Sivas'taki Madımak Otel’de yakılarak katledilen 33 aydın ve iki otel çalışanı Akhisar Aleviler Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Cem Evi hizmet binasında düzenlenen tören ile anıldı.

Sivas katliamında hayatını ve İstanbul Atatürk Havalimanında düzenlene terör olaylarında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklamasını Akhisar Aleviler Kültür ve Dayanışma  derneği Başkanı Hakkı Çamkıran yaptı.

23 yıl önce yaşanan olayları unutmadıklarını ifade eden Başkan Hakkı Çamkıran halen adaletin sağlanamadığını kaydederek Cemevilerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiğini bu doğrultuda da Diyanet İşleri Başkanlığı2nın devletin dinine yönelik  tüm müdahalelerinin sonlandırılması gerektiğini savundu.

Çamkıran sözlerine şöyle devam etti; "2 Temmuz 1993 yılında Sivas 'ta Pir Sultan Abdal Derneği tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli yakıldı ve çoğunluğu alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak öldürüldü. Aradan geçen yıllara karşın katliamın sorumlularına yönelik tatmin edici bir yargılama yapılmadı. 

Bölgemizde ve ülkemizde mezhepçi temelde geliştirilen ayrıştırmaların geldiği nokta bugün Suriye ve Irak'ta görülmektedir. Işid çetelerini para ve silahla besleyen AKP ülkemizi de giderek benzer bir iklime doğru sürüklemektedir. Sivas'ın ışığına sahip çıkmak gelişen bu gerici zorbalık ve mezhepçilik karşısında gerçek bir laiklik mücadelesini birleşik bir muhalefet anlayışıyla güçlendirmekten geçiyor. 

Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı güvence altına alınmalı, Cem Evleri ibadet hane olarak kabul edilmeli, Diyanet İşleri Başkanlığı ve devletin dine yönelik tüm müdahaleleri sonlandırılmalıdır. Ülkemizde ve bölgemizde mezhepçilik politikası terk edilmelidir. Alevi toplumundan özür dilenmedi, devletin katliamdaki rolü ve tutumu mahkum edilmedi, aradan geçen 23 yıla rağmen acımız dinmedi, yüreklerimiz soğumadı. Çünkü adalet sağlanmadı. Biliyoruz ki katliamlarla yüzleşme gerçekleşmedikçe yüz yıllar geçse de açılmış olan yaralar kapanmıyor. Ülkemiz tarihinde kara bir leke gibi duran bu olayda şairler, ozanlar, müzisyenler, yazarlar, tiyatrocular, emekçiler yani ülkemizin aydınlık geleceği yakıldı. İnsana, sanata, kültüre, düşünceye ve inanca yönelik bir katliam yapıldı. Ölümlerine itiraz eylemleri, demokrasiyi, özgürlüğü, savunmaya dönüştü ve madımak otelinde semaha duranlar özgür yarınlarımızın yol göstericileri oldular" dedi.
(BG)