Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, yeniden başlandı.

İki hafta sürmesi beklenen duruşmalarda, facia sırasında madenden çıkartılan işçiler ile kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin, acıya tanıklıklarını anlatacakları öğrenildi. Duruşmaya girmeden önce, ölen madencilerin aileleri de, adalet nöbetlerinin, mücadelelerinin sonuna kadar süreceğini, söyledi.

Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaklaşık 45 günlük aradan sonra tekrar başlandı. 

Duruşma öncesinde, Gar önünde toplanıp topluca yargılamanın yapılacağı kültür merkezinin yakınına kadar yürüyen Somalı iççilerin aileleri ile onlara destek veren STK üyeleri, polisin arama noktasından geçip davayı izlemek üzere salona girdi. Bu sırada, kısa açıklamalar yapan ölen madencilerin aileleri, adalet nöbetlerinin, mücadelelerinin sonuna kadar süreceğini, söyledi.

MAĞDUR İŞÇİLER İLE KURTARMA EKİPLERİ DİNLENECEK

Duruşma başlamadan önce Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, salonda bulunan mağdur ailelerden, ifadelere sözlü müdahalelerde bulunup yargılamayı aksatmamaları, uyarısında bulundu. Yaklaşık 15 gün sürmesi beklenen duruşmalarda, iddianamede mağdur olarak geçen, facia anına tanıklık yapan işçilerin dinlenmesine devam edilecek. Bu işçilerin yaşadıkları yaşam mücadelelerini anlatmasından sonra bu kez kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin ifade işlemlerine geçileceği öğrenildi. Mağdur işçilerin ve kurtarma ekiplerinin, anlattıklarıyla, tartışma konusu olan kazanın oluşuyla ilgili bilgi vermelerinin yanı sıra ocakta ihmal olup olmadığının aydınlatılmasını sağlayacak.