Bugün 5 Aralık 2017. Bundan seksen üç yıl önce bugün kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği gün. Milli Mücadele’nin 24 Temmuz 1923 Lozan antlaşması ile bittiği günün ardından yeni kurulan Türk devleti 29 Ekim 1923 tarihinde yeni rejimini belirleyerek Cumhuriyet’i ilan etmiş ve bunun ardından devrimler başlamıştır. 

Kadın hakları konusunda da düzenleme yapmak isteyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu durumu sürekli arkadaşlarıyla ele alıyordu.  Aslında kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi 17 Şubat 1926 tarihinde Medeni Kanun’un kabul edilmesi ile başlamıştır.  Bu kanun ile birlikte Şer’i kanun kaldırılmış, kadın-erkek arasındaki ayrıcalık farkı kaldırılmaya başlanmıştır, kadınlara boşanma hakkı ve velayet hakkı tanınmıştır. 

Bunun ardından 3 Nisan 1930 tarihinde Belediye Kanunu görüşmelerinde kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. 26 Ekim 1933 tarihinde ise Köy Kanunu’nda değişiklik yapılmış ve kadınlara köyde muhtar olma ve ihtiyar heyetine seçilme hakkı verilmiştir.  Artık aşama aşama kadınlara haklar verildikten sonra sadece kadınların meclise girme hakkı kalmıştı. O da 5 Aralık 1934 tarihinde anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. O zamanın gazetelerine göre Türk kadını en büyük ödülünü almış olup Ankara’daki Türk kadınları gösteri ile bunu kutlamıştır. Şubat 1935 seçimine kadınlar da aday olmuş ve 1 Mart 1935 tarihinde 18 tane kadın milletvekili meclise girmeye hak kazanmıştır. 

18 vekilden içlerinden en dikkat çekeni Ankara’dan milletvekili seçilen Satı Kadın’dır. Kendisi Kazan köyü muhtarlığı da yapmış olup ilk köylü kadın milletvekilidir. Böylece Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele yıllarında olsun ve daha sonraki zor yıllarda olsun her daim mücadeleye destek veren, cefakâr Türk kadınının yaptığı fedakârlığı unutmamış ve kadınlara seçme ve seçilme hakkını vererek Türk kadınının da meclise girmesini sağlamıştır.