Akhisar ÖZGÜR-DER, Star gazetesi yazarı ve aynı zamanda yazar olan Selahattin Eş Çakırgil’i ağırlayarak “Türkiye’de İslam’ın Tarihsel Gelişimi” adlı bir söyleyişi gerçekleştirdi.

Akhisar Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği Temsilciliği, İstanbul’dan gelen Star Gazetesi Yazarı Selahattin Eş Çakırgil konuk etti. Türkiye’de İslamiyetin tarihsel gelişimi hakkında söyleyişi gerçekleştiren Gazeteci-Yazar çok çarpıcı tespitlerde bulunduğu gibi çok çarpıcı ifadelerle de siyasi boyuta taşıyarak gerek Atatürk ile ilgili gerekse Ecevit ile ilgili tespitlerde de bulundu.

Gazeteci yazar Selahattin Eş Çakırgil Osmanlı ve İslamiyet hakkında bilgiler verirken, dünya genelinde İslamiyetin ve Müslümanlığın bulunduğu konumu ele alarak başladı. Çakırgil, Osmanlının çok büyük bir güç iken paramparça olmasını, Karlofça Antlaşması bağlayarak yapılan anlaşma sonucunda topraklarını kaybettiğini dile getirdi.

Osmanlı Devletinde çok değerli padişahların yaşadığını anlatan Çakırgil; “Sultan Abdül Hamit son 300 yılın kendi içerisinde yaşayan dönemi en iyi kavrayan bir kişidir” dedi. Abdül Hamit’e tüm dünyanın düşman olduğunu bu düşmanlığında Abdül Hamit’in emperyalist güçlere İslamiyeti en iyi şekilde savunmasından kaynaklandığını dile getirdi.

İngiltere’nin buharlı treni çok öncelerde bularak teknolojik anlamda hızla ilerlediğini, Almanya’nın dahi bu teknolojiye 80 yıl sonra ulaşmasına rağmen 40 yıl içerisinde tüm Almanya’ya yaydığını dile getiren Çakırgil; “Biz o gelişimi hemen sağlayamazdık, paramız yoktu. Halen bile gerideyiz. Yeni yeni arabamızı yapmaya cesaret ediyoruz.” Dedi.

“BÜLENT ECEVİT, AMERİKA MÜTTEFİKİMİZ, DEDİ”

Gazeteci Yazar Selahattin Eş Çakırgil, Bülent Ecevit’in vahdettin hakkında söylediklerinden alıntı yaparak; “Vahdettin vatan haini değildir” dediğinden bahsederek, Süleyman Demirel’in ise “ Türkiye henüz o tartışmayı kaldıramaz” diyerek konuyu kapatmak istediğini söyledi. Bülent Ecevit’in Amerika’ya dik duramadığını ve Amerika’nın Türkiye’nin müttefiki olduğunu dile getirerek bazı konularda sessiz kaldığını dile getirirken, “Şimdilerde ise Türkiye hem NATO hem de Amerika’ya düşüncelerini dik bir şekilde savunuyor” dedi. 

KENAN EVREN HER YERİ ATATÜRK HEYKELİ YAPTI

Dünya genelinde şehirlerin temizliğinden bahseden Çakır; “Kenan Evren, Atatürk’ün ölümünden sonra her şehrin meydanına heykeller dikti. Heykeller yaparak şehir temiz tutulmaz. 1990’dan sonra şehirlerimizi temiz tutmaya başladık. Akhisar’da umarım öyledir. Akhisar halkı 3 dönem aynı kişi başkan yaptığına göre demek ki o şekilde” dedi.

NEYSEKİ 15YILDIR RAHATIZ

Dünya genelinde ekonomik krizlerin yaşandığı zamanlarda insanların sistem değişikliği istediğinden bahseden Çakırgil; “Ekonomik zorluklar meydana çıkınca 2000’li yıllarda insanlar bir sistem değişikliği istediler ama yapamadılar. Yugoslavya bile para biriminde değişiklik yapmak istedi sonu ne hale geldi. Türkiye’de para biriminden altı sıfır atılacak dendi herkes önce korktu. Neyse ki 15 yıldır rahatız.

“ONLARDA NE MUTLU KÜRDÜM DİYENE” DEDİ

1919 yıllarda kurulan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin amacının Müslümanlara yapılana zulüm ve yanlışlıkları savunmak olduğunu dile getiren Çakır; “Türkiye de Laz, Gürcü, Çerkez, Kürt, Arap, Türk, vardı. Sadece Türk olarak adlandırıldık. Bir tarafta hep zedelenen birilerinin olduğunu görmedik. Zamanında hep ‘Ne mutlu Türküm diyene’ dedirterek doğudaki kürt kardeşlerimizin tepkisini çektik. Onlarda ‘Ne mutlu Kürdüm diyene’ dedi. Bu şekilde hep kutuplaştırıldık. Halbuki ‘Elhamdülillah Müslümanım’ deseydik bütünleştirilirdik.” Dedi. 

BÖYLE İSLAM ÜLKESİ DÜŞÜNÜYORUM

Osmanlı zamanında Hırvatistan’ın başkenti Zagreb ’ten çıkan bir Müslümanın tek bir kimlik ile Arabistan’a kadar giderek Hac görevini yerine getirdiğinden bahsederek; “Şimdi Zagreb’den Hacılık görevini yerine getirmek için çıkmak isteyen bir Müslüman yaklaşık 10 ülkeden vize almak zorunda kalıyor. 100 yıl önceki gibi bir İslam ülkesi düşünüyorum. Aynı tevhit bahçesinde açan çiçekleriz biz. Biz aynı ümmetin peşinde olmalıyız.” Dedi. 

ATATÜRK MİSARISI CHP’YE BIRAKTI

Kurtuluş mücadelesi yıllarında ülkenin her yerinde verilen canların ülkenin geleceği için olduğunu söyleyen ve Edirne kapıdaki şehitliğin İslam Şehitiliği olduğunu dile getiren Gazeteci- Yazar çok çarpıcı ifadelerde bulunarak; “Atatürk Hindistan’dan, Arabistan’dan Müslüman kardeşlerimizden gelen yardım paralarıyla İş Bankasını kurdu. O bankanın da %38’ini vasiyet olarak devlete değil CHP’ye bıraktı.” Dedi.

Söyleyişinin başlamadan önce 1 saat süreceğini dile getiren gazeteci-yazar Selahattin Eş Çakırgil, zamanın geçmesinden ve söyleyişin siyasi boyutlara geçmesinden dolayı da salondan ayrılmalar yaşandı.