Aslında en önemli konulardan biri bu. Şu an kilolu olan bireylerin yarısından fazlası çocukluk döneminde yaşıtlarına göre ortalama percentil değerlerinin üstünde. Peki bunda en büyük etken ne?

Sebepleri irdelendiğinde bunda en büyük etkenin aile kaynaklı olduğunu görüyoruz. Elbette hiç bir ebeveyn çocuklarının sağlıksız beslenmesine sebep olmak istemez. En büyük problem de bu aslında; bizler farketmeden de çocuklarımızın sağlıksız beslenmesine ön ayak olabiliyoruz. Tabi ki her kilolu çocuğun arkasında ailesi var demekte doğru değil.

Birçok faktör çocuklarının obez sınıfına girmesine sebep olabilir. 1. sırada aşırı yeme bozukluğu ve sedanter (hareketsiz)  yaşam gelmektedir. Çocuğunuzu eve kapatmayın ara sıra fiziksel aktivitesi arttıracak akvitilere teşvik edin. Evde zamanlarını geçirebileceği eğlenceli alışkanlıklar kazandırın, hazır gıdalar yerine süt meyve şerbetli tatlılar yerine daha masum ve besin değeri yüksek sütlü tatlılar yönlendirin. Daha az besinle daha çok doymak mümkün. Bunun için çocuğunuzdan önce dolap kapağında bulunan sağlıksız besinlerinizi atıştırmalık raflarınızı yok edin yada minimuma indirin. Çünkü her çocuk ebeveynlerini örnek alır. Biz yeriz sen yemeyeceksin demek çocukların sosyal hayattan soyutlanmasına sebep olabilir. Bu yüzden her şeyden önce sizin de sağlıklı tercihler ile kötü beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekiyor. Sevmedikleri besinleri zorla yedirmek yerine ara ara farklı alternatiflerle görünümü değiştirin. Asla kızmayın eğer kontrol altına alamıyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanına ile psikolog eşliğinde hareket edilmelidir.

Sağlıksız büyüyen nesiller ilerde orta yaş kuşağında pek çok sağlık problemiyle karşılaşabilir. Şuan ki kilolu ve obez çocukların normal kilolu bireylere göre ileri de Tip 2 diyabet(beslenmeye bağlı şeker hastalığı), tansiyon, kolesterol kiloya bağlı cilt problemleri ve kronik hastalıklara yakalanma riski daha fazladır. Ayrıca küçük yaşta kazanılan alışkanlıkların ileriki yaşlarda değiştirilmesi daha zordur. O yüzden sağlıklı beslenme konusunda doğumdan itibaren çocuğunuzun ideal kilo ve boy aralığında olup olmadığını belirli periyotlarla kontrol edin. En büyük beslenme yanlışlıkları 1-3 yaşları arasında başlamaktadır. Eğer ideal kilo aralığında ise kendinizi zorla bebeğinize bir şeyler yedirmek zorunda hissetmeyin. Sağlıklı besinlerle doyacağı kadar yedirmeniz yeterli olacaktır. Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuzun enerjisini atabileceği hafif eğlenceli aktivitelere yönlendirin. Unutmayın; sizlerin küçük yaşta yönlendirmeleriniz çocuğunuzun gelecekte nasıl birey olacağını etkileyen en önemli faktördür.