Akhisar Eğitim İş Sendikası 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Ramiz Park’ta kahvaltı programı düzenledi.
 
Akhisar Eğitim İş Sendikası ilçe temsilcisi Ali İlhan kahvaltı programına eşleriyle birlikte katılan sendika üyelerine çiçek takdim etti.
 
Kahvaltı sonrasında açıklama yapan Ali İlhan; 8 Mart Dünya emekçi kadınlar gününü kutladı.
 
Eğitim İş sendikası Akhisar temsilciliği başkanı Ali İlhan'ın okuduğu basın açıklamasının tam metni;
“Emeğiyle, sevgisiyle, hoşgörüsüyle, üretkenliğiyle, yeryüzünü ve hayatı güzelleştiren, tüm değerli arkadaşlarıma, sonsuz saygılarımı iletiyorum.
 
Ben sizleri gördüğüm zaman,
Gördesli Şehit Makbule’yi,
Onbaşı Halide’yi,
Tarsuslu Kara Fatma’yı,
Antepli Yirik Fatma’yı,
İzmirli Ayşe Hanım’ı,
Adanalı Hatice Hanımı,
yine Adanalı Rahmiye‘yi hatırlıyorum.
 
Ben, siz değerli mücadele arkadaşlarımı görünce Binbaşı Ayşe Hanım’ı, Erzurumlu Nene Hatun’u, Gördes’te ve 2. İnönü savaşlarında etkin mücadele veren Nezahat Hanımları hatırlıyorum.
Ben gördüğüm zaman; Çağdaş evrensel değeri erle değerleri birleştirerek, Atatürk'ün koyduğu hedefe doğru yürüyen, kardeşlerimi hatırlıyorum.
Genci ve yobazların kendisinden çok korktuğu Bahriye Üçok’u hatırlıyorum. Behice Boran’ı, Muazzez İlmiye Çığ’ı hatırlıyorum.
Ben sizleri gördüğüm zaman; Gülten Akın'ı, Füreya Karal’ı, Füsun Onur’u, Leyla Gencer’i, İdil Biret’i, Yıldız Kenter’i hatırlıyorum.
Ben sizleri gördüğüm zaman; binlerce kızımızın okuması için, binlerce yetim ve yoksul kızımızın yaşamını kazanması için, tüm hayatını adayan, Türkan Saylan’ı hatırlıyorum.
Değerli Mücadele arkadaşlarım, bu duygu ve düşüncelerle, Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü kutluyor, hepinize sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.
 
Yeryüzü, aşkın yüzü oluncaya kadar bayrağını elden düşürmek yok bize.
Yaşasın Kadınlar,
Yaşasın Eğitim-İş,
Yaşasın Kamu-İş
Yaşasın Cumhuriyet
Yaşasın Mustafa Kemaller!..”
 
Akhisar Eğitim İş sendikası üyesi Semiha Bengiç'in okuduğu basın açıklamasının tam metni;
“KADIN ÖZGÜRLEŞMEDEN TOPLUM ÖZGÜRLEŞEMEZ
 
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
 
Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, hala ayrımcılık ve şiddete karşı eşitlik mücadelesindeki kadınların, seslerini duyurma çabalarının gölgesinde kalmaktadır.
 
Ülkemizde, kadına yönelik şiddet, tecavüzcüyü, saldırganı koruyup kollayan hukuk sistemi, genel anlamda da AKP iktidarının kadını yok sayan genci politikaları, kadının özgürleşmesi önünde en büyük engeller olarak durmaktadır.
 
Erkek egemen toplumun kadınlara yönelik fiziki ve psikolojik şiddeti; işyerlerinde, evlerde, sokaklarda, yaşamın her alanında, artarak devam etmektedir.
 
Kadına yönelik şiddetle mücadele, Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslar arası sözleşmeler ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla da devletin öncelikli sorumluluklarından birisi olarak tanımlanmıştır.
Ancak kadın cinayetleri katliam boyutuna ulaşmışken, devlet çıkardığı onca yasaya rağmen kadınların can güvenliğini sağlamada yetersiz kalmaktadır.
 
Türkiye’de son 5 yılda eri az 1675 kadın öldürüldü.
Erkekler 2016’da en az 261 kadın ve kız Çocuğu öldürdü.
2016’da öldürülen her dört kadından biri ayrılmak/boşanmak istediği ya da barışma/birliktelik teklifini reddettiği için öldürüldü.
En az 417 kız Çocuğu cinsel istismara uğradı, 119 tecavüz, 75 taciz yakası meydana geldi.
Tablo bu kadar ağırken erkek katiller ve tecavüzcülerin kravat taktıkları için “iyi hal indirimleri” aldıklarına, “tahrik indirimi”nden yararlanarak cezasız kaldıklarına, tecavüz davalarında ise kadınların “rıza”larının arandığına tanık olmaktayız.
 
AKP hükümeti ise, cinsiyet ayrımcı politikalar, yasalar ve uygulamaları hayata geçirmekte, kadınların ekonomik özgürlüğünü hiçe sayarak, “en az 3 çocuk” söylemiyle kadınları eve hapsetmekte ve erken yaşta evliliğe teşvik etmektedir. Kadınların fıtrat gereği erkeklerle eşit olamayacağı, börek yapamayan kadının ailesinin dağılmaya mahkum olacağı yönündeki söylemler kadını yok sayan zihniyetin dışa vurumudur.
 
Araştırma raporlarına göre Türkiye, siyasal katılım, ekonomik eşitlik, eğitim ve sağlık hakkı gibi farklı alanlarda kadın erkek eşitliğinde 144 ülke arasında 130. sırada yer almaktadır. Yani ülkemiz, kadın erkek eşitliğinin kesinlikle olmadığı ülkeler arasında yer almaktadır.
 
Biz, inanıyoruz ki kadın özgürleşmeden toplum özgürleşemez! Barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlük gibi insani değerlerin yok sayıldığı bir dünyada kadınlara yer olmadığının farkındayız ve bu nedenle şiddetsiz ve sömürüsüz bir dünya için mücadeleyi sürdüreceğiz!
 
Üyelerinin yüzde 57’sini kadınların oluşturduğu Eğitim-İş olarak, yeryüzüne barışı, çağdaşlığı, inceliği ve sayısız güzelliği kadınların getireceğine inanarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.”



Konuşmaların ardından Özge Akbulut isimli öğrencinin okuduğu  ‘Kadınlar Günü’ isimli şiir büyük beğeni topladı.