İdonya mantar, salamura ve konserve tesisleri Akhisar’ın Ballıca kasabasında ve Balıkesir’in Altınova ilçesindeki adresinde toplam 25 bin metrekare alanda faaliyet gösteriyor. Tesislerde aylık 50 ton taze istiridye  (kayın) mantarı üretimi yapılıyor. 


Fabrika hakkında bilgiler veren fabrika müdürü Orhan Yılmaz; “Tesislerimizde taze mantar üretim odalarının yanı sıra, taze mantar ve muhtelif sebzeleri işleyerek salamura ve konserveye dönüştürebilen hatlarımız mevcut. Tesislerimizde aynı zamanda son sistem zeytin ve zeytinyağı işlemede yapıyoruz. Ayrıca istiridye mantarı üretimi için gerekli olan kompost da burada üretiliyor. Tesisimizin aylık kompost üretimi 500 tondan fazladır. 


Salamura ve konserve hatlarımızda modem, teknolojik ve Türk Gıda Kodeksi normlarına uygun üretim yapılmaktadır. Tüm tesislerimizde üretim satışa kadar tüm süreç, ISO 9001 , ISO 22000 gıda ve yönetim sistemleri üzerine kurulmuştur. Günlük üretilen taze istiridye mantarları 6 kg’lık plastik kasalar içerisinde veya 200-400 Gr.’lık paketler halinde bütün olarak tüketicimize sunulmaktadır. Vakum poşetlerde kurutulmuş istiridye mantarı satışımız da mevcuttur. 


Biz çıktığımız yolda, tüketicilerimizle, müşterimizle, tedarikçimizle ve çalışmalarımızla uzun vadeli ilişkiler kurarak, en sağlıklı, güvenilir, lezzetli ve kaliteli ürünleri Türk Gıda Kodeksi standartları içerisinde müşterilerimize sunmayı amaç edindik.


“İstiridye Mantarı üretiminde hedef 2 ton”


İstiridye mantarı üretiminde hedeflemiş olduğumuz günlük üretim 2 ton. Hedef kitle marketler semt Pazarları olarak planlanmıştır. Ayrıca Türkiye genelinde talebi çok fazla olup çevre illerden de sürekli talepler gelmektedir.” Dedi.

 

 

İstiridye (Yaprak) Mantarının Faydaları

 

1- Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantar şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanıdır.

 

2- Vitamin deposu olan İSTİRİDYE MANTARI, insan sağlığını koruyucu B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B7) C ve D vitamini yönünden zengin bir besindir.

 

3- Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar, bünyeyi hastalıklara karşı korur.

 

4- İSTİRİDYE Mantarının bilinen en iyi bitkisel protein kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, “Vücut hayvansal gıdalarla protein kadar da yağ alıyor ancak mantarda yağ oranı neredeyse sıfır. Mantarla vücut saf protein alır” demektedirler. Etin yerini tutan mantarın, protein değeri etten fazladır.

 

5- İSTİRİDYE MANTARININ kolesterolü düşürücü özelliği vardır. Yağ oranı yok denecek kadar düşük olan ve kesinlikle kolesterol içermeyen mantarlar, sağlıklı diyet listelerinde kullanılır.

 

6- İSTİRİDYE MANTARI yorgunluğu giderir, düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir ve bedenin gelişmesinde yardımcı olur.

 

7- İSTİRİDYE Mantarı barsakların çalışmasını sağlar.

 

8- Mantardaki ”Lentinian” adı verilen maddenin tümörleri azalttığı bilinmektedir.

 

9- İSTİRİDYE MANTARI, beyin kanamaları, damar sertliği ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur.