Akhisar Protokolü, Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirdiği güvenlik toplantısında Akhisar’da son günlerde suç oranının artmasıyla ilgili olarak değerlendirmede bulundu.


Akhisar’da son aylarda özellikle hırsızlık olaylarının artması nedeni ile Akhisar Kaymakamı Kamil Köten başkanlığında, Belediye Başkanı Salih Hızlı, İlçe Emniyet Müdürü Abdurrahman Yolcu, İlçe Jandarma Komutanı Ramazan Yiğit’ten oluşan heyeti ile mahalle ve köy muhtarları, emniyet mensupları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla güvenlik toplantısı yapıldı.


Akhisar’da özellikle hırsızlık olaylarının artması ile vatandaşların huzurlarının kaçtığını belirten Akhisar Kaymakam Kamil Köten, “Akhisar’da asayiş problemini hep birlikte aşacağımızı düşünüyorum. Akhisar Kaymakamı olarak Emniyet Müdürümüz ve Jandarma komutanımız ile sık sık bu konuda görüşüyorum. Akhisar’daki asayiş sorununu, elimizdeki imkanlarla ve geçerli mevzuatla hiçbir mazeret üretmeden çözmek zorundayız. Be nedenle toplumu bilgilendirme anlamında bir sinerji oluşturmamız gerekmektedir.” dedi.


Akhisar Belediyesinin asayiş konusunda üstüne düşen görevi yerine getireceğini belirten Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ise, “Akhisar Belediyesi olarak kendimizi Akhisar’daki asayiş konusundan ayrı tutmuyoruz. Bu konuda harekete geçilmesi, güvenlik standardı ve konsepti oluşturmak gerekiliyorsa biz Akhisar Belediyesi olarak bunun içerisinde olur ve katkı sağlarız. Bu anlamda Akhisar’daki sivil toplum örgütleri de bu konuda katkı sağlayacaklardır. Yeter ki bu kentte güvenli ve huzurlu bir şekilde yaşayalım. İnsanlarımızın kendilerini güvende hissetmeleri için Akhisar Belediyesi ve sivil toplum örgütlerimiz şüphesiz ellerlinden geleni yapacaklardır. Emniyet müdürümüzün tespitleri çerçevesinde bizler de yapılması gerekenleri gerçekleştirmeye çalışacağız.” dedi.


Akhisar’daki hırsızlık olayları ile ilgili bilgi veren ve Akhisar vatandaşlardan yardım beklediklerini dile getiren Akhisar İlçe Emniyet Müdürü Abdurrahman Yolcu ise, “Akhisar Emniyeti olarak bize verilen imkanlar doğrultusunda arkadaşlarım bu konuda canla başla çalışıyorlar. Gerek resmi gerek sivil gerekse yaya ekipleri olarak arkadaşlarımız çalışıyor. Önümüzde Akhisar’daki hırsızlık olaylarının arttığına dair bir gerçek var ki şu anda hırsızlık olaylarını ciddi anlamda frenlemiş durumdayız.


“Diğer İl ve İlçelerden de Hırsızlar Geliyor”


Örnek verecek olursak Hürriyet Mahallesi’nde gündüz yapılan hırsızlık olayları fazladır. Akhisar’da ki hırsızlık yapan kişilerin yanı sıra Akhisar’da şehir dışından gelip burada hırsızlık yapan kişiler de vardır. Bu konu ile ilgili İzmir Emniyet Müdürlüğü ile görüşülerek ciddi anlamda bilgiler aldık. Yine bu hırsızlık olayları ile ilgili ‘Huzur Timleri’ adı altında ekipler çıkardık.  Sonuç itibariyle Hürriyet Mahallesi’nde Mart ayı itibariyle evlerde hırsızlık olayı hiç olmadı.  Bu tedbirleri değişik şekillerde devam ettireceğiz.


“Vatandaşımızdan 155 ‘i Aramalarını İstiyoruz”


Akhisar polisi olarak elimizdeki imkanlar ölçüsünde elimizden geleni yapıyoruz. Akhisar Emniyeti olarak bunu özellikle belirtmek istiyoruz. Ama yine de eksikliklerimiz var.  Bu eksikliklerin en önemlisi, vatandaştan bize 155 vasıtasıyla bilgi gelmemesidir. Polis ne kadar sokakta koşarsa koşsun, hırsızı yakalama şansı çok azdır. Bize vatandaşımızdan bilgi geldiği takdirde hırsızları yakalayabiliyoruz.


“2 Ayda 121 Hırsız Yakalandı”


2011 yılında sadece hırsızlık suçu ile ilgili 213 kişi yakalandı. Bunlar çoğunlukla vatandaşların bizi bilgilendirmesi sonucunda yakalanmıştır.  Ancak 2012’nin Ocak ve Şubat aylarında 121 kişi yakalandı. Bu da ekibimizin çalıştığının göstergesidir.


“İş Yeri Sahipleri Gerekli Önlemleri Almamaktadır”


İkinci olarak hırsızlıklar ile ilgili özellikle iş yerlerinde yeterince koruyucu önlemlerin alınmamaktadır. Asma kilit ve kapıları açmak hırsızlar için çok basittir. Bu nedenle hırsızları caydırıcı ve yakalanmasına katkı sağlayacak önlemlerin alınması gerekmektedir. Bunların en başında alarm sistemi kurulmasıdır. Elbette bu size en başta maddi anlamda sıkıntı verecektir. Ancak ileri ki zamanda sizlerin yararına olacaktır.  


Bende Akhisar’ın Emniyet Müdürü olarak benim bölgemde hırsızlık olayların yaşanmasını istemem ve kabul edemem. Hiçbir il, ilçe hırsızlık olaylarının tam olarak önüne geçememiştir. Ancak bu, vatandaşların katkısına ve alınan önlemlere göre azalır veya çoğalır. Ne yazık ki sadece bizim çabamız yetmiyor. Akhisar polisi olarak amirlerimizle ve personelimizle görüşüp görev paylaşımı yapıyoruz. Personelimiz de ellerinden geleni yapıyorlar. Bu nedenle vatandaşlarımızdan özellikle 155 vasıtasıyla çevrelerine duyarlı olarak destek bekliyoruz.” dedi.  


İlçe Emniyet Müdürü Abdurrahman Yolcu’nun bilgilendirme yapmasının ardından toplantıya katılan sivil toplum örgütleri mensuplarının da istek çözüm önerileri alındı.  Sonuç itibariyle Akhisar’da iş yeri sahipleri için belirli güvenlik şirketleri ile görüşülmesi ve Akhisar’daki vatandaşların seminerlerle ve medya yoluyla bilgilendirilmesi kararı alındı.


“Tinerci ve Balicilere Çözüm Yok!”


Sivil toplum örgütlerinin şikayetleri konusunda da görüşlerin alındığı toplantıda bali ve tinerci bağımlısı kişiler hakkında konuşan İlçe Emniyet Müdürü Abdurrahman Yolcu, “Bali ve tiner bağımlısı kişiler konusunda elimiz kolumuz bağlı… Çünkü bu bir suç değildir. Ancak önlem amaçlı bu kişilerin üstleri aranıp kesici aletlere karşı Akhisar Emniyeti tedbirlerini almaktadır.” dedi.


“Toplumdan Dışlayalım”


Madde bağımlısı kişiler ile ilgili olarak bu bağımlı kişilere bali, tiner satanlar ile ve hırsızlık yoluyla çalınan malları satın alanların toplumdan dışlanması gerektiğine vurgu yapıldı. Kaçak sigara konusunda ise vatandaşların bu kişileri ihbar etmesi gerektiği belirtildi.


Bir Taş da TEDAŞ’a!


Ayrıca Akhisar’da bazı sokaklarda sokak lambaların çalışmadığı, buna bağlı olarak TEDAŞ’tan yardım istendiği ancak TEDAŞ çalışanlarının bu konuya karşı gerekli hassasiyeti göstermediği belirtildi.