Akhisar Belediye meclisi Ağustos ayı 2. Oturumunda Katı Atık Yönetim Sistem Ücreti (KAYSÜ) tarifelerinin belirlenmesi konuşuldu, İYİ PARTİ bu bedelin vicdanlara sığmayacağını ve hakkaniyetli olmayacağını belirterek karşı çıktı. Buna karşın CHP-MHP-AKP tarifenin hazırlanmasına destek verdi.

Konuyla ilgili konuşan İYİ PARTİ Grup Başkanvekili Gökhan Köse yaptığı açıklamada;

•    KAYSÜ konusunun 17 ilçe belediye başkanının verdikleri önergeyle meclis gündemine getirildiği
•    KAYSÜ ücretlerinin MASKİ tarafından toplanıp İlçe Belediyelerine aktarılacağını
•    İYİ PARTİ olarak Büyükşehir meclisinde ne tavır gösterdiyseler burada da aynı tavırlarını koruyacaklarını ve KAYSÜ ücreti alınmasına karşı çıktıklarını
•    Ekonominin durumu malum olduğunu, zaten vatandaşlarımızın su ücretine ilave olarak Hat Bakım bedeli, KDV, ÇTV, Atık su bedeli ödemekte olduğunu ve bu durumun vatandaşlarımızın belini büktüğünü, bu kalemlere ek olarak Katı Atık Yönetim Sistem Ücreti (KAYSÜ) alınmasını İYİ PARTİ grubu olarak uygun görmediklerini, aylık 3,54 TL hat işletim ve bakım bedelinin su kullanılmasa bile faturaya yansıdığını ve  KAYSÜ bedelinin de aynı şekilde faturaya sabit ücret şeklinde yansıyacağını söyledi.
Konuyla ilgili örnekler veren Grup Başkanvekili Gökhan KÖSE;
•    Mesela sanayideki küçük bir esnaftan aylık 20-25 TL, çarşıdaki bir lokantadan 60-70 TL, küçük ölçekli bir zeytinyağı işletmesinden 100-150 TL civarında KAYSÜ bedeli alınması planlandığını ve 9 ay kapalı olup sadece 3 ay çalışan bir işletmeninde 9 aylık parayı da ödemek zorunda kalacağı, 9 ayın sonunda faaliyete başlar başlamaz 1000-1500 TL gibi sorma ver parası ödemek zorunda kalacağından bahsetti.
•    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem ÇERÇİOĞLU’ nun katı atık bedeli ile ilgili yapmış olduğu beyanattan örnekler veren Gökhan KÖSE,  ÇERÇİOĞLU’ nun katı atık bedeli için kanunda dayatma olmadığı, tarifelerin ilçe belediyeleri tarafından belirlendiği istenirse 1 kuruş olabileceğini söylediğini hatırlattı.
•    İYİ PARTİ esnaf odaları, ticaret odası ve ticaret borsasını halkın ve üyelerinin haklarını korumaya davet etti

Belediye başkanı Besim Dutlulu ne demişti;

Konu ile görüşlerini bildiren Başkan Besim Dutlulu, “Katı Atık Yönetim sistem ücretleri tarifesi Büyükşehir Belediyesinden istenen bir belgedir. Bu Büyükşehir Belediyesini yasal olarak toplamak zorunda olduğu ve daha sonra aldığı ücretin bir kısmını ilçe belediyelere dağıttığı bir sistemdir. Burada böyle bir sıkıntı var, 5 senedir falan bu toplanmamış. Bununla ilgili de sayıştan raporlarında Akhisar Belediyesi’ne devamlı bununla ilgili uyarılar geliyor. Bununla ilgili işlem yapılabilmesi için mutlaka toplanması lazım. Öncelikle zaten biliyorsunuz bir ekonomik kriz var ve bundan dolayı da çok fazla vatandaşımıza yük binmesini istemiyoruz. Ama bunu da yasal olarak yapmamız lazım. Bunun çözüm yeri Akhisar Belediye Meclisi veya Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi değil,  bunun çözüm yeri Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Eğer oradan bir kanun geçerse, bunu bu şekilde kurtarabiliriz. O zaman bunu toplamayabiliriz. Ama biz şu anda şunu yapıyoruz; Büyükşehir’den bize gelen bir talep var. Bunun için de Plan ve Bütçe Komisyonuna bunu göndermemiz lazım, onlar da bir tarife belirleyecek. Ben buradaki Plan ve Bütçe Komisyonundaki arkadaşlara şunu rica edeceğim; Lütfen Manisa ilçeleri içinde en düşük tarife bedelini belirleyelim. Çünkü ben, arkadaşlarımıza bunun sözünü verdim. Şuanda bizim mevcut olan tarife bedelimiz ortalamanın çok altında” diye açıklama yapmıştı.