İlçe Emniyet Müdürü Engin Pınar’ın da katıldığı seminerde Akhisar Özel Doğuş Hastanesi Uzman Psikolog Fatih Eyi, öfkenin nedenleri ve kontrolü konularında slayt gösterisi eşliğinde sunum yaptı. Akhisar Özel Doğuş Hastanesi Uzman Psikolog Fatih Eyi, “Öfke, bireyin planları, istek ve ihtiyaçları engellendiğinde haksızlık, adaletsizlik ve kendi benliğine yönelik bir tehdit algıladığında yaşanan temel duygulardan biridir. Öfke bireyin kendini savunmak ve karşıdakini uyarmak amacıyla ortaya koyduğu bir duygulanım biçimidir. 

Öfkenin ortaya konulması yapıcı veya yapıcı olmayan bir şekilde sözel; ya da davranışsal veya fizyolojik bir biçimde olabilir” dedi.

ÖFKENİN YARATTIĞI DUYGUSAL ETKİLER

Öfkenin bazen örtülü bir biçimde de ortaya çıkabileceğini anlatab Eyi; “Öfke buzdağına benzetilebilir, yani öfkenin ortaya çıkmasına yol açan pek çok duygu burada gizlidir. Suyun altında kalan bu duygulara temel duygular adı verilir. Temel duygular birikip, sertleşip, katılaşınca, buzdağının tepesindeki öfkeyi oluşturur. Bu temel duygular kıskançlık, üzüntü, merak, yalnızlık, dışlanmışlık hissi, kaygı, hayal kırıklığı, haksızlık, anlaşılamamak ve sıkıntı gibi duygulardır. Buzdağının üstünde öfke duygusu vardır ve bir türlü çözümlenmemiş bu duygulara sıkı sıkı tutunur” dedi.

ÖFKENİN YARATTIĞI DAVRANIŞSAL ETKİLER

Öfkenin doğrudan ve üstü kapalı davranışsal belirtileri olduğunun da altını çizen Akhisar Özel Doğuş Hastanesi Uzman Psikolog Fatih Eyi, “Doğrudan davranışsal öfke işaretleri, fiziksel ve sözel saldırı, aşırı eleştiricilik, kusur buluculuk, önyargılılık, sorun çıkarma,
isyankâr davranışlarla kendini gösterebilir.
Doğrudan davranışsal bir öfke işareti olan saldırganlıkta amaç öfke duyulan kişiye zarar vermektir. Saldırgan nitelik taşıyan eylemler tehdit etmek, hakaret etmek ve iğnelemek gibi sözel ya da dayak gibi fiziksel biçimlerde olabilir. Üstü kapalı davranışsal ve sözel işaretler, güvensiz, kıskanç, tartışmacı, alaycı ve yargılayıcı davranışlar biçiminde olabilir” diye konuştu.

BAŞA ÇIKMA YOLLARI

Öfkeyle başa çıkma konusunda da emniyet personelini bilgilendiren Fatih Eyi; “Sakin olun ve rahatlayın. Soğukkanlı olmaya çalışın ve kendinizi kontrol edin. Öfkelendiğin konunun dışında ne istediğini düşün. Sizi öfkelendiren olayın olumlu yönünü bulmaya çalışın.
Sizi öfkelendiren kişiler beklediğiniz ve umduğunuz şeyleri daima göstermeyebilir.
Sizi öfkelendiren problemle ilgili çözüm yolunu daha sağlıklı görebilecek başka biriyle konuşmaya çalışın. Öfkelenebilirsiniz fakat bunu unutmak için kendinize bir mazaret bulun. Kalbiniz çok hızlı atmaya başladığında derin derin nefes alın ve sakinleşin” dedi.