Akhisarpress.com - Manisa’nın Akhisar ilçesinde 2013 yılı Nisan ayında kurulan Zeytin Üreticileri Birliği genel kurulu Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonunda yapıldı.

Kongreye Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Akhisar Belediye başkanı Salih Hızlı, Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü M. Akif Şenyürek, Akhisar Ziraat Odası başkanı Ahmet Akbuğa ve birlik üyeleri katıldı.

Yapılan kongrede Akhisar Zeytin Üretici Birliği başkanı Sadullah Avcı yönetim kurulu üyeleri Sırrı Başlamış, Halil Öksüz, Alaattin Kurucan, Musa Pehlivan oy birliği ile seçildi.

Birlikten kuvvet doğacağını söyleyen Akhisar Zeytin Üreticileri birliği başkanı Sadullah Avcı; “Birliğimizin asıl amacı üreticilerimizin zeytinlerini daha iyi şartlarda muhafaza ederek iyi bir fiyata satılmasını sağlamaktır. Yeni seçilen yönetimimizin de iyi çalışmalar yaparak üreticilerimizin menfaatlerini korumayı hedefliyoruz.” Dedi.

Akhisar’ın 12 Milyon zeytin ağacı ile merkez konumunda olduğuna vurgu yapan Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü M. Akif Şenyürek; “Ülkemizde 159 Milyon zeytin ağacından 12 Milyonu Akhisar’da bulunmaktadır. İlçemizde üretilen zeytinin % 80’i sofralık % 20’si yağlık olarak değerlendirilmektedir. 2011 yılında Manisa’da üretilen zeytinin (211.451 ton) % 50’si Akhisar’da üretilmiştir. Akhisar İlçesinde zeytin üretici birliği kurulması için Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önderliğinde başlatılan çalışmalar Mayıs 2012 yılında başlanmış, köylerde 5200 sayılı Üretici Birlikleri Kanunu ve Bakanlıkça hazırlanan taslak tüzük hakkında üretici bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir. 2013 yılı Nisan ayında süreç tamamlanmış ve 494 kurucu üyenin imzaladığı birlik tüzüğü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylanmıştır.” diye konuştu.

Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, “Türkiye genelinde rakamlar itibariyle, özellikle Akhisar bölgemiz sofralık zeytinde lider konumundadır. Özellikle yeşil zeytinde Türkiye’nin önemli bir bölümü Akhisar’da üretilmektedir. Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği, yüksek standartlarda üretim için ve ortaya çıkan sorunların takip edilmesi konusunda önemli bir gelişmedir. Karşılıklı işbirliğinin sadece birlik içinde değil meslek odaları ve sivil toplum örgütleriyle de birlikte çalışılmalıdır.” dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel konuşmalarında Zeytin Üreticilerinin bu önemli adımlarında birlikte olmaktan mutlu olduklarını ve mecliste zeytin ve zeytinyağı üretimine yapılacak olan prim desteklerinde ellerinden geleni yaptıklarını ifade ettiler.