Akhisar'da hakkında yakalama kararı olan 40 yaşındaki Halil Ö.'nün geçen kasım ayında boşandığı eşi 38 yaşındaki Derya Ülker ve eski kayınpederi 65 yaşındaki İsmail Ülker'i pompalı tüfekle öldürmesinde adliye görevlilerinin ihmali olduğu ileri sürüldü. Çifte cinayet öncesi hakaret davasının duruşmasına gelen Halil Ö. hakkındaki yakalama kararının UYAP sisteminde görünmesine rağmen atlandığı gerekçesiyle mahkeme katibi hakkında 'ihmal' suçlamasıyla dava açıldı.

Halil Ö., geçen 12 Kasım'da, bir yıl önce boşandığı, biri 16 ve diğeri 11 yaşındaki iki kızının annesi Derya Ülker ile babası İsmail Ülker'i İnönü Mahallesi adliye binasına 100 metre uzaklıktaki 233 Sokak'ta pompalı tüfekle öldürdü. Olayın ardından kaçan Halil Ö., polis tarafından evinde yakalandı. Halil Ö.'nün kullandığı pompalı tüfek de olay yerindeki, 45 NJ 064 plakalı otomobilinde ele geçirildi. Halil Ö., polisteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede tutuklandı.

Çifte cinayetin sanığı Halil Ö. hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 82'inci maddesi kapsamında, 'tasarlayarak öldürme" suçundan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşması, geçen 10 Mart'ta görüldü.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, çifte cinayet davasıyla ilgili basın mensuplarına yaptığı açıklamada Derya Ülker ve babası İsmail Ülker'in, büyük bir ihmalin kurbanı olduğunu söyledi. Milletvekili Biçer, şunları söyledi:

"Akhisar Aile Mahkemesi 27 Şubat 2015 tarihinde şiddet, tehdit, küçük düşürme suçlarını işleyen Halil Ö.'yü, eski eşi Derya Ülker'i iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi için tedbir amaçlı olarak bir karar vermiş. Ancak bu karara uymayan ve Derya Ülker'i döndüğü baba evine gidip tehdit eden Halil Ö.'ye geçen 3 Temmuz'da, Akhisar Aile Mahkemesi tarafından bu defa 3 gün zorlama hapsi cezası verilmiş. Yakalama kararı Akhisar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilmiş. Ancak Halil Ö. polis tarafından yakalanamamış. Bu arada Halil Ö.'nün Derya Ülker'e yönelik gerçekleştirdiği hakaretle ilgili olarak Akhisar 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açıldı. Dava, genç kadın ve babasının öldürüldüğü gün olan 12 Kasım 2015 tarihinde görüldü. Davaya Halil Ö. ve tehdit edilen Derya Ülker katıldı, iki taraf da dinlendi. Ancak daha öncesinde hakkında yakalama kararı olan Halil Ö. ile ilgili, UYAP sisteminin uyarı vermesine rağmen, herhangi bir yakalama işlemi yapılmamış. Elini kolunu sallayarak adliyeden çıkan Halil Ö., 10 dakika sonra da eski eşi Derya Ülker ve eşinin babası İsmail Ülker'i sokak ortasında tüfekle öldürdü" dedi.

"KATİP HAKKINDA DAVA AÇILDI"

Milletvekili Biçer, bu skandalın Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olayın ertesi günü tuttuğu soruşturma tutanağına yansıdığı da kaydetti. Bu konunun takipçisi olacağını belirten Milletvekili Biçer, "Yakalama kararı olmasına ve UYAP sisteminde görülmesine rağmen Halil Ö. bir şekilde dışarı çıkıyor. Ve bu cinayeti işliyor. UYAP sisteminin uyarı verdiği tespit edilmiş zaten. O atlanıyor bir şekilde. Nasıl atlandığı sorgulanıyor. UYAP kararını görmeyen katip hakkında görevi ihmalden dava açılmış ancak hakim hakkında açılmamış. Ayrıca Halil Ö. hakkında yakalama kararı olmasına rağmen 11'inci aya kadar yakalama da yapılmamış. Bu skandal olayın peşini bırakmayacağız. Böyle bir şey nasıl olabilir aklımız almıyor. Adliyenin 150 metre ötesinde öldürüldü. UYAP sisteminin çöktüğü savunması yapılıyor, ancak zaten bu sistem ne zaman düzgün çalıştı ki" diye konuştu.

"OLAY SORUŞTURMA TUTANAKLARINA YANSIDI"

Milletvekili Biçer'in basın mensuplarına dağıttığı söz konusu tutanakta olay anlatılırken, Halil Ö.'nün tutuklamasıyla ilgili olarak ise şu ifadeler yer aldı:

"Tutanak ekinde bulunan ekran görüntüsünden anlaşılacağı üzere, mahkemenin duruşma zaptı hazırlama ekranında duruşmada hazır bulunan Halil Ö., isminin seçilip kaydet tuşuna basılmasına müteakip şüpheli hakkında çıkartılan Akhisar İlamat ve İnfaz Bürosu'nun 2015/701 CBS ailenin korunması tedbir dosyasına konu yakalama kararının olduğuna dair UYAP sisteminin uyarı verdiği tespit edilmiştir. Buna rağmen şüpheli hakkında herhangi bir yakalama işlemi yapılmadan şüphelinin adliyeden ayrıldığı anlaşılmış olup, işbu tutanak tarafımızca düzenlenerek imza altına alınmıştır." (Manisadabirgun)