İYİ Parti Grup başkanvekili Gökhan Köse’nin yaptığı işte o konuşma;

Alternatifi olmayan ve insanoğlu tarafından üretilemeyen üç doğal kaynak hava, toprak ve su’ dur. Bu nedenle üç kaynağın da temel yaşam hakkı olarak görülmesi ve kabul edilmesi gerekir.

Kentlerde, belediyeler tarafından sağlanan şebeke suyu ülkemizde her zaman ücretlidir ve buna toplum öylesine alıştırılmıştır ki aksi düşünülmemiştir. Oysaki su haktır. Su tüm canlılarda olduğu gibi insan için de hava gibi, gıda gibi vazgeçilmez temel öğedir. Suyu ticari bir meta haline getirip para ile alınır satılır yapmak insanlık değerlerine aykırıdır. Tüm devletler, yerel yönetimler, insanın temel su ihtiyacını karşılayacak miktarda temiz suyu halka ücretsiz ulaştırmalıdır. 

Maski 2018 yılı 2. Olağan Genel Kurulunda Sayın Başkan’ın 2019 yılında suya zam yapmayacağını beyan etmesi Manisalı hemşerilerimizi memnun etmişti ve bunu şu sözlerle dile getirmişti. “Sizin siyasi şov yapmanıza müsaade etmeyeceğim. Biz diğer illerde olduğu gibi ne TEFE ne TÜFE üzerinden zam yapacağız. Akaryakıta ve elektriğe yapılan zamlarla vatandaşın sırtında yeterince yük var. 2019 yılında hiçbir şeye zam yapmıyoruz. Size bu konuda şov yaptırmam. Siz önce yapılan zamları vatandaşa bir izah edin. Bu anlattıklarıma konuşabileceğiniz bir kelime varsa önce bir cevap verin. Takdir Türk Milletinin ve Manisalı hemşerilerimizindir. Hepimizin hakkında hayırlısı olsun.”

Su ihtiyacı ile ilgili grubumuzun yaptığı çalışmaya göre 4 kişilik bir ailenin aylık su tüketimi ortalama 20 m3 civarında olmaktadır. Bu çalışmada tuvalet, duş, yemek, çamaşır, bulaşık gibi ana ihtiyaçlar dikkate alınmış, keyfiyete dayalı tüketimler hesaplanmamıştır.
Aynı ailenin maksimum tasarruflu ve en düşük konfor düzeyinde oluşacak su ihtiyacı ise 8,5 m3 civarında olmaktadır. Yani; her gün duş almak yerine 3 günde bir duş alacak, 3 günde bir çamaşır ve bulaşık yıkayacak, günde 5 kez tuvalet sifonu çekmeyecek 2 kez çekecek.

Yapılan bu tespit doğrultusunda temel yaşam hakkı olan suyun aylık zaruri ihtiyaç kadar olan kısmının hiçbir ücret talep edilmeden vatandaşa verilmesi grubumuz tarafından uygun görülmektedir.

Bu sebeple İyi Parti grubu olarak ekonomik sıkıntının fazlasıyla hissedildiği bu günlerde, mesken abonelerinden ilk 5 m3 lük tüketimleri için ücret alınmaması, bu miktardan fazla olan kullanım için ise herhangi bir fiyat artışı yapılmaması daha hakkaniyetli görülmektedir.

Geçtiğimiz haftadan beri yaptığımız görüşmelerde Maski yönetimi tarafından sürekli olarak su maliyetinin yüksek olduğundan bahsedildi. Ancak su temin ve iletim maliyetinde verimlilik esaslı bir yönetim anlayışı ile tasarruf etme yolları mevcuttur. Öncelikle;
•    Ne kadar su akışına ihtiyaç olduğu,
•    Suyun pompa ile ne kadar yükseğe basılacağı
•    Sürtünmelerin ve sınır şartlarının net olarak tespiti
•    Pompa istasyonlarının büyüklüğü, şekli ve yerleşimi
•    Emme ve basma hatlarında boruların çapı ve şekli
•    Hat üstündeki tesisat malzemelerinin sayısı
•    Basma hattındaki dönüşler veya dirseklerin sayısı 
tespit edilerek sistemin en uygun teknolojik donanım ve ekipmanlarla revize edilmesi ve bununla birlikte bulut tabanlı uzaktan kontrol sistemi entegrasyonu ile anlık güç tüketimi, su seviyesi, çıkış basıncı gibi parametrelerin sürekli kontrol altına alınması sağlanabilmektedir. Bu şekilde sistemdeki kayıpların önüne geçilerek yapılan modernizasyon yatırımının geri dönüşü 2 yılda olacak ve yaklaşık %30 tasarruf yapılacaktır. Yapılan bu tasarrufunda su fiyatlarına indirim olarak yansıtılması mümkündür.

İYİ Parti grubu vatandaşa ekstra yük getirecek su zammı, hat işletim bedeli ve katı atık yönetim sistem ücreti alınmasını bu şerhlerle reddetti.

KAYSÜ ŞERHİ:
Halihazırda Maski ve İlçe Belediyeleri tarafından Bakım bedeli, KDV, ÇTV, Atık su bedeli alınmakta ve bu durum ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği ülkemizde vatandaşlarımızın belini bükmektedir. Bu kalemlere ek olarak Katı Atık Yönetim Sistem Ücreti alınmasının vatandaşlarımıza ekstra yük oluşturacağı sebebiyle, bu ücretin alınmasını uygun görmüyoruz.

SU TARİFESİ ŞERHİ:
Temel yaşam hakkı olan suyun aylık zaruri ihtiyaç kadar olan kısmının hiçbir ücret talep edilmeden vatandaşa verilmesi, bu miktardan fazla olan kullanım için ise herhangi bir fiyat artışı yapılmaması, ekonomik sıkıntının fazlasıyla hissedildiği bu günlerde grubumuz tarafından daha hakkaniyetli görülmektedir. Bu sebeple su tarifesinde yapılacak fiyat artışını reddediyoruz.

HAT BAKIM VE İŞLETİM BEDELİ ŞERHİ:
12 büyükşehir belediyesi tarafından alınmayan ve 11 büyükşehir belediyesi tarafından da 3 TL’ nin altında bir ücretlendirme yapılan hat bakım ve işletim bedelinin Manisa’ da alınmamasını uygun görmekteyim. Bu sebeple hat bakım ve işletim bedeli alınmasını reddediyoruz.