Akhisar Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Güral, sebze ve meyve piyasasında yükselen fiyatlara dikkat çekerek tepki gösterdi.

Oda binasında basın açıklaması yapan Akhisar Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Güral, piyasayı elinde tutan Antalya bölgesindeki sebze ve meyvecilere tepki göstererek “Burada yapacağımız basın açıklamasında Antalya, Alanya, Manavgat, Kumluca, Finike, Fethiye, Tarsus ve Mersin il ve ilçelerinde yaşayan üretici arkadaşlara seslenmek istiyorum. Geçtiğimiz aylarda ve yıllarda hep yapmış oldukları basın açıklamalarında üreticilerin ziraat odası başkanları, sebze meyve komisyoncular başkanlarına sesleniyorum. Domates 30 kuruşa, biber 50 kuruşa düştü. 

Mandalin 20 kuruş deyip orada bir ton mandalina döküp şov yapanlara sesleniyorum. Akdeniz Bölgesi'nde Antalya ve  Finike başta olmak üzere meyve ve sebze yetiştiriciliği yapan dün üretici kardeşlerimize buradan, Akhisar'dan seslenmek istiyorum. Fiyatlar düştüğünde siz şov yapmaya alışkınsınız; ama fiyatlar yükseldiğinde neden kalkıp çıkıp da niye ‘arkadaşlar Türkiye bilsin! Akhisar'da yaşayan halk bilsin. Manisa'da, İzmir'de yaşayan vatandaşlar bu fiyatları bilsin’ demiyorsunuz? Bugün İzmir'in çıktısını aldım; Gümüldür mandalinası 1 lira 80 kuruş, bizim pazarımızda mandalina 1 liradır. En düşük kalitedeki mandalina 70 kuruş bizim Akhisar pazarımızda 1 lira. 1 lira 80 kuruş olan mandalina bizim pazarımızda malesef 2 liraya satılıyor. Antalya toptancı hali günlük fiyat listesi güncel tarihi ile bu şekildedir. 

Tüm halkımız fiyatları bilsin. Biber kapya 5 lira. Okuduğum fiyatları bugünkü Antalya Finike Kumluca sebze ve meyve halinden çıkış fiyatlarıdır. Yani bugün üreticiden tüketiciye kadar gelen kısım yok. Sadece Antalya'dan çıkış toptancı fiyatlarıdır. Biber kapya 5 lira, biber sivri 4 buçuk lira, biber sivri kıl 5 buçuk lira, domates 4 lira 70 kuruş, domates kokteyl 3 lira 30 kuruş, salatalık(küçük) 5 lira, salatalık 4 lira, kabak 4 lira karnıbahar 2 lira 30 kuruş, patlıcan 4 lira 50 kuruş, portakal 1 lira 10 kuruş, portakal 1 lira 60 kuruş, golden elma 1 lira 20 kuruş,  starking elma 1 lira 20 kuruş, ayva 2buçuk lira. Şimdi ben buradan Antalya'daki üreticilere, kooperatif başkanlarına, toptancı, sebze ve meyve hal başkanlarına sesleniyorum: ‘niye bu fiyatları açıklamıyorsunuz arkadaşlar?’. Mandalina 20 kuruş olduğunda bir ton mandalina alıp şov yapmasını biliyorsunuz. Biber 50 kuruşa düştüğünde 500 kilo biberi bir arabanın, traktörün üzerinde ezip oradaki halkı isyana sevk etmeyi biliyorsunuz da neden bu fiyatları şu an açıklamıyorsunuz? Patlıcandan örnek vereyim; Antalya çıkışı, gerçek fiyat 4 buçuk lira İzmir haline gelene kadar 5 lira oluyor. Biz 5 lira patlıcan alıyoruz 6 liraya satıyoruz. Şimdi ben buradan ulusal basına da seslenmek istiyorum. 

İstanbul'un en lüks semtini baz alıyorsunuz; ‘fiyatlar uçtu, cepte para kalmıyor, cüzdanlar boşalıyor’ diyerek bütün her şeyi sebzenin, meyvenin üzerinden baz alıyorsunuz. Arkadaşım siz gelin bir de Akhisar, Turgutlu, Salihli buradaki pazarların da fiyatlarını da alın veya gidin marketin fiyatlarını alın. Neden İstanbul'un,  Ankara'nın en lüks semtlerini baz alarak bu sebze meyve fiyatlarını belirliyorsunuz anlamış değiliz. 

Ama ben Türkiye genelinde 331 kayıtlı pazarcı esnafının hiçbir şekilde hiç bu fiyatlar üzerinden rant elde ettiğini düşünmüyorum.  

Biz pazarcı esnafıyız; az kazançla helal rızkla evimize ekmek götüren insanlarız. Biz 3 liradan alırız 4 liradan satarız. 50 kuruşa alırız 75 kuruşa satarız. Bu fiyatları bizim belirleme şansımız yok. 

Burada Antalya'daki tüm üreticilere sesleniyorum: ‘Çıkın kardeşim, nasıl domates 20 kuruşa düştüğünde o Akdeniz Bölgesi'ni, Antalya’yı ayağa kaldırıyorsanız şimdi de söyleyin bu fiyatları. Tabi şimdi işinize geliyor. 5 lira domates, biber satarken hiç kimsenin sesi çıkmıyor; ama domates 50 kuruşa düştüğünde veryansın ediyorsunuz. 

Milletvekillerini, bakanı arıyorsunuz. Hiç kimse kusura bakmasın. Artık üretici de bilinçlensin tüketicide bilinçlensin, bu sektörün denge çubuğu olan pazarcı da bilinçlensin. Ben buradan tüm esnaf ve sanatkarımızın, Akhisar halkımızın, pazarcı esnafımızın yeni yılını kutluyorum. 

Cumartesi günü istasyonda bulunan Pazar pazarında yılbaşı pazarını kuracağız. Ama benim şahsi düşüncem ülkemizde bu kadar şehit varken ben hiçbir organizasyonda yer almayacağım, yılbaşı etkinliklerine katılmayacağım. 

Ben tüm Akhisarlı hemşerilerinden de bunu isterim; ama elbette kutlayacak olan arkadaşlarımız için de cumartesi günü pazarımız kurulacaktır. Tüm Türkiye'mizin, dostlarımın, arkadaşlarımın, pazarcı esnafının 2017 yılını kutlarım. 

İnşallah bundan sonra 2017 yılında kesinlikle şehit haberleriyle kötü haberlerle karşılaşmayız. Hepinize selam ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
(E.Ç.- Mün.- Öz.)