Konu ile ilgili açıklamayı Akhisar Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odasında basın açıklaması yaparak açıklayan oda başkanı Mustafa Güral şunları söyledi. Güral;" 15-18 Nisan'da Antalya'da yapılan istişare, değerlendirme, eğitim ve mesleki dayanışma toplantısında, Esnaf ve Sanatkar ve Pazarcı esnaflarımızın sorun ve sıkıntılarını dile getirdim" dedi 

KDV' NİN YÜZDE 8'DEN, YÜZDE 1'E İNDİRİLMESİ GEREKİR

Güral;" Pazarcı esnaflarımızın sebze meyve hallerinden almış olduğu yaş sebze meyve fiyatlarına pazarcı esnafları yüzde 8 KDV ödemesinden dolayı tüketicilerimize fiyatların yüzde 8 artış oranında yansıdığı görülmektedir. Tüketicilerimize gerçekten daha ucuz sebze meyve yedirmeyi düşünüyor isek ivedilikle yaş sebze meyve alımlarında KDV nin yüzde 8'den, yüzde 1'e indirilmesi gerekmektedir. Büyükşehirlerde pazarcılık faaliyeti gösteren pazarcı esnaflarımız gerçek usulde vergiye tabii tutulduğundan dolayı pazarcı esnaflarımızın muhasebe stopaj ve vergilerinin tezgahlara ve tüketicilerimize yansıdığı görülmektedir. Yine bu konuda da bu durum yaş sebze meyve fiyatlarına yansıtılıp, tüketicilerimizin önüne yüksek fiyatlarla koyulmaktadır. KDV oranının yüzde 8 olması ve gerçek usul de vergiye tabii olmanın sıkıntısını çeken sadece esnaf değil, tüketicilerimizde mağdur olmaktadır. Bu her iki konuyla alakalı çözüm önerimiz, KDV'nin yüzde 8'den, yüzde 1'e indirilmesi, Büyükşehirlerde Pazarcı esnaflarımızın gerçek usulden basit usule geçişlerini ivedilikle sağlanmasıdır" dedi. 

SGK PRİMLERİ DÜŞÜRÜLMELİ

Güral;" Zincir marketler son 4 yılda yüzde 66 oranla artış gösterildiği tespit edilmiştir. Perakende yasasının yeniden düzenlenerek zincir marketlerin kuralsız açılışlarının önüne geçilmesi gerekilmektedir. Uzun yıllardır esnaf ve sanatkarın tamamını olumsuz etkileyen en önemli sorunun zincir marketlerin kuralsız açılışları olduğunu dile getirmekteyiz. İşsizlikle mücadele için SGK primleri düşürülmeli. Yüksek sigorta primleri işverene çok büyük yük oluyor. Esnaf ve sanatkâr sermayesi kadar yıllık prim ödüyor. Sigorta primlerinin düşürülmesi esnafların maliyetini düşürür, maliyetler düştüğünde ise tüketicilerimize yansıtılır. Ülkemizde şu an en önemli sorunlardan birisi işsizlik. Maliyetler arttığı için sigorta primlerine yükselişinden dolayı esnaflarımız eleman çalıştırmaktan çekiniyor. Eğer sigorta primlerinde işverene kolaylık sağlanırsa bu kolaylık doğrudan ekonomiye vi istihdama etki eder. Sigorta primleri düşerse esnaf hem yanındaki elemanı çalıştırmaya devam eder, hem de ihtiyacı varsa bir diğer elemanı almaktan kaçınmaz. Yeni eleman alınması işsizliği azaltır" dedi. 

AKARYAKITTAKİ KDV, ÖTV SIFIRLANMALIDIR

Güral;" Akaryakıtta vergi indirimi ve fiyatların düşmesi için tek çare akaryakıttaki KDV, ÖTV sıfırlanmalıdır. Artan maliyetlere karşı nakliyeci, taksici, kamyoncu, pazarcı esnaflarımız ucuz akaryakıt alınması sağlanmalıdır. Bu durumda akaryakıt üzerinden maliyetlerin artması tüketicilerimizi olumsuz etkilemektedir. Esnaf ve sanatkârımızın belini büken akaryakıta ödediği maliyettir. Dolayısıyla bu maliyetler tüketicilerimize yansımaktadır. Ülke genelinde yaş sebze meyveden tutun mobilya, yedek parça, her türlü ürünlerin fiyat pahalılığı akaryakıttan geçmektedir. Akaryakıtın düşürülmesi esnaf ve sanatkârın maliyetlerinin düşmesini sağlar, buda tüketicilerimizin daha ucuz, daha kaliteli alış verişlerin yapmalarını sağlar" dedi.