13 Mayıs 2014 Salı günü Soma'da özel bir kömür işletme madeninde 301 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından olayla ilgili soruşturma aşamasının sonuna gelindi.

Soruşturmayı yürüten Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner’in soruşturma aşamasından sonraki kovuşturma aşaması için Akhisar Belediyesi’ne Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonunun kullanımı için başvurması üzerine Haziran ayı meclis toplantısında karar çıktı. 

Kara sonrası bugün Belediye ve Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı arasında geçici olarak 1 yıllık olmak üzere aylık 4 Bin TL karşılığında kira protokolü imzalandı. 

Konu ile ilgili burada açıklamalarda bulunan Akhisar Belediye başkanı Salih Hızlı; “Geçtiğimiz mayıs ayı içinde Soma’da elim bir kaza oldu. Bu kazada 301 madencimiz şehit olmuştur. Bu kaza ile ilgili soruşturmayı Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığımız yürütüyor. Başsavcılığımızın da bize yapmış olduğu başvuru sonrası davaların Bülent Ciğeroğlu kültür salonunda yapılması talep edildi. Bizde Haziran ayında yapmış olduğumuz meclis toplantısında bu kararı aldık. Bugün de burada bu kararın protokolünü imzalıyoruz. Tabi buradan şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Geride kalanlara bu vesileyle sabırlar diliyoruz. İnşallah ülkemiz bu şekilde elim kaza ile karşı karşıya gelmez.” Dedi.

Şahiner; “Yaşanan elim maden kazası sebebiyle yürütülen soruşturma işlemi var.  Bu soruşturmanın sonrasında kovuşturma aşamasına geçilecek. Kovuşturmanın yapılabilmesi için Akhisar Adliyemizin fiziki yeterliliği olmaması sebebiyle Akhisar Belediyesine ait Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonunun duruşma salonu olarak kiralanmasını ve tahsisi hususunda sayın belediye başkanımızın belediye meclis üyelerimizin ve ilgililerin takdiriyle yardımlarıyla bir protokol hazırlandı. Bizlere sağlamış oldukları kolaylıklar için teşekkür ediyorum” dedi.

Örnek Duruşma Salonu Yapılacak

Bülent Ciğeroğlu kültür salonunun bugünden itibaren hızlı bir şekilde örnek duruşma salonu haline getirileceğini ifade eden Şahiner; “Bugünden itibaren hızlı bir şekilde çalışmalara başlayacağız. Ve en kısa sürede örnek bir duruşma salonunun tadilatını gerçekleştireceğiz. Protokolün gerektirdiği işlemler çerçevesinde tüm işlemler en kısa sürede yapılacak. 

Kovuşturma Tarihini Net Belirtemiyoruz

Gazetecilerin kovuşturmanın tarihini sorması üzerine Şahiner; “Bununla ilgili net bir tarih veremiyoruz. Ancak şunu net bir şekilde söyleyebiliriz soruşturmada çok önemli kısımlar aşıldı. Soruşturma artık ilerlemiş durumda ve en kısa sürede ikmal edilip, kovuşturma aşamasına geçilecek. Kovuşturmanın seyri tamamen Ağır Ceza Mahkemesine ait dolayısıyla onların takdirinde olan bir konu  inşallah en kısa sürede kamuoyunun beklentisi doğrultusunda kovuşturmanın bitmesini istiyoruz” dedi.