Akhisarpress.com - 1900’lü yılların başında Bulgar ustalar yapılan Akhisar’ın tarihi Kasaphane’si Belediye tarafından restore edildi. 650 Metre Karelik kapalı bir alan üzerinde, yüksekliği 20 metreyi bulan tarihi kasaphane’de zeytin ve zeytinyağı tanıtım reyonları ile zeytin ve zeytinyağı için kullanılan araçların bulunduğu minik bir müzede bulunacak.

40 yıl öncesine kadar Akhisar’da kasaplar sadece Kasaphane’de iş yeri açabiliyorlardı. Şehrin gelişip büyümesi ile Belediye Meclis kararı ile şehrin diğer semtlerinde de kasap dükkanları izni çıktıktan sonra, Kasaphane canlılığını kaybetti. 10 yıl sonrada içinde hiç kasap kalmadı. Koruma kurulları tarafından 1. Derece Koruma altında bulunan Kasaphane binasında çok değişik dükkanlarda değişik meslek yapıldı.

2 Yıl önce Belediye Başkanlığının kararı ile Koruma Kurullarının denetiminde hazırlanan proje ile restore edilmesine karar verildi. Restore edilmesi ve ileriye dönük nasıl kullanılması için görüşlerini açıklayan Belediye Başkanı Salih Hızlı, “ Bazı tarihçilere göre 9 bin, bilinen 5 bin yıllık tarihi olan Akhisar’ımız Turizm açısından beklenen ilgiyi görmediğinden hareket ederek yola çıktık. Tepe Mezarı, ve eski hastanenin olduğu tepede Bakanlığımız kazı çalışmalarını başlattı. Geçtiğimiz aylarda bilindiği gibi Bakanımız Ertuğrul Günay’ın katılımı ile Müzemizin açılışı yapıldı.” Hashoca Mahallesi sınırları içinde bulunan yine tarihi Zeynelzade Kütüphanesinde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyleyen başkan Salih Hızlı, “İlçemizin tam merkezi Paşa Mahallesi sınırları içinde bulunan adeta terk edilmiş bir durumda olan Kasaphanemizin içinde ve dışında bulunan esnaflarımızla anlaşarak boşalttık. Koruma kurulunun denetiminde restorasyonunu bitirdik. Akhisar’ımız tütünden sonra son yıllarda çok başarılı bir şekilde 12 milyon ürün veren zeytin ağacına sahip oldu. Türkiye’de Zeytinin Başkenti olduk. Türkiye’de ilk Olarak Zeytin ve Zeytinyağı İhtisas Organize Sanayi Bölgesini kurduk. Zeytin ve Zeytinyağındaki tüm bu gelişmeler karşısında restore ettiğimiz restore Kasaphane’mizi özel şartname ile ihaleye çıkardık. Detaylı bir şartname hazırladık. Zeytin ve Zeytinyağı sektöründe hizmet veren genç girişimci bir arkadaşımız ihaleyi aldı. Aylık 3050 Lira kira karşılığında, sadece zeytin ve zeytinyağı ürünlerinin bulunduğu özel reyonlar ile zeytinyağlı yemeklerin sunulacağı bir minik kafe olacak binanın içinde. Ayrıca çok önemli bir bölümünde de Zeytin ve zeytinyağı için geçmiş yıllarda kullanılan araç ve gereçlerin, tabloların bulunduğu kübik bir “Zeytin ve Zeytinyağı” müzesi de olacak. Hedefimiz Tepe mezarına gelen turistlerimizi şehrimizin merkezindeki Kasaphanemize ve dolayısıyla Merkez çarşımıza getirmektir. Bunu sağlamak için değişik projeler geliştireceğiz.” dedi.