Akhisar Halk Eğitim Merkezinde kış ayları için çok önemli olan Karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri ile ilgili vatandaşlara önemli bilgiler verildi.

Mevsim itibarı ile Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı önlem amaçlı bilinçlendirme çalışması kapsamda, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Akhisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün talimatı üzerine www.vimeo.com adresinde hazırlanmış olan on beş dakikalık kısa film gösterisi tüm personel ve kursiyerlere izletilerek alınması gereken önlemler ile ilgili açıklamalar yapıldı.
 
Özellikle Lodoslu günlerde gerekli tedbirlerin alınması için halkın bilinçlendirilerek konunun ciddiyeti üzerinde önemli uyarılar yapıldı. Konu ile ilgili açıklama yapan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Süleyman ERDEM; “Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan “lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.  Bu konuda halkımızda farkındalık oluşturmak, ölümleri en aza indirmek için Halk Eğitim Merkezi olarak Halka ulaşıp üzerimize düşen görevi yapmalıyız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Vatandaşlara, Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmaması, yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmesi, bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmesi ve Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşması gibi önemli konularda uyarılar yapıldı. Bu gibi durumlarda 186 no'lu telefondan Elektrik Arıza, Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 no'lu telefondan İtfaiye Servisi, Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 no'lu telefondan Acil Yardım Servisi, Doğalgaz Şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 no'lu telefondan Doğalgaz Arıza Servisinin aranması konusunda bilgilendirme yapıldı.