Sarı metal 1045 bölgesine geldiğinde yatırımcıların aklında her zaman şu soru vardı;  “Bu altın ne zaman yükselecek?” 1045 bölgelerin dip olması ve Çin borsalarının yeni yıla kayıplarla başlaması sarı metali yukarı çeken ilk sebep olarak karşımıza çıktı.
 
Değerli metalin yükselmesi için finansal piyasalarda kaos ortamının hakim olması ve USD'nin değer kaybetmesi gerekiyor. Son dönemde, altındaki yükselişin kalıcı olmasının sebebini birinci sebebe yani global piyasalardaki şoklara bağlayabiliriz.
 
Bir de hatırlayacak olursak altındaki yükselişin iyice momentum kazanmasında büyük rol oynan İngiltere referandumu vardı. İngiltere AB'den çıkacak mı, çıkmayacak mı? sorusu piyasaların dikkatindeki en önemli konuydu. 23 Haziran'da gerçekleşen referandumdan çıkalım kararının çıkması yatırımcıları güvenli liman arayışına itti ve altın bu dönemde büyük bir talep gördü. Piyasalar altın düşecek mi derken bir anda böyle bir gelişme yaşanmasından sonra 1400'ler konuşulmaya başlandı.
 
Şimdi önümüzdeki dönemde altın ne olacak, yükselecek mi, yoksa düşecek mi? sorularına cevap bulmaya çalışalım... Öncelikle bundan sonraki dönemde Fed'in faiz artırım süreci ile ilgili tutumu değerli metalin yakın tarihteki kaderini belirleyecek. Fed, istihdam tarafında bir problem olmadığını her zaman dile getiriyor.
 
Fed için asıl önemli olan enflasyon tarafı. Önümüzdeki dönemde enflasyon istenilen patikada ilerlemeye devam eder ise Fed faizleri artırmaya devam edecektir. Bunun sonucunda ayılar yeniden iştahlanabilir yani değerli metalde düşüşlerin yaşandığına şahit olabiliriz. Aksi durumda yani enflasyon hayal kırklığı yaratır ise Fed faiz artırım sürecini yeniden gözden geçirebilir ve faizleri arttırmaktan kaçınabilir. Böyle bir senaryoda ise 1400 ve daha sonrasına gerçekleşecek olan yükselişlere şahit olabiliriz. Unutmamak gerekiyor... Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek olan küresel belirsizlikler de sarı metalin alıcılı devam etmesini destekleyebilir.