Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Akhisarlı Sanayicilerin konuğu oldu. Akhisar Genç İş Adamları (AKGİAD), Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkıları ile düzenlenen geceye katılan Bakan Işık, Sanayilere umut verdi.

Toplantının açılış konuşmasını AKGİAD Başkanı Yılmaz Çatalcalı ve Manisa Valisi Abdurrahman Savaş yaptı.

Akhisarlı Sanayicilerle buluşan Fikri Işık; “Akhisar’da bulunmaktan büyük keyif aldık. AK Parti iktidarında üretim ve ihracat odaklı büyümek için odaklaştık. Ülkemizin daha çok üretime ihtiyacı vardı. Genç nüfusa sahip ülkemize GSMH bizlere yakışmıyordu. Yatırımı olan önceden bankaya koşuyordu, bunu bildiğimiz için tüm engelleri kaldırdık. Enflasyon ve faizleri aşağı indirdik ve bu avantajı yok ettik. Verdiğimiz mücadelenin sonucunda 152 milyar dolara çıkardık ihracatımızı. Bunlar tabiki güçlü bir Türkiye için az bir rakamdır, onun için kendiize 2023 hedefleri koyduk ve 500 milyar dolay hedefini belirledik.

Kişi başına ise 25 Bin dolay olarak hedef koyduk ve yol haritamızı belirledik. Tükriye 2023 yılına ulaşmak için mutlaka tekonolojide de büyük atılımlar yapmamız gerekiyor. Artık kendi teknolojimizi kendimiz geliştirmemiz gerekiyor. Transfer ettiğimiz teknoloji üzerine ARGE çalışması yapmamız gerekiyor. Özellikle üzerinde durduğumuz nokta ARGE ve inovasyondur. Artık kendi markalarımızı dünya pazarlarında sunabilmeliyiz. Akhisar’da dahi dünya pazarında kabul gören markalarımız var bu markaları fazlalaştırmalıyız. Patente daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor, tüm şirketler bunu ajandalarının en önemli noktasında yazması gerekmektedir. Dünya artık ARGE ve inovasyon merkezinde dönmektedir. Artık üstünlük teknolojidedir. Ne kadar yüksek teknolojide üretim yapıyorsanız, o kadar yüksek katma değerli üretim yapıyorsunuz demektir. TÜBİTAK, KOSGEB ve Bakanlığımız 1 milyar 576 milyon TL destek veriyoruz. Yeterki firmalarımız teknolojilerini yükseltsin biz desteklemeye devam edeceğiz. Devlet olarak teknolojiye yükselten firmalara yüzde 85’lere kadar destek veriyoruz. Sanayicinin kazanması bir bütün olarak ülkemizin kazanması demektir. Birimizin kazanması hepimizin kazanması demektir.

BİZ KOBİ’LERİN AYAĞINA GİDECEĞİZ

Kamu alımlarında yerli üretimi başta tercih ediyoruz, ancak yüksek teknoloji ile üretilmesi şartı getiriyoruz. Fiyatı daha yüksek dahi olsa kamu alımlarından teknolojisi yüksek alımlara öncelik veriliyor. Fikirden pazara kadar her türlü ürünü destekliyoruz. KOBİ’lere 10 milyon TL’ye kadar hibe destekler vereceğiz yeterki teknolojik bir ürün üretilsin ve bu ülkede katma değer üretsin. Artık KOBİ’lerin bize proje getirsin de değerlendirilsin demiyeceğiz ve biz KOBİ’lerin ayağına gideceğiz. Eğer sattığımız ürünün kilogram fiyatını 1.2 TL’den 3 TL’ye yükseltirsek sorun ortadan kalkacaktır. Artık kendi markalarımızı üretmemiz gerekiyor.

AKHİSAR’DA YATIRIM YAPMAK İSTEYENE DESTEĞİMİZ OLACAKTIR

Akhisar’ın iki temel özelliği var, Akhisar Zeytin’in başkentidir. İhtisas Organize Sanayi Bölgemizi kuruyoruz, bakanlık olarak her türlü desteği veriyoruz. İstiyoruz ki Akhisar’daki tesislerimiz tüm dünyaya kendi markaları ile ürünler satsın. İnşallah bu marka sayıları artar. İkinci konu ise Organize Sanayi Bölgesidir. AOSB yüzde 94 doluluk oranını aşmıştır. Eğer burada yatırım yapmak isteyen yatırımcı varsa sonuna kadar destekliyoruz. İstiyoruz ki Akhisar’ın ihracatı istediğimiz noktaya gelsin. Buradaki yaptığımız çalışma ve aldığım hava bende oluşan kanaat çok olumlu, inşallah seçimlerden sonra birlikte çalışmaya devam edeceğimize inanıyorum. İşte tüm bunlar istikrar sayesinde olduğunu gördük.

Türkiye önündeki bu zorlukları da aşarak inşallah 2023 ve sonrasın 2053 hedeflerini ortaya koyacaktır. Bundan dolayı yatırım planlarınızı ertelemeyiniz.