Toplantıya ilçe Müftüsü Yusuf  Eviş, Akhisar İmam Hatip Lisesi Müdürü Mahmut Pehlivan,  Emekli  Müftü Basri Bozkuş, A kimder Dernek Başkanı Mahmut Binay, İlahiyatlı ve İmam Hatipli Öğrenci  Yetiştirme Derneği Başkanı ve Yeşilay Dernek Başkanı Hamit Hocaoğlu, Yeni Gülruh Cami Görevlileri M. Ali Özyaka, Eşref Rumi Tavşancı, Din Görevlileri Derneği Başkanı Aziz Turan, Ahmet Akdeniz, Hashoca Cami Müezzini İrfan Yavuz, Şeyh İsa Cami Din Görevlisi Bayram Uçak, esnaflardan Zafer Avcı, Şaban Doğru,Cami Cemaati  ve basın mensupları katıldı. Gerçekleşen toplantıda ilçe Müftüsü Yusuf Eviş şunları söyledi.
 
            Yusuf Eviş;" “Kelime manası, yakınlık peyda etmek anlamına gelen kurban, ibadet niyetiyle kurban bayramı günlerinde şartlarını taşıyan bir hayvanı Allah rızası için usulüne uygun olarak kesmektir. Hemen hemen bütün ilahi dinlerde kurban, insanı Allah’a manen yaklaştıran ve ulaştıran bir ibadet kabul edilmiştir. Öyle ki, Kur’an-ı Kerim’de, Hz. Adem’in iki oğlunun Allah’a kurban takdim etmelerinin söz konusu edilmesi, bu ibadetin ne kadar eskilere gittiğini gösterir. "Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrahim ile oğlu İsmail'in Allah'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadırlar. Kurban, toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle; et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda, onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Kurban, zengine, malını Allah’ın rızası, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığı kazandırır, onu cimrilik hastalığından ve dünya malına aşırı düşkünlükten kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetlerinin yeryüzündeki adil dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur" dedi.
 
Değerli Basın Mensupları;
 
            Yusuf Eviş;" Ülkemizde kurban hizmetleri, ilgili Bakanlar Kurulu Kararı ve Yönetmelik uyarınca Diyanet İşleri Başkanlığı Koordinatörlüğünde, İçişleri, Sağlık, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri Bakanlıklarıyla Türkiye Diyanet Vakfı’ndan oluşan Bakanlıklar Arası Kurban Hizmetleri Kurulunca alınan kararlar doğrultusunda yürütülmektedir. Bu karar ve yönetmeliğin amacı, dini amaçla veya kurban bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını, dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde bizzat kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak, kurban satılacak ve kesilecek yerleri belirlemek, kesim yapacak kişileri eğitmek ve bu konulardaki diğer hususları düzenlemektir. Bu amaca yönelik görevleri yapmak üzere, illerde vali veya görevlendireceği bir vali yardımcısının, ilçelerde ise Kaymakamın başkanlığında, Sağlık Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Taşra Teşkilatı Temsilcisi, Belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonları oluşturulmuştur. Bu komisyonlar, İl ve İlçe Umumi Hıfzısıhha Meclisi kararlarına ve sağlık şartlarına uygun olarak çevrenin sosyal ve ekonomik imkanları ile mevcut mezbahaları da dikkate alarak kurban satış ve kesim yerlerini tespit etmiş olup kurbanların dini kurallara ve sağlık şartlarına uygun olarak kesilebilmesi için kesim yerlerinde yeterli sayıda din görevlisi, veteriner hekim, kasap ve yardımcı personel bulundurulmasını temin ederek kurbanların ehil kimselerce, eziyet verilmeyecek şekilde ve kesim tekniğine uygun olarak kesilmeleri için gereken tedbirleri alacaklardır. Adı geçen komisyonlarca belirlenen ve özel mülkün dışında kalan kamuya açık yerlerde ehil olmayan kişilerin kurban kesimine izin verilmeyecektir. Bu cümleden olarak İlçe komisyonlarınca tespit edilen kurban satış ve kesim yerleri ilişikte belirtilmiştir. Kurban kesen ve et taksimi yapan kasaplar ile kurban sahiplerinin etle temas eden uzuvlarında yara-bere hastalık vs. olmaması, bu durumda olanların kesim, yüzme ve et taksimi işini yapmaları zorunlu ise hijyenik eldiven kullanmaları, elinde yara olduğu halde eldiven kullanmadan kesim işlemi yapılmışsa bu etlerin çok iyi pişirildikten sonra tüketilmesine dikkat edilmelidir" dedi.
 
Değerli Basın Mensupları;
 
Yusuf Eviş;" Kurbanların kesim işlemi tamamlandıktan sonra çevre temizliğinin iyice yapılması, hayvanın artan parçalarının toprağa derince gömülmesi, mümkün olduğu ölçüde dışarıda hiçbir parçanın bırakılmaması gerekmektedir. Bu husus, Kurbanlık hayvana ve kurban ibadetine karşı gösterilecek saygının bir gereği olduğu gibi, özellikle büyük şehirlerde ve kalabalık yerleşim birimlerinde sağlık kuralları ve çevre temizliği açısından da son derece önemlidir. Kurban kesmenin ve etini ihtiyaç sahiplerine dağıtmanın ecrini, çevre kirliliği meydana getirerek ve kul haklarını ihlâl ederek heba etmemek gerekir. Kurbanlarını vekalet yoluyla kestirmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Diyanet İşleri Başkanlığımızca organize edilen ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile yürütülmek üzere “Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” düzenlenmiştir. Bu organizasyona katılan vatandaşlarımız adına, kurbanların bir bölümü ülkemizde, bir bölümü de yurtdışında Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve Ataşelikleri nezaretinde Afrika, Balkanlar, Türk Cumhuriyetlerinde/ topluluklarında kesilerek, etleri, yurtiçindeki ihtiyaç sahibi yoksul ve muhtaç vatandaşlarımız ile yurtdışındaki dindaş ve soydaşlarımıza dağıtılacaktır. Kurbanlarını yurtiçinde kestirmek isteyen vatandaşlarımız için bir kurban bedeli, (tüm masraflar dahil) 690,00 TL; Kurbanlarını yurtdışında kestirmek isteyen vatandaşlarımız için bir kurban bedeli (tüm masraflar dahil) 500,00 TL. dir. Vekalet yoluyla kurban kestirmek isteyen vatandaşlarımız, yukarıda belirtilen kurban bedellerini, Vakıfbank, Halkbank, T.C. Ziraat Bankası, PTT işyerleri, Kuveyt Türk ve Albaraka ile Akbank'ın bütün şubelerinde açılan Türkiye Diyanet Vakfı Kurban Hesabı'na en geç 9 eylül Cuma günü mesai bitimine kadar müftülüğümüze, 11 Eylül 2016 Pazar saat 24.00’a kadar inline olarak Internet'ten  Arzu eden vatandaşlarımız www.diyanetvakfi.org.tr  Internet adresinden de kredi kartıyla ödeme yaparak kurbanlarını kestirebileceklerdir.
 
Akhisar’da Bayram namazı, 12 Eylül Pazartesi günü sabah saat 07.29’da kılınacaktır.           
Türkiye Diyanet Vakfı 1000 şubesi ile Türkiye'de ve 135 ülkede 41 yıldır İslam’a ve insanlığa hizmet ediyor. Bu güne kadar ülkemizin yanı sıra Asya'dan Afrika'ya, Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Haiti'den Filipinler'e, Filistin'den Arakan'a kadar geniş bir coğrafyada mağdur ve mazlumların yanında olduk. 2015 yılı Kurban Programında Vakfımıza emanet edilen 180.035 kurbanı; Türkiye'de 195 il ve ilçede, 104 ülkenin 469 bölgesinde keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. 24 yıldır azimle, sabırla ve şükürle süren bu kutlu yolculuk devam edecek… Yolumuz uzun yükümüz kardeşlik… Dünyanın fakir coğrafyalarından yükselen çığlığı duyarak, yeryüzünde iyiliğin egemen olması yolunda verdiği destekten dolayı bağışçılarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Şimdiden halkımızın ve sizlerin Kurban Bayramını tebrik eder, milletimiz, memleketimiz ve İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz eder, teşriflerinizden dolayı şükranlarımı arz eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim" dedi.
(K.M.) (E.Ç.)