Mustafa ÖZDEMİR - Akhisarpress.com

 

Geçtiğimiz yıl, Kültür Bakanlığı onayı ile Manisa Valiliği, Adnan Menderes Üniversitesi ve Akhisar Belediyesi arasında imzalanan protokol ile "Thyateira Antik Kenti" ve Hastane Höyüğü kazılarına Prof. Dr. Engin Akdeniz başkanlığında 40 kişilik ekip ile devam ediliyor.  


Geçtiğimiz haftalarda başlayan kazılarda iyi bir aşama kaydettiklerini söyleyen Prof. Dr. Engin Akdeniz bugün “Thyateira” kazı alanında bir kadın ve bebek iskeletine ulaştı.  Prof. Dr. Engin Akdeniz, "Thyateira antik kenti Akhisar ilçe merkezinde yer alıyor. Burada iki ayrı noktada kazılara başladık. Bir tanesi hastane höyüğü, ikinci nokta ise Tepe mezarlığı adı altında tabir edilen noktalarda yer alıyor. Roma ve Bizans yerleşimi iki alanda toplam 40 kişilik ekip ile çalışmalara devam ediyoruz. Arkeoloji elemanlarının yanı sıra sanat tarihi, antropoloji ve özellikle de jeofizik mühendislerinin yoğun katkıları bu kazılar sırasında görülmektedir. Hastane höyüğünde ilk Tunç çağı dediğimiz Milattan Önce 3 Bin yıllarına kadar inen bir yerleşim varlığı saptandı. Çalışmalarımız bu yıl 2 ay süresince devam edecektir. Özellikle öğrencilerin katkıları ile büyük oranda Akhisar'ın tarihine katkı sağlayacağımıza inanıyorum" dedi. 


“Kadın ve Bebek İskeletine Ulaşıldı”


Konu ile ilgili bilgi veren Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Doç. Dr. Antropolog Serpil Eroğlu “Thyateira” kazı alanında kazı çalışmalarımız devam ederken, bir kadın ve bebek iskeletine ulaştık. Bu bizi heyecanlandırdı, şuan net bir bilgi söylememiz doğru olmaz, ancak Bizans dönemine ait Hristiyan bir anne ve bebeği olduğunu tahmin ediyoruz. Daha detaylı bilgiler kazı çalışması bittikten sonra, laboratuvar ortamında belirleyeceğiz.” Dedi. 


“Kazı Ekibinin Akhisarlılardan Bir İsteği Var”


Akhisar’da geçirdikleri süre içerisinde, insanların kazı çalışmalarına meraklı ve cana yakın olduklarını dile getiren Kazı başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz, çalışmalarının hızlanması açısından, Akhisarlılardan Thyateira (Tepe Mezarlığı) ve Hastane Höyüğü’ne ait eski fotoğrafları kendileriyle paylaşmalarını rica etti.