Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Ahlat, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap’ında katıldığı YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı Pazar gününe kadar açık kalacak. Açılış konuşmalarının başında Aydın Ticaret ve Sanayi odası halk Oyunları ekibi ve Trabzon Kuzey’in Uşakları Ekibi gösterileri törene katılanlar çok beğendi. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) 63 il ve KKTC'den 325 katılımcıyla 113 stantta temsil ediliyor. 
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu; Manisa ve Akhisar Ticaret Borsalarının ortak açtıkları Standı ziyaret ederek stantta sergilenen yeni çıkan ürünlerin tadına baktı ve mükemmel olduğunu söyledi.
YÖREX Fuar'ının Açılış töreni

Törende konuşan Kalkınma Bakanı Yılmaz,”Yöresel Ürünler Fuarı'nın 5 yıldır aralıksız devam ettiğini anımsatarak, yöresel ürünlerin son derece önemli olduğunu söyledi. 

Yöresel ürünlerin ekonomik bir değer ifade etmesi bakımından önemli olduğunu aktaran Bakan Yılmaz, “Dünyanın çok az yerinde Türkiye’deki kadar çeşitlilik görebilirsiniz, mutfak kültürümüz ve kültürel ürünlerimizde de böyledir. Burası çok büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır. Bu zenginliğin ekonomik değere dönüştürülmesi gerekir. Bu fuarların kültürel mirasımızın tanınması ve yaşatılması adına da çok değerli olduğunu da düşünüyorum. Bir taraftan da tarih ve kültürle olan bağımızı koparmamız lazımdır ve bu ürünler vasıtasıyla gelecek nesillere kültürümüzü aktarmamız gerekiyor” dedi.

Markalaşma Zenginlik Getiriyor 

Bir ürünün değerinin marka ile arttığını söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rıfat Hisarcıklıoğlu; “Marka olunca bir ürünün değeri 10 liradan 100 liraya yükseliyor. Markalaştırdığınız zaman zenginlik gelir. Yöresel ürünlere hem sahip çıkıp hem de zenginleşin. Ürününü marka yaparsan zenginleşirsin, marka yapamazsan sıradan mal haline gelir” dedi.
Lale soğanının Hollanda ile marka olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Soğandan Hollanda’nın geliri sadece 1 milyar dolar. Markalaştırmış Hollanda Lalesi diyor. Özü aslında bizim. Ama markalaştırmamışız. Laleye sahip çıkmışlar. Artık burada sergilenen ürünler ticaretleşmeye başladı” dedi.
170 Coğrafi İşaretli Ürün Tescillendi 

179 coğrafi işaretin kayıt alına alınarak tescillendiğini ve 200 ürünün tescil işleminin devam ettiğini söyleyen Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, “TBMM Genel Kurulu'nda coğrafi işaretlerle ilgili önemli düzenlemeler var. Tescili ve maliyetleri düşürüyoruz. Denetimle ilgili sistem geliyor. Coğrafi işareti üzerinde olduğunu gösteren bir logo zorunlu hale geliyor. Strateji belgesi çalışması da başlatıldı” dedi.

Antalya Valisi Muammer Türker, fuarların üretilen ürünlerin görücüye çıktığı yerlerin olduğunu söyledi.

Türkiye’de Bir Marka 

YÖREX fuarın Türkiye’de bir marka haline geldiğini belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır;” Türkiye’nin eşsiz bir yöresel ürüne sahip olduğunu kaydetti. Dünyada 100 milyar dolarlık bir yöresel ürün piyasası olduğunu hatırlatan Çandır, “3 bin 500 coğrafi işaretli ürünümüz var. Bu ürünleri ekonomiye kazandırdığımız zaman göç azalacaktır. Yeni iş kolları ortaya çıkacaktır” dedi.
15 Milyon Turisti Ağırlıyoruz 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak," kentte 80 bin yerleşik yabancının yaşadığını ve 15 milyona yakın turistin ağırlandığını söyledi. Antalya’nın deniz kum güneşin dışında kültürel ürünlerinin de pazarlanması gerektiğini ve kırsal turizm kalkınma kanunun gerekli olduğun altını çizdi.

YÖREX Yöresel Ürünler Fuarına ANTAŞ Antalya Fuarcılık A.Ş. Yönetim kurulu başkanı Mustafa Çelik, Antalya ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Çetin Osman Budak, Metro Gross Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye temsilcisi Yuriko Shoji Birleşmiş Türk Patent Enstitüsü yönetim Kurulu başkanı Habip Asan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel başkanı Bendevi Palandöken, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Muammer Türker ve Kalkınma bakanı Cevdet Yılmaz, Oda ve Borsa başkanları katıldı.