8 Mart Kadın Dayanışma Derneği, "5 Aralık Kadının Seçme Seçilme Gününde" dernek binasında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyesi Şaheser Gider okudu. 

Şaheser Gider'in okuduğu basın açıklamasının tam metni;

BASINA VE KAMUOYUNA

Türkiye’de kadınların siyasal hayata katılımı ve karar mekanizmalarında temsili için uzun yıllardır verilen mücadele sonucu kadınlar, 1930 yılında Belediye seçimlerine, 1933’te muhtarlık seçimlerine katılma hakkı elde etmiş ve 5 Aralık 1934’te Anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile milletvekili seçme seçilme hakları tanınmıştır. Türkiye’de kadınların karar mekanizmalarına ve siyasal hayata etkin katılımı konusunda yapılan bu yasal değişiklikler birçok Avrupa ülkesinden önce gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de 1934'te verilen seçme ve seçilme hakkı Fransa ve İtalya’da 1946’da İsviçre’de ise 1971 de tanınmıştır. Bugün Türkiye ‘de “kadınlara seçme ve seçilme hakkı” tanınmasının 82. Yıldönümünü kutluyoruz.

Ancak kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkına ilişkin bu yasal düzenlemeler ne yazık ki yasalar önünde erkeklerle eşit düzeyde birer yurttaş olan kadınların karar mekanizmalarına ve siyasal hayata aktif katılım hususunda yetersiz kalmıştır. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların siyasal hayata katılım oranı hala erkeklerin çok daha gerisinde seyretmektedir. Siyasal hayata katılımda kadınların önüne konulan engellerin ortadan kaldırılması ve kadınların siyasi hayatın figüranları değil karar verici mercileri olarak aktif rol üstlenmelerinin yolu açılmalıdır. Bu yolun açılması için seçilmiş ve atanmışların. parlamentonun, bürokrasinin ve devletin bu yönde göstereceği çaba ve hassasiyet son derece önem arz etmektedir. Nitekim kadınların yeterli düzeyde almadığı karar mekanizmalarında oluşan erkek çoğunluğunun, kadın sorunlarına gösterecekleri duyarlılık ve hassasiyet de zayıf kalacaktır. Dolayısıyla, sorunlarının çözümü için siyasette kadın katılımını destekleyici politikalar üretilmeli, kadının siyasal ve kamusal hayatta temsil oranları arttırılmalı ve siyasi hayat içerisinde kadına sunulan koşullar iyileştirilmelidir. Siyasette kadın katılımında alınacak inisiyatiflerle birlikte toplumda sağlanacak dengenin. Barışın ve istikrarın devamlılığı hedeflenmelidir.

8 Mart Kadın Dayanışma Derneği olarak, kadınların karar mekanizmalarında söz sahibi kılacak ve kadınların statülerini artıracak demokratik reformların tarafı olacağımızı bildirir. Tüm kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını elde ettiği bu günü kutlarız.
Kamuoyuna duyurulur