13 Mayıs 2014 günü yaşanan, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Davalarının 3 etabının bu gün  Akhisar da görülmesine başlandı. Çapraz  sorgulamada  hakimin Can Gürkan’a yönelttiği “Gaz maskelerinin miadının geçmiş olduğu iddialara ne diriyorsun” sorularına, Gürkan’ın “iddiaları kabul etmiyoruz” demesi karşısında şehit  madencinin eşi (adını öğrenemedik) sinir krizi geçirip bayılması üzerine duruşmaya ara verildi. Arada açıklama yapan CHP Gurup Başkan Vekili Manisa Milletvekili Özgür Özel açılmalarda bulundu. Özel “Siyasiler yargılanmadan bu dava bitmez” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, duruşma salonunda çapraz sorgulamaya geçildiği sırada hakimin sanıklardan Can Gürkan’a yönelttiği soru sonrasında yapılan savunmaya kızan ailelerin tepkisi üzerine hakimin duruşmaya ara verdiğini, Hakimin Can Gürkan’a gaz maskelerinin miladının gecik olduğuna dahil iddiaları yönelttiğini ve Can Gürkan’ın da iddiaları kabul etmediği bu yüzden de şehit ailelerinin tepki gösterdiğini ve bu yüzden madenci şehitlerinden birinin eşinin sinir krizi geçirmesi üzerine hakiminde duruşmaya ara verdiğini, duruşmada sadece maden sorumlularının değil tüm sorumlu siyasi erkanının da yargılanması gerektiğini dile getirerek; “İlk günlerdeki yoğun ilgi azalmış olsa bile  ailelerde kararlı bir şekilde burada, biz CHP olarak,Milletvekilleri olarak buradayız, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da burada, şimdiye kadar savunma avukatı olarak buradaydı şimdi ise Milletvekili kimliği olarak burada. Biz Milletvekilleri olarak davayı en yakından takip etmeye devam edeceğiz. Burada asıl olan gerçek sorumluların yargılanmasını talep etmektir. Şuanda burada Türkiye’de sorumlu bürokratların yargılanmasına bakanlar izin vermemiştir. Can Gürkan ‘alev yürümez bant bizden istenmemiştir’ diyor. Can Gürkan bakanlığın kusurunu açıksa söylüyor. Bu bakanlığın teklifi ile tüm bakanların imzası ile geçen hafta ATEKS standardı alev sızdırmazlık standardının talep edilmesi 2020 yılına kadar ertelendi. Bilirkişi raporunda da alev sızdırmazlık ilgili zafiyet varken, kanunda alev sızdırmazlık varken Soma A.Ş. kullanmıyordu. Artık o da aranmıyor. Elbette madenin üst düzey yöneticileri yargılanacak ama asıl beklenti gerçek sorumluların yargılanmasıdır. Asıl buna olanak sağlayan da siyasettir. Soma davası bir gün burada siyasiler yargılanmadan bitmez.” Dedi.

Madenci ailelerinin, duruşmaya ara veren hakime ve çapraz sorgulamada yöneltilen soruları ve iddiaları kabul etmeyen Can Gürkan’a büyük tepkisi vardı. Şehit madenci ailelerinden birisi; “Tepkiler vardı. Tepkiler tedbir aldıklarını iddia ediyorlardı. Ben çocuğumu kaybettim, biz buraya haklarımızı savunmaya geldik.” Dedi.

Duruşmayı takip eden siyasiler arasında, CHP Grup Başkan Vekili Manisa Milletvekili Özgür Özel ile birlikte, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, CHP Manisa İl Başkanı Mustafa Ada yer aldı.