Türkiye Tavuk Üreticileri Birlikleri başkan ve başkan vekilleri Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve başta Manisa Milletvekili Recai Berber olmak üzere diğer illerin değerli milletvekillerinin de katılımı ile sektörün güncel durumunu ve sıkıntıları konuşuldu.
 
Yapılan görüşmelerde Türkiye tavuk eti yetiştiricilerinin ekonomik olarak çok zor günlerden geçtiği,  entegrelerin pazar sıkıntılarından dolayı yetiştirici fiyatlarında bir iyileştirme yapamadığı, bunun da artan  maliyetlerin karşısında yetiştiricileri çok zor durumda bıraktığı, çarkı döndüremedikleri için bankalara olan borçlarını ödeyemez duruma geldikleri ifade edildi. Buna istinaden, yetiştiricilerin Ziraat Bankası’na olan borçlarının bir yıl ötelenmesini ve özel bankalardan almış oldukları kredilerinin Refinans yöntemi ile Ziraat Bankası’na aktarılmasını talep ettiler.
 
Manisa Tavuk Üreticileri Birliği Başkanı Recai Çelik konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Ankara’da yapılan görüşmelerde çok sayıda yeni kümesin yapılması, bu vesile ile ihracatın baz alınarak gerçekleşen kontrolsüz büyüme ile artan beyaz et üretiminin talebin çok üstünde gerçekleşmesinden dolayı tavuk fiyatlarının dört yıldır artmaması sonucu beyaz et firmalarının çok güç durumda olduğunu, bu durumun ancak ihracat kaynaklı destekler verilirse düzelebileceğini, Entegre Firmaların ve buna bağlı olarak çalışan tüm tedarikçilerin de maddi olarak rahat bir nefes almaya başlayacağını, var olan ekonomik sıkıntıların bir nebze bertaraf edileceğini ifade ettik. Üreticilerimizin pahalı elektrik ve pahalı yakacak sorunu olduğunu ve bunun bir an evvel iyileştirilmesi gerektiğini, tarımsal uygulamaları destekleyen elektrik tarifelerinin ve vadeye yayılmış yakıt ödemelerinin uygulanmasıyla biz yetiştiricilerini rahat bir nefes alacağını İfade ettik. Mevcut tesislerimizin ıslah, rehabilitasyon ve modernizasyonu için hibe ve destek istediğimizi kendilerine aktardık. Türkiye genelinde bazı bölgelerimizde mevcut kümeslerin boş kaldığı, civciv girişlerinin olmadığı, problemin çözümü için kendilerinden entegreler nezdinde girişim ve desteklerini talep ettik. Sayın Bakanımız notlarını alarak gerekenin yapılacağı ve bu işin bizzat takibini Manisa milletvekili Sn. Recai Berber’ in yapacağını söyledi. Tartışılan konular ve aktarılan sorunlar adına çok verimli olan toplantımızın, yukarıdaki metnin tarafınızca yayınlanarak kamuya konu ile ilgili bilgilendirmenin yapılmasını sağlarken, sizin aracılığınızla Sayın Bakanımıza bize verdikleri desteklerinden dolayı bir kez daha teşekkür ederiz. Tarım Bakanı Sn.Faruk Çelik ile görüşmemizdeki katkılarından dolayı Manisa milletvekilimiz Sn. Recai Berber’e de şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı. (E.Ç.)