Haber Merkezi


Akhisar'da Thyateira Antik Kenti kazılarının fotoğraflarından oluşan 'Aydınlatmak' isimli sergi Roma'da açıldı.


Akhisar'da bulunan, Hıristiyanlığın yayılmasına dair izleri barındıran Thyateira Antik Kenti kazılarının son durağı Roma oldu. Kazıya ait fotoğraflar, Roma'da sergilenmeye başlandı. 


Fotoğraf sanatçısı Mehmet Okutan tarafından kare kare belgelenen kazıda Hıristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri gün ışığına çıkarıldı. 'Illuminare/ Aydınlatmak' adlı fotoğraf sergisinin Roma'daki açılışına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy, Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve çok sayıda davetli katıldı.


KAZILAR 20 YIL SÜRECEK


Açılışta bir konuşma yapan  Başkan Salih Hızlı, şöyle dedi: Akhisar; Anadolu'da Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı, İncil'de adı geçen 7 kutsal kiliseden 4.'süne ev sahipliği yapmaktadır. Sahip olduğu bütün tarihi ve kültürel zenginliklerini, Yunus Emre'nin, Mevlana'nın bizlere miras bıraktığı öğretiyle 700 yıldır büyük bir sevgi ve hoşgörüyle kucaklamaya, yaşatmaya ve tanıtmaya çalışıyoruz. Bu çabamızın somut göstergeleri; çalışmalarını 2011'de başlattığımız Akhisar Thyateira Kazısı, kent müzemiz ve şu anda burada ve Türkiye'nin çeşitli illerinde açtığımız sergilerdir. Fiziki konumu itibarıyla; Bergama, Sardes, Philedelfia ve Selçuk - Efes 'inanç turizmi' aksının tam ortasında yer alan Akhisar, 'inanç turizmi' açısından yepyeni bir adrestir.   

 

Akhisar Belediye Başkanı Hızlı, kazıların 20 yılda bitirileceğini belirterek, 'Kazılar, hem eserlere zarar vermemek hem de bölgede evi olan vatandaşlarımızı ikna etmek için çabalamamız nedeniyle çok yavaş ilerliyor. Ama bu çalışma bittikten sonra Akhisar'a her yıl yüz binlerce insan gelecek.