13 Şubat 2015 günü Tahir Ün Caddesinde yapılan Bilimsel ve Laik Eğitim yürüyüşünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten gözaltına alınan ve sonrasında tutuklanan Şafak Kurt’un mahkemesi öncesinde basın açıklaması gerçekleştirildi.
Yapılan eylemler sonun da Şafak Kurt gözaltına alınmış savcılık mahkemeye sevk etmiş ve mahkeme tutuklayarak ceza evine göndermişti. Sonrasında üst mahkemelere yapılan itirazlar sonucunda denetimli olarak serbest bırakılan Şafak Kurt’un ilk mahkemesi bu gün görülecek.

Mahkemeye CHP Manisa 5. sıra Milletvekili Adayı Sabri Temel ile birlikte Akhisar CHP İlçe Başkanı İsmail Şahin de katıldı. 

Bu gün görülecek mahkeme öncesinde Birleşik Haziran Hareketi üyeleri bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Veli Doğan; “13 Şubat 2015 tarihinde Bilimsel ve Laik Eğitim eyleminde arkadaşımız Şafak Kurt ve Özgür Erhun “Katil, Hırsız Erdoğan” sloganı gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış, savcılık tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etmiş, mahkeme Özgür Erhun’u denetimli serbestlikten serbest bırakmıştı. Şafak Kurt tutuklanmış daha sonra üst mahkemeye itiraz edilerek serbest bırakılmıştır. 

Bu günde arkadaşımızın ilk duruşması yapılacaktır. O tarihlerde sadece Akhisar da değil ülke genelinde Haziran Hareketi üyelerine aynı slogan gerekçe gösterilerek, gözaltılar ve tutuklamalar yaşanmıştır. 

Ülkemizde yargı-hukuk sistemimizin siyasi iktidar denetiminind olduğu aşikardır. Demeokratik hukuk devletinde siyasi bir eleştiri olarak kabul edilmesi gereken bu durumlar ne yazık ki ülkemizde baskı, gözaltı ve tutuklamalara neden olmuştur. 

Bizler Haziran Hareketi ve duyarlı insanlar olarak, başta gezi direnişinde yaşamını kaybedenlerin katilleri olmak üzere, bağımsız mahkemelerde yargılanıp cezalandırılmadığı, hırsızlık ve yolsuzlukların soruşturulup ortaya çıkarılmadığı, arkadaşlarımız için mahkemelerin beraat kararı verip dosyaların kapanmadığı takdirde hırsızların ve katillerin adlarını dağa taşa yazacağımızı kamuoyuna duyururuz. 

13 Mayıs 2014 tarihinde Soma maden ocaklarında yaşanan işçi katliamlarının ilk duruşması 13 Nisan 2015 günü Akhisar Ağız Ceza Mahkemesinde başlayacaktır. İktidarın emekçi düşmanlığı politikalarını teşhir etmek, yaşamını yitiren işçi ailelerinin yanında olmak ve dayanışmak için herkesi duyarlı olmaya, davayı takip etmeye çağırıyoruz.” Dedi.

Basın açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Şafak Kurt ilk mahkemesi hakkında düşüncelerini paylaştı. Şafak Kurt asıl yargılananın düşünce ve ifade özgürlüğü olduğuna değinirken aynı zamanda; “İlk kez mahkememiz başlayacak, 1 gün ben tutuklu kalmıştım Akhisar ceza evinde… Aslında bu mahkemede asıl yargılanan biz değiliz ülkenin birçok yerinde Cumhurbaşkanına hakaret davaları açıldı, birçok arkadaşımız yargılanıyor. Ama aslında hakaret davası değil bu bizim gözümüzde bu mahkemede asıl yargılanan düşünce ve ifade özgürlüğüdür. Açık ve net bir şekilde aynı zamanda en temel insanı hakkı olan siyasilerine eleştiri getirme hakkına hatta sert eleştiri getirme hakkının yargılanmasıdır. En önemlisi de Haziran direnişinde ortaya çıkan halkın gericiliğe, yoksulluğa, yolsuzluğa direnme iradesinin yargılanmasıdır. Şahsi olarak kişilerin yargılanması olarak görmüyoruz bu mahkemeyi top yekûn Haziranın ve halkın yargılanmasıdır. Sadece benim davam değil ülke genelindeki bütün davaların takipçisi olacağız.   Bu dediklerim doğrultusunda bu davaları savunmaya ve takip etmeye devam edeceğiz.” Dedi.