Akhisar’da bu yıl turşuluk cinsi biber üreticisi, ürettikleri bibere piyasa bulamadı, biber tarlada kaldı.

Akhisar’da turşuluk cinsi biber üreten Burhan Durmaz ve Ö. Yüce turşuluk cinsi acı biberin tarlada kaldığını belirterek mamulü işleyerek farklı şekilde satmak istediklerini belirttiler.

Biber piyasasının çok düştüğünün altını çizen üreticiler; ““Bu yıl 8 buçuk dönüm arazi kiralayarak yakan ve biberiye cinsi turşuluk biber dikme kararı aldık. Ancak diktiğimiz biberleri piyasaya çıkardığımız 2 buçuk liraya satılıyordu. Biber piyasasında her nedense bir durgunluk başladı ve şu an 1 liraya bile bakan yok. Bugüne kadar yer kira parası da dahil 20 bin lira masraf yaptık; ancak şu an masrafını bile çıkarmadı.

BÖYLE DE GİDERSE BİBERİ TARLADA BIRAKACAĞIZ

Ancak bu biberleri toplatmakta bir mesele. Zaten işçi biber toplama yevmiyesi olarak 60 lira istiyor. İşci tek tek topladığı için en fazla 25-30 kilo biber toplayabiliyor. 30 kilo biber topladığını göz önüne aldığımızda 1 liradan versen 30 lira yapar.  İşçiye vereceği ücretin yarısı cepten gidiyor. Bu da hepten zarar oluyor.  Biz de kendi imkanlarımız ile topladığımız biberleri sera yaparak orada kurutup toz acı biber yapmayı hedefledik. Bunu yapmamızın amacı hiç değilse toz biber olarak satabilirsek bir nevi zararımızı kurtarmak. Yine pul biber yaparken de masraf yapacağız; ama yapacak bir şey yok. İnşallah pul acı bibere piyasa buluruz da zararımızı biraz olsun kurtarırız. Yoksa tarla kirası, işçi parası, tarlayı sürme, bakım, ilaç, gübre derken zarar haddinden fazla ama yapacak birşey yok” ifadelerini kullandı.

(E.Ç.)