1823  yılında  Dombaycıoğlu Mehmet Ağa  tarafından  yaptırılan, 1963 yılında  aynı adla vakıf adına  kayda geçen, 1980  yılında  İzmir 2 nolu Kültür Varlıkları Koruma Bölge  Müdürlüğü tarafından  tescillenmesi yapılan  son yıllarda  adeta viraneye dönen, kimsesizlerin  adeta  yatakhanesi olan hanın  yasal prosedürleri tamamlandı; restorasyonu Akhisar Ticaret Borsası tarafından  yapılıyor.

Şehir içi han özelliği taşıyan  Dombaycıoğlu  Hanı İzmir 2 Nolu  Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından  7 Şubat 1996 tarihinde  5552 sayılı kararı ile  tescillendi. Kurulun  17 Eylül 2001 tarih 12001 sayılı yazısı ile  Kentsel Sit alanı olarak belirlendi. Orta  avlulu  plan şemasına sahip olan han merkezde bir avlu ve etrafında  dizilen  odalardan  oluşmaktadır. 1980 yılında   Vakıf olarak tescillenen hanının avluya bakan odaları 1995 yılında  kurul tarafından  şahıslara  kiralandı. Tarihi süreç içersinde, modern karayollarının ulaşım kolaylığı  en üst düzeye çıkarması, özel araç sayısının her geçen gün artması ile  Hanların özelliklerini kaybetmesi sonucu, vakıfların kurcularının varislerinin gerektiği gibi sahip çıkmamaları üzerine bakımsızlıktan viraneye döndüler.

Tarihi  9 bin yıllık olduğu belirtilen Akhisar şehir merkezinde, birbirine  yakın  olmakla birlikte, Dombaycıoğlu hanı gibi, Kantarcıoğlu, Sarı Ahmet  Paşa Vakfına ait küllüye de Paşa Hanı ve son yollara kadar  açık sinema olarak, şimdilerde otopark olarak  kullanılan, etrafından dükkanlar bulunan Pamuk han da bulunuyor. Dombaycıoğlu  hanının aslına uygun olarak  restorasyonu nu Ticaret Borsası üstlenirken,  otopark olarak ve etrafında dükkanlar bulunan Pamuk Hanı da  Ticaret ve Sanayi Odası  tarafından Vakıflar Genel müdürlüğünden  50  yıllığına kiralanarak,  zemin altı oto park,  olmak üzere 2 katlı Butik Otel projesi hazırlandı. Yapılacak otel inşaatında  önümüzdeki aylarda yapımına başlanacağı bekleniyor.

Restorasyonu Ticaret Borsası tarafından  yapılan Dombaycıoğlu hanındaki  çalışmaları, eski belediye başkanlarından  Hüsnü Kahraman  ile birlikte  gezen  Borsa yönetim kurulu başkanı Alper Alhat, “Tescillenen tarihi binaların restorasyon öncesi uzun süren bir prosedür  süresi sonrası çalışmalar aslına uygun olarak, denetim altında sürüyor. Tarihe  sahip çıkmada oda olarak üzeremize düşen görevi yarına getirmeye çalıyoruz. Tarihi 9 bin yıllara dayanan Akhisar’ımızın  Türkiye’mizin  arkeolojik  turizmi açısından öneminin bilincinde olarak  hareket ediyoruz. Başta  Devletimizin desteği, yerel yönetimimiz,  tüm sivil toplum örgütleri ve Akhisarlıların  sorumluğu ve desteği ile  kısa zamanda   şehrimizin adının, bir Bergama, bir Sart, bir Efes gibi anılması sağlanabilir.” Dedi.