Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğinde yapılan ‘Girişimci Kadınlar Zirvesi’ 11-13 Mart 2016 tarihleri arasında Denizli’de gerçekleştirildi. 

Zirveye Türkiye’nin 81 ilinden gelen kadın girişimciler kurulu üyeleri katılırken, Manisa Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Nilgün Aksoy, Akhisar Temsilen Nefise Şükran Füzün, Alaşehir Temsilen Rukiye Kocataş, Turgutlu Adına Ayla Yönet, Sema Ünel, Asuman Demiröver, Soma adına Sevil Önol, Manisa Merkez Nihal Mutaf Belkıs Çakar, Mücella Gürtekin' de katıldı. 

Zirve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı.

KADIN AYDINLANMANIN, GELİŞMENİN ÖNCÜSÜDÜR

Girişimci Kadınlar Zirvesi'nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, kürsüden erken indiği için, zirveyle ilgili bakanlıktan yazılı açıklama yapıldı. Bakan Ramazanoğlu, güçlü medeniyetin inşasının bilgi ve cesaretle hareket eden girişimci kadınlarla birlikte gerçekleştirileceğini belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Kadın, evde, fabrikada, tarlada, iş hayatımızda büyük fedakarlık örneği gösteren, sevginin ve merhametin adıdır. Kadın ailenin, toplumun yapı taşı olduğu kadar aydınlanmanın ve gelişmenin de öncüsüdür. Kadın olmadan yeni bir medeniyet inşa etmek mümkün değildir. Bu güçlü medeniyetin inşasını bilgi ve cesaretle hareket eden girişimci kadınlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. İnanıyorum ki burada böylesi güzel bir organizasyonda birlikte olmak, hepimize ümit aşılayacak. Hep beraber geleceğe dair umutla yeni cümleler kuracağız. Kadının eğitim seviyesi arttıkça istihdamdaki payının aynı oranda arttığını görüyoruz. Bu durum girişimcilikte, karar alma mekanizmalarında ve siyasete katılımda da aynı şekilde artış göstermektedir. 2014 verilerine göre, kadın istihdam oranının, en yüksek olduğu ilimiz Denizli'dir. Türkiye'de, genel olarak kadın istihdam oranı yüzde 28'lerde iken, Denizli'de bu rakam yüzde 35'tir. İhracatçı kimliğiyle, girişimci sanayicisiyle, dinamik ekonomisiyle ülkemizin gözbebeği olan Denizli'de, kadınlarımız bu büyük başarının ortağıdır. 'Anadolu Kadınlar Birliği' diye niteleyebileceğimiz Bacıyan-ı Rum, 13.yüzyıl'dan itibaren, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı'nın, sosyal ve ekonomik hayatını düzenlemiştir. Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı'nın kadınları teşkilatlandırması kadın tarihinde bir dönüm noktasıdır. Türkiye'deki kadın girişimcilerin sayısı 110 bini aşmıştır. Bu rakamların çok daha yüksek seviyelere taşınması için çalışıyoruz. Kadınlar da diğer girişimciler gibi sermaye temini, iş yeri arama, kiralama, mal temini, donanım, araç gereç temini, organizasyondaki tecrübesizlik gibi sorunlarla karşılaşmaktalar. Bu süreci daha sağlıklı yönetebilmek için kurumsal danışmanlık hizmetlerini yaygınlaştırmamız gerekiyor. Zirve sonucunda elde edilecek çıktılar, girişimcilik konusunda tüm kadınlarımıza yol gösterecektir."

Açılış konuşmalarından sonra “Türkiye’yi Dünya’ya Taşıyan Kadınlar” konulu panel gerçekleşti. TOBB Girişimcilik Daire Başkanı Ozan ACAR’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, Koton Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Gülden Yılmaz, Düşyeri Çizgi Film Stüdyoları Sahibi Ayşe Şule Bilgiç ve The House Hotels/Cafe kurucu ortağı Canan Özdemir  kadın girişimcilere ilham veren başarı öykülerini anlattı.

Öğleden sonraki oturumda zirveye interaktif yuvarlak masa toplantıları ile devam edildi. 28 masa ve her masada bir mentor ve kadın girişimciler kurulu üyeleriyle yapılan toplantılar neticesinde zirve sona erdi.

Denizli Programının ikinci gününde Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan tarafından ağırlanan Girişimci Kadınlara Denizli’nin tarihi ve ekonomik zenginlikleri tanıtıldı.