Soma ilçesinde, 301 madencinin şehit olduğu facianın ceza davasının dördüncü oturumunun altıncı celsesi gerçekleştirildi. Davayı takip eden Madenci ailelerininde takip ettiği davada sanıklar  Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne geniş güvenlik önlemleri altında getirildi. Duruşmada dinlenen son tanığın ifadeleri mahkeme başkanını da şaşırttı. 

Soma Davası'nda bant bölümünde çalışan işçilerin dinlenmesine devam edilirken, sanık avukatları verilen ifadeler doğrultusunda facianın banttan kaynaklanan bir yangın olabileceği şüphesi üzerinde durarak, bant bakım sorumlusu Emir Usta'nın aynı bölümde çalışan işçilerden farklı ifadeler verdiğini öne sürdü.

Geçtiğimiz yıl Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili dava, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. 4'üncü duruşmanın 6'ıncı oturumunda, bant bakım sorumlusu Emir Usta tanık olarak dinlendi. Sanık avukatları, Emir Usta'ya sık sık facianın yangından çıkıp çıkmadığı konusunda sorular yöneltti. 2006 yılından beri yer altında çalıştığını ve 5 yıl da facianın meydana geldiği Eynez Maden Ocağı'nda görev yaptığını anlatan Usta, olay gününü şöyle anlattı: "Ben bantlardan sorumluyum. 35 kişilik bir ekibim vardı. Olaydan kısa bir süre önce 3. bant kuyruğunda taban alınıyordu. Bana, bant arasına ekleme yapılacağı bilgisi verilmişti. 3. bant boyundan yürüdük. İnsan nakil bandında giderken birden elektrikler kesildi. Saat 15.00 sıraları gibiydi. 5 dakika sonra bir duman geldi. Biz de nefesliğe girdik ve bir süre sonra dışarıya çıktık. Daha sonra kurtarma çalışmalarına katıldım. Kurtarma çalışmalarında İsmail Adalı ve Ertan Ersoy'u da gördüm" dedi.

SANIK AVUKATLARI YANGININ BANTTAN ÇIKTIĞI ŞÜPHESİ ÜZERİNDE DURDU

Sanık avukatları, bant bakım sorumlusu Emir Usta'ya, önceki tanık ve mağdurların ifadeleri doğrultusunda bant hakkında sorular yöneltti. Sanık avukatının, "Bu yangın banttan çıkmış olabilir mi?" sorusuna Emir Usta, "Bilmiyorum" yanıtını verdi. Müşteki avukatları, sanık avukatlarının varsayımlar üzerinden tanığa sorular yönelttiğini iddia ederek, sorulara itiraz etti. Madenci yakınları da sanık avukatlarına tepki gösterdi. Sanık avukatları Emir Usta'nın aynı bölgede çalışan bant işçilerinden farklı ifadeler verdiğini öne sürdü. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, tanık Emir Usta'nın dinlenmesinin ara verdi. 

Soma davasının dördüncü duruşmasının altıncı celsesi tamamlandı. Duruşmada dinlenen son tanığın ifadeleri mahkeme başkanını da şaşırttı. Tanık Şenol Karabaş’ın olay öncesi duran dördüncü banda elektrikçinin geldiğini ve dördüncü bandın gün içinde sürekli olarak durup çalıştığını söylemesi üzerine mahkeme başkanı Aytaç Ballı, “Bandın çok sık durup çalıştığını söyleyen tek kişi sensin. Elektrikçinin geldiğini de bir tek sen söylüyorsun. Diğer tanıkların ifadeleri böyle değil. Emin misin?" diye sordu.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma davasında dördüncü bant boyunda bulunan ve faciadan sağ kurtulan mağdur işçiler ve tanıklar birbirinden farklı ifadeler vermeye devam ediyor. Duruşmada son dinlenen tanık Şenol Karabaş da olay günü saat 14.00 sıralarında ikinci top atımının ardından dördüncü bandın bir iki dakika çalışıp sonra durduğunu ve bunun defalarca tekrarlandığını, sayısını hatırlayamadığını söyledi. Mahkeme başkanının, bandın durmasının ardından elektrikçinin gelip gelmediğini sorması üzerine Karabaş, "Elektrikçi geldi. Adını hatırlamıyorum ama bandın durmasının ardından elektrikçi geldi" şeklinde cevap verdi. Mahkeme başkanı, bunun üzerine diğer tanıkların duman gelmeden 15 dakika önce bandın durduğunu ve elektrikçinin gelmediğini söylediklerini hatırlatarak, “Bandın çok sık durup çalıştığını söyleyen tek kişi sensin. Elektrikçinin geldiğini de bir tek sen söylüyorsun. Diğer tanıkların ifadeleri böyle değil. Emin misin?" diye sordu. Tanık Şenol Karabaş da bantların sürekli durup çalıştığını tekrar ederek, elektrikçinin öğleden sonra mı yoksa sabah mı geldiğini hatırlayamadığını söyledi.