Akhisar Balkan Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) gerçekleştirdiği görkemli törenle ve kalabalık misafir gurubuyla resmi açılışını gerçekleştirdi.

Akhisar Balkan Göçmenleri Derneği gerçekleştirdiği açılış töreninde protokol üyelerini ve birçok sivil toplum kuruluşuyöneticilerini ağırladı. Açılış törenine, Manisa AK Parti Milletvekili Uğur Aydemir, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hılzı, Akhisar İlçe Emniyet Müdürü Engin Pınar, Türkiye Makedonya Fahri Konsolosu İbrahim Dönertaş, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu, Ege Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Kocaman, Keskinoğlu şirketler grubu yönetim kurulu başkan yardımcısı Mehmet Keskinoğlu,  Köfteci Ramiz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bircan Taşkınlar, Kırklareli Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Fergan Genç, eski Akhisar Makedonya Göçmeler Derneği Başkanı İsmet Akkaynak, MHP Manisa İl Başkanı Tanju Balatlı, MHP Manisa Milletvekili Adayı Hasan Eryılmaz ve Osman Oktay, Manisa Büyükşehir Belediyesi Akhisar Koordinatörü Doğan Ensivri, AK Parti İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şenyiğit ve yönetim kurulu ile birlikte Kadın ve Gençlik Kolları, MHP İlçe Başkanı İbrahim Uğurlu ve yönetim kurulu ile birlikte Kadın ve Gençlik Kolaları, Akhisar Belediyesi AK Parti MHP ve CHP Meclis Üyeleri, Oda başkanları ve birçok dernek başkanı ve yöneticileri katıldı.

Sunumunu Şule Şentürk’ün yaptığı açılış töreni dualar ile başladı. Duaların ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Açılış konuşmasını Akhisar Balkan
Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tunay Gül gerçekleştirdi. Tunay Gül konuşmasına öncelikle emeği geçen ve destek ver tüm iş adamlarına, yerel yöneticilere, oda başkanlarına ve sivil toplum kurulu yöneticilerine teşekkür ederek başladı. Gül; “Bizleri bundan 100 yılı aşkın süre önce Anadolu topraklarını vatan bilmiş bütün muhalefet, hüner, kültür ve yaşayış tarzını buraya Türkiye topraklarına getirmiş hatta bu güzel Anadolu topraklarında ölmeyi benimsemiş göçmen ecdatlarıyız. Atalarımızın bu ülkeye getirdiği ve bu günlerde unutulmaya yüz tutmuş, gelenek, örf, adet, yemek, müzik, dans ve kültürel zenginliklerimizi hatırlatmak ve unutturmamak için şahsım ve yönetim kurulum olarak tümümüz göçmen olarak karşınızdayız. Bu güzel Akhisar’ımıza gerek sosyal, gerek kültürel anlamda, güzelliklere Balkan Göçmenleri olarak üzerimize düşen ne varsa her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu beyan ederim. Allah birlik beraberliğimizi bozmasın dileyerek , dernek binamızın resmi açılış programına, yönetim kurulum, üyelerim teşekkürlerini sunar. Hoş geldiniz, şeref verdiniz. Hayırlara vesile olur inşallah…” dedi.

BİZLER ONURLU, ŞEREFLİ ÇOK BÜYÜK BİR AİLEYİZ

Türkiye Makedonya Fahri Konsolosu İbrahim Dönertaş yapmış olduğu konuşmasında; “Biz çok onurlu insanlarız. Herkesten bir şey istemeyiz. Fakat bizden olan kişiler, bizim evlatlarımız, bize yardım etmesi gerekiyor. Birlik beraberlik çok önemlidir. Şurada bir laf var çok hoşuma gitti, ‘Ben değil, Biz varız. Biz büyük bir aileyiz.’ Hakikaten bizler onurlu, şerefli çok büyük bir aileyiz. Bizleri buralara getiren atalarımıza, Gazi Mustafa Kemal’e hepsine rahmet diliyorum. Hepinize de saygılar diliyorum.”dedi.  

RUMELİ VE BALKANLARI UNUTTURMAYACAĞIZ

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu yapmış olduğu konuşmasında; “Batı Trakya’dan size selam getirdim demek isterdim ama Yunanistan’a girmesi yasak olan ve sadece batı Trakya Türklerinin Lozan antlaşmasını savunduğum için bunu söyleyemiyorum. Size Gümülcine ve İskenceden selam olsun. Benim derneğim 1946 yılında kurulmuş 16 şubesi olan burada Somada da şubesi olan bir dernek ve dernekçilikte oldukça eski bir dernek. Şuanda söylemek isterim ki her şey güzel gözüküyor. Dernekleri dernek yapan üyeleridir. Burada insanları görüyoruz. Üye görüyoruz. Bu işe ilgili insanlar görüyoruz. Bir de dernekçilikte tabi abiler çok önemlidir. Abiler çok önemli onları da görüyoruz. Dün Bursa’daydım Sayın Mehmet Keskinoğlu söylediğinde bu açılışı kaçırmak istemedim. Bizim dernekler olarak Rumeli insanı olarak 2 şey var yapmamız gerek. Birlik beraberlik çok önemli tabi ama 1.’sini Rumeli’yi Balkanları unutmayacağız. 2 unutturmayacağız, burada unutturmayacağız. Kime unutturmayacağız, çocuklarımıza ve Türkiye’ye oraları Osmanlı bakiyesi olduğunu ve oralarda Türkiye de yaşandığı gibi yaşandığını unutturmayacağız.” Dedi. 


BİRLİK BERABERLİKTEN BAŞKA BİR ŞEY YOK 

Keskinoğlu şirketler grubu yönetim kurulu başkan yardımcısı Mehmet Keskinoğlu yapmış olduğu konuşmasında; “Burada bu kadar güzel ortamda sayın sevgili başkanım o kadar güzel anlattı ki birlik beraberlikten başka bir şey yok. Taner Mustafaoğlu kardeşim dün rica ettiğimde, ne demek her zaman sizin yanınızdayız onların hepsi bizim kardeşlerimiz, aynı şekilde İbrahim Dönertaş benim kardeşim, dostum ona da bahsettiğimde bütün programlarını bırakıp sizinle birlikte olmak istediğini ve bu günde buraya gelip de bizi onurlandırdığı için hepinizin adına onlara teşekkür ediyorum.” Dedi.

ÇALIŞMAMIZLA, ÇALIŞKANLIĞIMIZLA BU ÜLKEYE KATKI KOYMALIYIZ 

Ege Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Kocaman yapmış olduğu konuşmada; “Sakarya da, Dumlupınar da bu ülke ve vatanı için savaşan Ulu önder Mustafa Kemal’in hemşerileri, değerli yol arkadaşlarım, hepinizi saygı ile selamlıyorum. Ege Balkan Türkleri Federasyonu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret etmiş olduğu muhasır medeniyet seviyesine çıkarmakta olan tüm siyasi partilerimize eşit mesafededir. Dostlarım, çalışmamızla, çalışkanlığımızla bu ülkeye katkı koymalıyız. Çünkü Balkanlarda kalan Osmanlının yetimlerin tek güvencesi tek sigortası güçlü Türkiye Cumhuriyetidir. Bu duygu ve düşüncelerimle Tunay ve Hakan ekibine başarılar diliyorum. Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”dedi.

BU BİRLİK BERABERLİĞİ KAYBETMEYELİM

Köfteci Ramiz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bircan Taşkınlar yapmış olduğu konuşmasında; “Bizler zamanında Anadolu dan göçüp Makedonya’ya geçen insanlar, orasını suların öte tarafı Rumeli kültürü ile iliştiren ve Makedonya ve Yugoslavya sınırları içerisinde kalan bu gün için Üsküp merkezi olan Makedonya, Manastır, Bitola, Veles, Strunca, Radovic, İştip ve Ohriye kadar uzanan bu coğrafyada 600 yıl yaşamışız. Oradan buraya gelmişiz hepimiz. Bu aynı havayı koklayan insanlar, bu gün bu konuşmayı bana bahşettikleri için çok mutluyum. Sizleri her zaman bildiğiniz gibi kucaklıyorum. Daha anlatacak çok şey var ama havanın sıcaklığında sizi üzmek istemiyorum. Bu derneğin açılışında emeği olan insanlara, bizim bir tuzumuz bile yok. İşte Mehmet Keskinoğlu ifade etti. Bu kardeşlerimiz başkanından yönetim kuruluna çok teşekkür ederim. Bu birlik beraberliği kaybetmeyelim. Hep birlikte daha nice açılışlar yapmaya diyorum. Herkese saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”dedi.


AKHİSAR DA %51’İ TEMSİL EDİYORUZ. NEDEN KEDNİ DERNEK BİNAMIZI ALMIYORUZ

Eski Akhisar Makedonya Göçmeler Derneği Başkanı İsmet Akkaynak yapmış olduğu konuşmasında; “Kendimi borçlu hissettim. Bütün konuşmacı arkadaşlara öncelikle teşekkür ediyorum. Gerçekten çok güzel şeylere değindiler. Fakat benim değinmek istediğim konu çok farklı. Az evele Bircan abimizin de ifade ettiği gibi evet biz suyun öbür yakasından gelmişiz. Yani bunun anlamı hakikatten bu sivil toplum örgütlerinde, bun derneklerde, bu derneklerin sahibi bizim olmamız gerektiğini düşünüyorum. Neden, biz başka bir ülkeden göç etmiş Akhisar’a yerleşmiş insanlarız. Bu dernekleri yaşatmanın yegane sahipleri bizleriz. Benim üye olmayıp ta kenardan köşeden bakan arkadaşlara seslenmek istiyorum. Arkadaşlar, geçmişte yaptığımız istatistikler sadece Akhisar da göçmen anlamında sakin sözlerimi yanlış anlamayın şovenistlik yapmıyorum %51’i temsil ediyor. Yine benim araştırmalarıma göre yaklaşık 2 dönem yani 6-7 yıl önce sadece 37 bin seçmen sayısı var bizde göçmen olarak. Yani şu bunun göstergesi ben üye değil de üye olmayan arkadaşlarıma seslenmek istiyorum. Lütfen bu tür sivil toplum örgütlerine öyle veya böyle sahip çıkmamız gerekiyor. Arkadaşlar başka türlü ben çok uzun süre dernek başkanlığı yaptım, başka türlü bu sivil toplum örgütleri ayakta durma şansları çok az. Yani ne yaparsak yapalım işin sonu parya dayanıyor. Sonra bir başkalarından övünmeyelim. Herkes bizim dostumuz arkadaşımız. Biz şimdi burada hazır iş adamlarını, patronları yakaladık onlarda gelir birlik olup neden kendi dernek binamızı kendimiz satın almıyoruz. Neden bu işi bir adım daha öne taşıyamıyoruz. Bu işi bir adım daha öne taşıya bilmek için üye sayımızın arkadaşlar %51’i temsil ediyoruz Akhisar da yani 55 bin göçmen varız. Eğer bu Balkan Göçmenleri Derneğin de 100’lerce sayılı üyemiz varsa çok azız anlamına geliyor. Bütün arkadaşlarımızdan ricamız ne pahasına olursa olsun gelip buraya üye olmasını tavsiye ediyoruz. Başka türlü ayakta durmamıza imkan yok. Hepinize saygılar sevgiler sunuyorum.”dedi.

Konuşmaların ardından Akhisar Balkan Göçmenleri Derneğinin Halk Oyunları Ekibi Göçmen oyunlarından derledikleri gösterilerini sergilediler. Halk oyunları ekibi ile birlikte tüm protokol ve misafirlerde halay çekçiler. Halk oyunları gösterilerinin ardından dernek binasının kurdele kesimi gerçekleştirildi.  Kurdele kesiminden sonra protokol içerideki sergiyi gezdiler. Dernek yöneticileri protokol üyelerine yemeni(yazma) hediye ettiler. Ardından misafirlere yiyecek ve yemek ikramında bunuldu. 

Açılış boyunca tüm misafirlere börekler, kekler, pideler ikram edildi. Ayrıca lokma dökümü gerçekleştirildi. Açılış töreninin çekimini göçmen kanalı olan Tek Rumeli ekibi de gerçekleştirdi. 

Açılışın ardından tüm misafirler ve üyeler göçmen oyunlarını oynadılar. Çanlı göçmen davulları eşliğinde yapılan açılış töreni yaklaşık 3 saat sürdü.