Akhisarpress.com

Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski bünyesinde bir çok göçmen bulunduran Akhisar'ı ziyaret etti. Ziyaretine Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı'yı makamında ziyaret ederek başlayan Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski, Makedonya Ticari Atasesi Alev Sülejman ve İzmir Makedonyalı Göçmenleri Birleştirme Derneği Başkanı Şaban Yaprak ardından Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.

Belediye Başkanı Salih Hızlı’nın makamında yaptığı konuşmada Türkiye'nin Makedonya'yı ilk tanıyan ülke olduğunu belirten Makedon Büyükelçisi Goran Taskovski "Son bir buçuk yılda Makedonya’ya yapılan en büyük yatırımlar Türkiye şirketleri tarafından gerçekleşiyor. Bunun en iyi örneği TAV Holding’in Makedonya’da iki havaalanını devralması, yirmi yıllığına işletmesidir. Bölgede en iyi havaalanına sahip olan ülke konumunda Makedonya. Bunun dışında bir çok firma daha var. Cevahir Holding, Koç Holding, Halk Bankası’nın da yatırımları var. En son Sütaş’ın yatırımları var. Eğitim alanında da birçok yatırımlar var.

Siyasi olarak baktığımızda ise Makedonya’nın tek bir amacı var, Avrupa Birliği’ne üyelik ve NATO’ya üyeliktir. Hükümetimizin bu konuda ciddi çalışmaları var. Gerekli olan kanun ve yasal düzenlemeler yeniden düzenleniyor. NATO’ya üyelik için tüm çalışmaları tamamlamış durumda. Avrupa Birliği ile görüşme sürecini başlatabilmek için tüm hedefler tamamlanmıştır, ancak Makedonya’nın hala NATO’ya üye olmamasının ve Avrupa Birliği ile görüşmelere başlamamasının bir tek amacı var, oda bizim güney komşumuzun Makedonya’ya uygulamış olduğu engeller. Dört yıl üst üste Avrupa Birliği çalışma komisyonundan Makedonya hakkında olumlu açıklamalar alıyor. Maalesef üç yıl üst üste Yunanistan’ın engellemesiyle bu görüşmeler başlayamadı. En son geçen hafta Avrupa Birliği’nin komisyonunda tekrar Makedonya’nın Avrupa Birliği ile üyelik görüşmelerine başlama konusunda tavsiye kararı vardı. Aralık ayında Avrupa Birliği karar verip bizimle görüşmelere başlayacak.

Yunanistan’da son gelişmeleri son olayları görüyoruz. Onlar gerçekten kurulduklarından itibaren yaşadıkları en büyük krizi yaşıyorlar. Bu güne kadar bu sorunu hep ört pas etmeye çalıştılar. Ümit ediyorum ki önümüzde ki yıllarda onlarda bir cesaret toplayıp bu konu üzerinde bizle görüşmelere başlayacaklar, çünkü hiçbir millet başka bir millete hangi ismi kullanacağına karar verme yetkisi yoktur. Her millet her ülke kendi ismine kendisi karar verme hakkına sahip olduğunu düşünüyorum. Yunanistan’da bunu en kısa zamanda anlayacaktır. Birleşmiş Milletlerin kurmuş olduğu LAHEY Adalet Divanında Makedonya Cumhuriyeti Yunanistan’a bir dava açmıştı. 1995 yapılan ikili anlaşma gereği Yunanistan Makedonya’yı Uluslar Arası kurumlara katılmada engellemeyecekti. Ancak Yunanistan 2008 yılında bu kriz zirvesinde Makedonya’nın NATO’ya dahil olmasını engelledikten sonra Makedonya LAHEY’ de bir dava açtı. Uluslar arası hakimlerin uluslar arası yargıçların kararına göre on beşe bir kararla Makedonya’nın Yunanistan’a açtığı davada Makedonya’yı haklı buldu. Buda bir gösterge ki Dünya bile Makedonya’nın yanında. Makedonya’nın en büyük avantajı en büyük güzelliği de değişik milletlerin değişik dinlerin bir arada yaşaması. Makedonya bu şekilde huzur içinde yaşayan tek ülke. Makedonya’da Makedonlar dışında Arnavutlar, Türkler, Boşnaklar, Sırplar, Raminler yaşamakta. Makedonya’da büyük bir Türk azınlığı da yaşıyor. Makedonya’nın güvenliğinin sağlanmasında en büyük gayreti Makedonya’da yaşayan Türkler göstermekte. Makedonya’nın azınlıklara sunmuş olduğu haklarla beklide Dünya’da örnek gösterilebilecek bir ülke" dedi.

Makedonya'yı kardeş bir ülke olarak gördüklerini dile getiren Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ise yaptığı konuşmada "Türkiye adına iyi bir politika izleniyor. Bu Türkiye’nin ilerlemesine ve zenginleşmesine de denk düşüyor. İnşallah her iki ülke birbirlerine tutunarak yükselirler. Biz bu politikalarından dolayı çok mutlu olduk açıkçası. Dünya’da ki gelişmelere de bakarsak korjektürel olarak bize ait değerler biraz avantajlı hale geçti. Bu pozisyonu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Yunanistan’da ki Avrupa’da ki bu kriz, yani aslında çok değerlendirebilecek bir ortam var. Burada elimizi çok hızlı tutup yükselmemiz gerekiyor. Bunun farkında herkes onun için birlikte çaba sarf ediyoruz. Makedonya’nın ve Türkiye’nin bu dinamizmi bizi bu anlamda çok umutlandırıyor. İnşallah birbirimizle dayanışarak yardımlaşarak tarihteki gücümüze ulaşacağımıza inanıyorum ben açıkçası" dedi.

Belediye Başkanı Hızlı’nın ardından Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski, Makedonya Ticari Atasesi Alev Sülejman ve İzmir Makedonyalı Göçmenleri Birleştirme Derneği Başkanı Şaban Yaprak Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.
Makedonya Büyük Elçi ve Ticaret Ataşesini, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Ali Erdayıoğlu, Meclis Başkan Dr. Mehmet Ulusoy, Başkan yardımcısı Erol Boşnak kapıda karşıladı. Ziyarette Makedonya Ankara Büyük Elçisi Goran Taskovski, ATSO başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu’na, İngilizce, Makedonca ve Türkçe yazılı Manastır Bitola kitabının hediye ederken, ATSO başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu, Makedonya Ankara Büyük Elçisi Goran Taskovski’ye ziyaretinden dolayı Plaket verdi. Makedonya Ankara Büyük Elçisi Goran Taskovski, ATSO’nun hatıra defterini ziyareti ile ilgili hatıra yazı yazarak imzaladı.

Ziyarette konuşan ATSO Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu; "öncelikle ATSO ziyaretinizden dolayı yönetim kurulum adına çok teşekkür ediyorum. Ziyaretiniz bizleri mutlu etti, sizlere hoş geldiniz diyorum. Bizler ATSO olarak Makedonya’da ticari ilişkilerimiz var. Türkiye ihracatı 280 milyon dolar, ithalatı 30 milyon dolar’dır. Akhisar olarak ihracatımız 131 milyon TL’dir. Türkiye ihracatının büyük kısmı Akhisar’dandır. Bunun büyük kısmı zeytin ihracatıdır. Akhisar Türkiye’de zeytin’in başkent’idir. Akhisar Türkiye’nin büyük içlerinden bir tanesidir. İkinci Organize Sanayi Bölgesini (OSB) Zeytin, Zeytinyağı ve türevleri İhtisas OSB kuruyoruz. Zeytin, Zeytinyağı İhtisas OSB kurucusu ATSO’dur. Sizleri bir daha ki Akhisar’a gelişinizde Akhisar’daki işletmeleri gezdirmek istiyoruz. Akhisar’ın şu an zeytin ve zeytinyağında markaları çoğalmakta ve Türkiye’de markalarımız bulunmaktadır.

Makedonya Ankara Büyük Elçisi Goran Taskovski;” bizleri Akhisar’a davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Görüşmemiz çok güzel oldu, bir dahaki görüşmemiz daha da güzel olacak. Makedonya Cumhuriyeti son yıllarda ekonomi alanında büyük çalışmalar yapmaktadır. Makedonya’ya bir çok yatırımcıyı çekmeyi başardık. Özellikle Türkiye’den çok sayıda yatırımcı geliyor. Uluslar arası kurumların yapmış olduğu çalışmalara göre Makedonya Cumhuriyeti bölgenin en iyi kalkınan ülkesidir. Makedonya dünyanın en iyi 3.cü reformcu ülkesidir. Dünya krizinin yaşandığı dönemde, yeni Avrupa krizinin başladığı dönemde Makedonya ekonomisini iyi idare edebiliyor. Bu bizim son gelişimiz değil, bundan sonrada geleceğiz. En kısa zamanda iş adamlarınızla bir araya gelerek Makedonya’nın sunmuş olduğu imkanlarını iş adamlarınıza tanıtıp Makedonya’ya davet edeceğiz. Bu gün burada olmaktan çok mutlu oldu, çok teşekkür ediyorum diyerek sözlerini tamamladı.”