Eğitim-Bir-Sen Manisa Şubesi’ne bağlı Eğitim-Bir-Sen Yunusemre Temsilciliği karşılıksız nöbet görevine ‘hayır’ demek, nöbet görevine ücret ödenmesi talebini bir defa daha dillendirmek için Yunusemre ilçesindeki Halit Görgülü Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
Gerçekleştirilen eyleme Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, Eğitim-Bir-Sen Yunusemre İlçe Başkanı Hasan Çolak ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Memur-Sen/Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Mehtap Şirin, Memur-Sen/Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Üyeleri ve Eğitim-Bir-Sen Üyeleri katıldı.
Yunusemre ilçesindeki Halit Görgülü Anadolu Lisesi önünde toplanan sendika üyeleri adına açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Yunusemre İlçe Başkanı Hasan Çolak şunları söyledi:
“Temizlik ve güvenlik gibi, okul ortamının ve öğrencilerin güvenliğinin ve esenliğinin sağlanması noktasında eğitim-öğretime yardımcı bir unsur niteliğinde olan bu görevin öğretmen haricindeki görevlilerce yürütülmesi kamu hizmetinin doğası gereğidir. Anayasa’nın ‘Ücrette adalet sağlanması’ başlıklı 55. maddesinde, ‘Ücret, emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır’ hükmü, ‘Zorla çalıştırma yasağı’ başlıklı 18. maddesinde ise ‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır’ hükmü yer almaktadır. Hal böyleyken, yönetmelik zoruyla ceza tehdidi altından zorla nöbet görevi verilmesinin ve karşılık olarak hiçbir ücret ödenmemesinin angarya niteliğinde olduğuna kuşku yoktur. Kamu kurumlarında yapılan her nöbet görevinin bir karşılığı bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında nöbet görevinin bir karşılığının olmamasının izah edilecek bir tarafı yoktur. 9 Şubat tarihinde imza kampanyası başlatıldı. Toplanan imzaları Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK)’na sunarak konuyu güçlü bir şekilde tekrar gündeme getirdik. Nöbet görevine ücret ödenmesi talebimizi buradan bir kez daha yineliyoruz. Bu konuda bir an önce adım atılmalıdır. Eğitim-Bir-Sen olarak bu konuda sonuç alana kadar ısrarımız ve mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Angaryaya hayır diyor, nöbet görevi için ücret istiyoruz.”