fırtına gibi esen Gençlikspor, Güreşspor ve daha sonra kurulan Doğanspor’a gönül verenlerin bir çatı altında toplanma önerleri ile Akhisarspor için birleşme kararını gerçekleştirdik. İlk olarak mor beyaz reklerini almamıza rağmen, kısa zamanda Gençlikspor’un siyah beyaz formasından siyah rengini, Güneşspor’un yeşil beyaz formasından yeşil rengi, doğanspor’un  sarı kırmızı renklerinden  sarıyı aldık. Akhisarspor’un forma renkleri yeşil-siyah oldu. Akhisar’ın o yıllarda  önemli gelir kaynağı tütün’ün  rengi sarı ile amblemimizi tamamladık. Manisa Amatör liginde  bir çok şampiyonluklar.Terfi gurup maçlarında başarılar elde ettik. Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığını yapan  Mustafa Kemal Ulusu başkanlığında kurulan 3. Profesyonel lige alındık. Sadece bir sezon 3.ligden düştükten sonra bir yıl sonra tekrar 3. Lige çıktık. O günden bu güne kadar basamakları çıkarak belirttiğin gibi 7 sezon Süper ligde mücadele ettik. Bu 7 sezonun 5,5 sezonundaki maçlarımızı Manisa 19 Mayıs stadında oynadık. Ne yazık ki 1,5 sezon yapılan modern stadımızda oynadıktan sonra 1. Lige düştük. Bu güne kadar başarı ile kulübü yönetenlere, terlerini akıtan, 7 sezon forma giyen futbolcularımıza, tesislerdeki görevlilerimize ve özellikle taraftarlarımızı tebrik ediyorum. Akhisar’da her açıdan alt yapı vardık. Yepyeni bir ruh ve yeni kurulacak yönetim ve ekiplerle öyle tahmin ediyorum ki tekrar süper lige çıkacağımıza inanıyorum.

(H.A.)=Sizi özelikle yanınızda futbol oynamış, Süper ligi gözlemciliği yapmış Birtan Taşkınlar ile yöneticilerden çok, Tahihcioğlu Basketbol ligine çıkmak için Play-Off maçları oynayan Basketbol takımının  maçlarını da izliyorsunuz.

(Y.A.)=Çocukluğum,öğrenciliğim yıllarından itibaren spor benim önemli ilgi alanımdı. İzciliğimden başlayarak, mahalleler arasında maçlarda  kalecilik yaptım. Orta okul ve lise çağlarında  basketbol takımına seçildim. O günkü takım arkadaşlarımdan bir çoğu önemli  takımlarda forma giydiler. Evlilik, iş hayatı, ekonomik alanda mesafe almak bizi tribünlerde maç izlemeye ve yöneticilik yapmaya yönlendirdi. Spor kulüplerinin iyi yönetilmeye ve müsabakalarında seyirciye ihtiyacı vardır. Basketbol takımımızın Play-Off maçlarında başarılı olup Tahihcioğlu Basketbol lige çıkmasını bekliyoruz.

(H.A.)=Son olarak Türkiye Futbol Adamları Derneği Akhisar şubesi başkanlığınızdaki yaptığınız etkinlikler Türkiye çapında ses getirdi. Tespit edilen Akhisar’da futbol oynamış herkesi bir araya getirirken, bir çok Türkiye çapında önemli konukları da davet ettiniz. TFF başkanlığı yapmış ve Akhisar’ı 3. Lige alan Mustafa Kemal Ulusu da yapılan toplantıya katıldılar. Akhisarspor’un 45. Kuruluş yıl dönü için gece düzenlediniz. Akhisar evladı önemli spor sunucuları arasında olan  Tunç Elibol, süper lig hakemliği yapmış, milli forma giymiş futbolcuları da konuk ederek, konferanslar düzenlediniz. Benim de üyesi olduğum Türfad Akhisar şubesinin düzenlediği geceler için özellikle dışarıdan gelen eski futbolcular ve iş insanlarından çok önemli geri dönüşler aldım. Tabii ki sizleri de tebrik etmişlerdir. Bu konu hakkında biraz daha geniş bilgi verir misiniz.

(Y.A.)=İyi gerçek dostlar ve arkadaşlar bin arada oldu mu çok önemli adımlar atılıyor. Kurduğumuz iletişim ile gerçekten çok önemli geceler düzenledik. “İnsanlar Yaşarken Anılmalıdır” başlığı ile belirli zaman dilimlerinde futbol oynamış yöneticilik yapmış kişileri davet ettik. Onları ağırladık. Anı şiltleri verdik. Tabii iki Akhisar’ın yöneten protokol üyeleri, sivil toplum örgütleri yöneticilerini, Akhisar’daki ve şehrimizin dışındaki Akhisarlı iş insanlarını da gecelerimize katıldılar.Ülkemizdeki TÜRFAD yöneticilerimizden bazıları, İlimizdeki futbol adamları ve hakemleri de gecelerimize renk kattılar. Genel Başkanlar, seninde belirttiğin gibi bizi 3. Lige alan TFF başkanı Kemal Ulusu’da davetimizi icabet etti bize şeref verdi. Akhisarspor’un 45. Yılı gecesi düzenledik. O tarihlerde  takımın teknik direktörü olan Dünya yıldızı Roberto Carlos’un da yaş günü idi. Çok özel şahsı adına yapılan pasta yaptırdık. Fakat söz verdiği halde gecemize ne kendisi nede kulüp başkanımız katılmadılar. Bu da bizde buruk bir anı olarak kaldı. Benim ve eski belediye başkanlarımızdan Hüsnü Kahraman’ın  başkanlığındaki yapılan böyle etkinliklerin yeni yönetime gelen genç arkadaşlarımız tarafından da yapılacağına inanıyorum.

(H.A.)=Yılmaz ağabey çok güzel bir sohbet oldu. İlave etmek istediğiniz sözler var mı ?      
                                   
(Y.A.)=Çok teşekkür ediyorum. Biz eşim ve ben Akhisar’da doğmasak ta biz gerçekten Akhisarlıyız. Eşim Armağan hanım,ile İstanbul’da çocuklarımız, İngilizce öğretmeni olan Turgay, Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyesi olan Tamer, eşleri ve torunlarımız ile sırk sık bir araya gelip, her yılın anısına toplu resim çektiriyoruz. Bizim için en büyük mutluluk budur ve iyi anılmaktır.  

(H:A:)=Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz. 
 












Yılmaz Atabarut'un TÜRFAD başkanlığındaki çalışmalarından kareler

Yılmaz Atabarut'un Sosyal faaliyetler ve çalışmalarından bazı kareler