Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün yaptığı konuşmada kredi kartı azami faiz oranını belirleyen parametrelerin gözden geçirileceğini açıklamıştı. Bugün ise kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi ve gecikme faiz oranlarının belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. 
KREDİ KARTINDA İYİ HABER!

Buna göre, kredi kartı düzenleme yetkisini haiz bankalar ile diğer kuruluşlar bu Tebliğ hükümlerine tabi olacak. 23/2/2006 tarihli ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 26'ncı maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanan Tebliğe göre, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranlarının belirlenmesinde, bankalar tarafından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına haftalık olarak bildirilen ve ilgili hafta içinde Türk Lirası (TL) cinsinden kullandırılan ihtiyaç kredilerine uygulanan diğer maliyetler dahil ağırlıklı ortalama efektif yıllık faiz oranları esas alınacak.

 KART AİDATI EN KOLAY NASIL GERİ ALINIR?

 KREDİDE ALARM VEREN RAKAMLAR!

Bu oranlar bankacılık sektörü için toplulaştırılarak aylık basit faiz oranı karşılığı hesaplanacak. Bu oranın son on üç haftalık basit aritmetik ortalaması alınarak "ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı" hesaplanacak.

TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre hesaplanan ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı; TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre hesaplanan ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı, yüzde 1,15 ve yüzde 1,59 aralığında ise, yüzde 2,02, yüzde 1,59'dan büyük ise, ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 43 baz puan eklenmesiyle bulunan oran ve yüzde 1,15'ten küçük ise, ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 87 baz puan eklenmesiyle bulunan oran olarak belirlenecek.

Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının yüzde 80'i olacak.

AZAMİ GECİKME FAİZ ORANLARI BELİRLENMESİ

TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami gecikme faiz oranı, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranına 50 baz puan eklenerek belirlenecek.

KATILIM BANKALARINCA UYGULANACAK AZAMİ ORANLAR

Katılım bankalarınca kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık akdi kar payı oranları bu Tebliğ'in 4'üncü maddesine göre belirlenen aylık azami akdi faiz oranlarını, aylık gecikme cezası oranları ise bu Tebliğ'in 5'inci maddesine göre belirlenen aylık azami gecikme faiz oranlarını geçmeyecek.

2 Nisan 2006 tarihli ve 26127 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ (Sayı: 2006/1) yürürlükten kaldırıldı.

Bu Tebliğ ile yürürlükten kaldırılan 2 Nisan 2006 tarihli ve 26127 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ (Sayı: 2006/1)'de belirlenen oranlar 31 Aralık 2014 tarihine kadar geçerli olacak.