Akhisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıl dönümü nedeni ile Milli Egemenlik meydanında kutlama töreni düzenlendi.

Sabah saat 09.00'da Milli Egemenlik Meydanında düzenlenen program, Çelenk sunma töreni ile başladı. Törene Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Ak Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir,CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Akhisar Garnizon Komutanı Hava istikham Albay Arcüment Erincik, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve Akhisar Cumhuriyet Başsavcı vekili Burak Yıldırım katıldı.

Çelenk törenin ardından günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, düşman kuvvetlerinin Türk Milletinin onur ve gururunu hesaba katmadıklarını dile getirdi. Başkan Hızlı sözlerinde “Akhisar’ımız bundan 93 yıl önce bugün düşman işgalinden kurtularak zincirlerini kırıp atmıştır. Pek çok tarihçi tarafından emperyalizmin paylaşım savaşı olarak adlandırılan 1. Dünya savaşının ardından sözde galipler bu savaşın mağdurlarını paylaşma ve yağlama hakkını kendilerinde gördüler. İmzalanan antlaşmalar ile bu yağmayı evrensel bir hukuk haline dönüştürdüler. Bu sayede hiçbir direniş ile karşılaşmadan bütün bir ülkeyi rahatça işgal edebileceklerdi. Trablusgap savaşı sonrası ayakta durmaya dahi dermanı kalmamış bu ülkeyi kolayca yağmalayacaklarını sandılar. Ancak bu halkın onurunu hesaba katmamışlardı. Milletimiz için bir varoluş kavgası olan Kurtuluş savaşımızda Akhisarlılarda Redd-i işgal cemiyetini kurarak bu mücadelenin içerisinde yer alıyordu. İzmir’in kuzey cephesinde sergilenen başarılı direnişler sayesinde cephe gerisinde düzenli ordular kuruluyordu. 5 Eylül 1922 tarihinde Bakırlı Saçlı Efe ve 5. süvari Kolordu komutanı Fahrettin Altay Paşa’ya bağlı birliklerin Akhisar’a gelmesi ve Yunan askerinin 6 Eylül sabahı şehri terk etmesi ile kurtuluşumuz ilan edildi. Bu topraklar yokluk içerisinde büyük mücadeleler ile kazanılmış kutsal emanetlerdir. 93 yıl sonra burada bu kutsal emanetin verdiği güçle başta büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere bütün şehitlerimizi saygı sevgi ve minnetle anıyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından Akhisar’ın kurtuluşu programı sona erdi.