Manisa Valiliği tarafından geçtiğimiz aylarda başlatılan tüm ilçe ve mahallelerdeki işyerlerine kamera takma konusunu ile ilgili CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören TBMM’ye taşıdı. 

Hasan Ören yaptığı açıklamada; “Manisa'da tüm esnafa zorunlu güvenlik kamerası taktırılması uygulaması baskısı, köylere ve kasabalara kadar uzanmıştır.

Tartışmaların büyümesi üzerine Valilikten yapılan açıklamada "Manisalı esnafın can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik yapılan çalışmalar çerçevesinde, ekonomik gücü yeten esnafın işyerlerine kamera taktırması istenmiştir. İşyerlerine kamera taktırılmasını istiyoruz, ancak mecbur değil, uygulanan ve uygulanacak ceza da yok" denilse de Jandarma, kasaba ve köylerdeki esnaftan da kamera taktırmasını istemiş, taktırmayanlara cezai işlem uygulanacağını belirtmiştir. Manisa Valiliğinin yayınladığı genelgenin iptal edildiğine dair bir açıklama yapılmadığı için genelge hala yürürlüktedir.

         Esnafın vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak, suç ve suçluyla mücadele devletin asli görevidir. Köy ve kasabalarda MOBESE sistemleri kurulacaksa bu işler Valilik ve Kaymakamlıklar tarafından yapılmalıdır.  

Manisa ve ilçelerde gücü yeten esnaf zaten güvenlik kamera sistemini kurmakta ve giderek de yaygınlaşmaktadır. Ancak bunun zorunlu hale getirilmesi, köy ve kasabaların da buna dahil edilmesi doğru bir yaklaşım değildir.

Manisa esnafının sorunlarını dile getirmek amacıyla konuyu Meclis gündemine getirerek kamera dayatmasından vazgeçilmesini istedim. Soru önergemde, Manisa esnafının zorunlu olarak kuracağı kamera güvenlik sistemi masraflarının Belediyeler veya kaymakamlıklar tarafından karşılanması konusunda ne yapılacağını sordum.

         Köy ve kasaba esnafı dediğimiz genellikle bakkal, kahvehane ve küçük lokantalardır. Bu esnaf kesiminin faaliyetini, kâr amacı gütmeyen "kamu hizmeti" olarak düşünmek gerekmektedir.

En basit bir kamera sisteminin maliyeti 500 lirayı geçmektedir. Köy ve kasaba esnafının daha fazla desteklenmesi gerekirken, bunlara ek külfet getirilmesi dükkanların kapanmasına neden olacaktır.

         Bu nedenle, Valilik güvenlik kamera sistemi kurulmasına ilişkin genelgesini yeniden düzenleyerek, tavsiye niteliğinde olması sağlanmalıdır. Devletin kendi yapması gereken işlerin baskıyla vatandaşın sırtına yüklenmesi uygulamasında vazgeçilmelidir. Eğer kamera takılacaksa masraflar belediyeler ve ya kaymakamlıklar tarafından karşılanmalıdır.” Dedi.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in TBMM’ye verdiği soru önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

            Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla Sayın İçişleri Bakanı Efkan ALA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla


Hasan ÖREN
Manisa Milletvekili

            Manisa Valiliği'nin 25 Eylül 2014 tarihli genelgesi uyarınca ilçe belediyeleri ve esnaf odaları aracılığıyla il genelindeki bütün esnaftan işyerlerine kamera taktırmaları istenmiştir. Jandarma kolluk kuvvetleri ise köy ve kasabalardaki esnafı dolaşarak Valiliğin yazısını tebliğ etmiştir.

"Suç ve suçluyla mücadelede etkisi ve suç oluştuktan sonra faillerin tespiti ve delillendirilebilmesi açısından güvenlik kameralarının büyük önem teşkil ettiği" belirtilen yazıda işyerlerine taktırılan kameraların kolluk birimleri tarafından sürekli izleneceği ve kayıt altına alınacağı da ifade edilmiştir.

Manisa ve ilçelerde gücü yeten esnaf zaten güvenlik kamera sistemini kurmakta ve bu uygulama giderek yaygınlaşmaktadır. Ancak bunun zorunlu hale getirilmesi, köy ve kasabaların da buna dahil edilmesi esnaf açısından sıkıntı yaratmıştır.

            Köy ve kasaba esnafı dediğimiz genellikle bakkal ve kahvehanelerdir. Bu esnaf kesiminin faaliyetini, kâr amacı gütmeyen "kamu hizmeti" olarak düşünmek gerekmektedir.

Vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak, suç ve suçluyla mücadele devletin asli görevidir. Köy ve kasabalarda MOBESE sistemleri kurulacaksa bu işler Valilik ve Kaymakamlıklar tarafından yapılmalıdır.  

Bunlara göre

1-      Bakanlığınızın tüm esnafa zorunlu olarak kamera güvenlik sistemi kurulması yönünde Valiliklere bir talimatı var mıdır?

2-      Manisa Valiliği tarafından yapılan açıklamada esnafa yönelik güvenlik kamerası sistemi kurmasının zorunlu değil isteğe bağlı olduğu açıklanmıştır. Bu durumda bahse konu Valilik genelgesi iptal edilmiş midir?

3-      Manisa esnafının zorunlu olarak kuracağı kamera güvenlik sistemi masraflarının Belediyeler veya kaymakamlıklar tarafından karşılanması konusunda bir çalışmanız olacak mı?

4-      Köy ve kasabalardaki esnafın bu uygulama dışında tutulması için bir düzenleme yapılacak mıdır?


​