Akhisar'da faaliyet gösteren yerel ve ulusal medya mensupları ile Akhisar Belediye Başkan Yardımcıları Latif Çakmak, Ömer İşçi ve Ali Velestin'in de katıldığı kahvaltı programında Belediye Başkanı Salih Hızlı basın mensuplara açıklamalarda bulundu. 

 Sözlerine 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak başlayan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, şunları söyledi. Salih Hızlı; “En büyük merak edilen konu Büyükşehir ile Akhisar Belediyesi’nin ilişkileridir. Akhisar’daki hizmetlerin nasıl olacağına ilişkin bir beklenti söz konusu Akhisar’da. Bu spikülasyon şeklinde konuşuluyor, ama tabiki bununla ilgili çok net birşeyler söylemek için birkaç daha meclis toplantısının geçmesi gerekmektedir. Görev paylaşımlarının meclis dışında olanlarının hepsi yapıldı.   Ama meclisin karar vermesi gereken kısımlar da var. Bu yolların paylaşımı,  park ve bahçeler gibi konular meclis yetkisindedir. Kritik durum o noktaya gelmiştir. Dolayısıyla komisyondan alınacak kararlar sonrası bu kararların meclisten de geçmesi gerekmektedir. Biz öncesinde büyükşehir belediyesi bürokratları ile  görüşmeler yaptık. Mutabakat zemini aramaktayız, açıkçası onlarda bu kanaatteler. Ama ulaşılamayan konularda  çözümleri de meclis  dolayısıyla meclisin böyle görevleri de vardır. Ve hala  bazı konular büyükşehir meclisinde geçmemektedir. Çok netliğe kavuşmamaktadır. Akhisar Belediyesi olarak büyükşehir yasasından sonra Büyükşehir ve  Akhisar Belediyesi  hizmet etmek için iki belediye söz  konusudur. Ve bu görev paylaşımı işlerin daha hızlı yürüyebilmesi için oluşmaktadır. Uygulama sırasında çıkabilecek komplikasyonlarla ilgili  yasal düzenlemeler daha sonra çıkabilir. Şu anda biz  meseleyi mevcut hali ile yürütmekteyiz.

VATANDAŞ BÜTÜNCÜL HİZMETİ ALABİLMELİDİR

Bizim arzuladığımız  şudur;  Akhisar Belediyesi, Büyükşehir olmadan önce  Akhisar’da  Büyükşehrinde  şu anda görevleri kapsadığı hizmetleri  yapan bir belediyedir. Bütününü yapan bir belediyedir. Biz bu hizmet bütünlüğünün bozulmaması için  elimizden geleni sarf etmekteyiz. Yeni geçişler ve görev paylaşımları sırasında Büyükşehir’e devrettiğimiz sorunlar dahil olmak üzere diğer konularda sürekli yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunu da Akhisar halkının hissetmemesi için gayret ediyoruz. Yani Akhisar halkı dışarıdan baktığı zaman hizmet bütünlüğünü görebilmelidir.  Akhisar Belediyesi kategorik olarak ayrı olabilir ama bu vatandaş açısından böyle olmamalıdır. Vatandaş bütüncül hizmeti alabilmelidir. Bugüne kadar nasıl hizmet yapılıyorsa hatta Büyükşehir’in katkılarıyla daha iyi hizmet alabilmelidir. Geçiş sürecinde mutlaka aksaklıklar olabilecektir. Çünkü yeni bir süreç söz konusudur. Bu anlamda ben iyi niyetli olarak bu sürecin iyi bir hizmet noktasına geleceğini düşünüyorum. Biz kendi açımızdan kendi üzerimize düşen görevlerin hepsini elimizden geldiği kadar yerine getiriyoruz. Yasal anlamda ayrılması gereken herşey ayrıldı ama bazı kritik yani tam net olmadığı düşünülen konularda sıkıntı var. Bunu belki sıkıntı olarak da düşünmemek lazım, böyle bir kafa karışıklığı var. Bunu da çözmek ile ilgili hep Büyükşehir hem de bizlerin gayretleri vardır.

MEZARLIKLAR BU YILIN YARISINA KADAR İLÇE BELEDİYELERDE

Hayvan barınaklarının ve mezarlıkların paylaşımı konusunda tam bir netlik söz konusu değildir.  Büyükşehir meclisi ile birlikte hayvan barınaklarının ve buradaki yasanın tarif ettiği görevlerin sorumluluğu Büyükşehir’e verildi. Büyükşehir’in bu konuda itirazı var, Büyükşehir bu konuda mahkemeye gitti. Bu mahkeme sonucunu bekliyoruz. Dolayısıyla bizler de olaya müdahil olduk. Ayrıca mezarlıklarla ilgili kısımda da böyle bir sıkıntı söz konusuydu. Bu yılın yarısına kadar bir sürede bunların ilçe belediyelere kalması meclis kararı ile alındı. Ancak Büyükşehir bunu daha erken vereceğini söyledi. Fakat biz yine de her iki konuda Akhisar Belediyesi olarak alanlardan çekilmiş değiliz. Hatta başka alanlarda mesela su kuyuları ile ilgili sıkıntılarda müdahil olduk. Büyükşehir ile birlikte koordineli çalışmak ile ilgili gayretlerimiz devam ediyor. 

Yol konularına gelince ise tabiki Büyükşehir Belediye Başkanımız ile basın yolu ile diyalog kurmak istemem açıkçası. Çünkü biz onlarla da bir araya geliyoruz ve meselelerimizi konuşabiliyoruz. Bu alanda bir sıkıntımız yok açıkçası. Ancak Akhisarlı basın mensupları ile bir araya geldiğinde konuşulmuş bazı konular var. Kendisine gittiğimde bu konuları birebir konuştum. En önemli kritik nokta yol paylaşımlarıdır. Bu konuda daha önce biz yol paylaşımları ile ilgili birkaç kriter esas almıştık. Bu kriterlere esas olacak olan kanunun ne zikrettiğidir. İkincisi bu kanun sonrası gelir paylaşımı nedir. Kim ne kadar gelir alacaktır, kimin ne kadar bütçesi olacaktır. Buna benzer kriterler eşliğinde bir durum ortaya koymak istedik. Bu arada tabiki çeşitli spekülasyonlar oluştu. Biz daha önce Gölet talep edildiğinde Gölet alanı zaten oluşmuş bir alan ve Akhisar halkının da kullanmış olduğu bir alandır. Şuanda gölet ile yapılabilecek bir şey yok. Bu alan toplamda 1000 dönümlük bir alandır. Gölet 350 dönümdür, kalan kısmı için istenirse bir düzenleme ile kamulaştırma ve imar uygulaması yapılarak bu alanda Akhisar’a rekreasyon alanı içerisine katılabilir. Dolayısıyla mantıklı olan da budur. Buna benzer diğer park ve bahçeler ile ilgili merkez parkımız ile ilgili de aynı durum söz konusudur. Burada çok ciddi farklı bir proje uygulanacaksa yine ortak proje ile üretilebilir. İnşallah önümüzdeki günlerde Büyükşehir’e başka alanlar ile ilgili ortak proje önerilerimiz olacaktır. Üzerinde çalıştığımız Çarşamba Pazarı projemiz, eski belediye hizmet binası olduğu alanının düzenlemesi ile ilgili projemizi Büyükşehir’e sunacağız. 

Biz Akhisar Belediyesi olarak 3 dönemdir ben ve arkadaşlarım ile birlikte biz belediye başkanlığı görevini Akhisar’ın bize vermesi ile bu işi yürütüyoruz. Yapmaya çalıştığımız şey şuydu; bütün alt yapı hizmetlerini bitirelim, en sonda da üst yapı hizmetleri ile birlikte Akhisar’ın bütün yollarını yaptığımız şekilde beton parke düzenleyerek Akhisar’ın temel hizmetlerini bitirelim diye projeksiyonumuz vardı. Bu üç döneme yayılan bir projeksiyondu ama üçüncü dönemde büyükşehir belediye yasası ile birlikte bu inisiyatifin bir kısmı elimizden gitti. Ancak gitmesi bu işlerin olmayacağı anlamına gelmiyor. Büyükşehir ve Akhisar Belediyesi aslında hizmet anlamında tek bir belediye görünümü vermekle yükümlüdür. Biz Büyükşehir MASKİ’ye devrettiğimiz su sorunumuz yok, kanalizasyon sorunumuz yok,  yağmur suyu kanallarımız bitti, arıtmamız bitmişti. Bu konuda da Büyükşehir’den takdir aldık.  Sıra Akhisar’ın bütün yollarının beton parkelerinin yapılmasına sıra gelmişti. Dolayısıyla hem bu bütçelerin paylaşımına bakarsak, hem de yasanın ruhuna bakarsak size vermemiz  gereken şeylerle ilgili biz düşündük. Biz dedik ki 5 bin paftalık olan yolların sorumluluğu siz olsun, diğer kalan yollar da biz de olsun. Burada yolların hepsini neredeyse bize veriyorsunuz gibi bir algı oluştu. Yolların hepsi değildir, bu 5 bin paftalık yollar toplamın yüzde 40’ını oluşturmaktadır” dedi.