TED Ankara Koleji Türk Dili ve Edebiyatı Zümresi’nin organizasyonu ile TED Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyuma, 11 özel okuldan 120 lise öğrencisi katıldı.

Akhisar Koleji Lisesi de Tarih Öğretmeni İlknur TERCAN ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Pelin KESİCİ YARICI ile Simay ÖZCET, Bengi BAKIRLIOĞLU, Aysu YILDIRIM, Yoldaş GÜL, Oğuzhan COŞAN ve Ege Özgür ALTIKARDAŞLAR isimli 6 öğrencisi ile bu sempozyuma katıldı.

Amacı,
* lise öğrencilerinin edebiyat dersleri aracılığıyla edindikleri kültürel birikimi paylaşmalarını sağlamak,
* edebiyat metinlerine yaklaşımlarını belirlemek,
* eleştiri yöntemleri konusunda etkileşimlerini gerçekleştirmek,
* edebiyat eğitimi konusunda farkındalıklarını belirleyerek bu konuda söz sahibi olabilmelerine öncülük etmek olan sempozyum, “Yaratımın Bir Parçası Ol!” sloganıyla her yıl gençlere yeni ufuklar açıyor.
Açılış etkinliğinden sonra katılımcılar tiyatro sanatçıları Altan Alkan ve Erdinç Doğan ile bir atölye çalışması gerçekleştirdiler.
Akhisar Koleji Lisesi öğrencilerinin de yer aldığı gruplar sempozyum süresince sunumlar gerçekleştirdi ve bu sunumlardan hareketle üç araştırma sorusu belirleyerek iki günlük süreçte makale yazma çalışması yaptılar. Sempozyumun dört temel oturumunda geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz şair ve yazarların yapıtları ele alındı. Yaratıcı drama oturumunun eğitmeni TED Koleji Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni ve Yaratıcı Drama Eğitmeni Buket ŞAFAK CİĞEROĞLU’nun liderliğinde yapılan çalışmalara katılan Akhisar Koleji öğrencileri okudukları roman, şiir ve öykü kitaplarından edindikleri fikir ve duyguları drama tekniği ile canlandırıp alternatif yazım çalışmaları yaparak eserlere farklı açılardan yaklaşım ile çözümleme becerisi edindiler.
ŞİİR oturumunda Ahmet ERHAN’ın Buz Üstünde Yürür Gibi, ROMAN oturumunda Peride CELAL'in Gecenin Ucunda, TİYATRO oturumunda Turgut ÖZAKMAN'ın Ocak adlı yapıtları tartışıldı. ÖYKÜ oturumunda ise LEYLA ERBÎL'in “Hallaç” adlı öykü kitabından İncik Boncuk, Hallaç, “Gecede” adlı öykü kitabından Vapur, Gecede, Ayna, “Eski Sevgili” adlı kitabından ise Konuşmadan Geçen Bir Tren Yolculuğu ile Bunak adlı öyküleri seçildi. Sempozyumun Edebiyattan Sinemaya Uyarlamalar bölümünde ise John STEİNBECK'in Fareler ve İnsanlar filmi(1992) ile romanı, Ayla KUTLU'nun Sen de Gitme Triyandafilis adlı filmi (1995) ve romanı, Necati Cumalı'nın Susuz Yaz adlı filmi (1964) ve romanı ele alındı. Yaratıcı Drama oturumunda ise seçilen edebi yapıtlarla ilgili yapıtın yaratıcı drama atölyeleri gerçekleştirildi. Ayrıca öğrenciler çeşitli etkinliklerde edebiyat ile dil ve anlatım derslerinden edindikleri becerileri sergileme olanağı buldular.

12 Nisan’da lise konferans salonunda gerçekleştirilen sempozumun kapanış oturumunda çalışmalara liderlik eden oturum başkanları ve grup temsilcileri, üç günlük süreçte yaşadıklarını, öğrendiklerini ve elde ettikleri kazanımları aktardılar. Akhisar Koleji Lise grubunun da yer aldığı Yaratıcı Drama grubu adına makale sunumu yapan Simay ÖZCET ; sempozyumun son derece özgün, verimli ve üretken geçtiğini belirtti. Sunumların ardından katılan okulların öğretmenlerine sertifikaları verilirken Akhisar Koleji Lisesi adına Tarih öğretmeni İlknur TERCAN, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Pelin KESİCİ YARICI ve öğrenciler de sertifikalarını aldılar.

Sempozyumda verilen aralarda Akhisar Koleji öğrenci ve öğretmenleri Anırkabir’e giderek Ata’mızı ziyaret ettiler.

Akhisar Koleji Lise Müdürü Bedrettin Y. YALÇINKAYA; “Okulumuz tüm branşlarda verilen eğitimi ayrı ayrı önemsemekte ve desteklemektedir. Özellikle öğrencilerimizin disiplinler arası işbirliği ve yaklaşımları, sınıf içi bilgilerin sınıf dışı ortamlarda faaliyet olarak etkin kullanımını, deneyim ve tecrübelerini arttırırken kişisel gelişimlerini, en önemlisi de okulda öğrendiklerini sahada kullanabilme becerisini kazanarak ülkemizi her platformda en iyi şekilde temsil edebilecek bireyler olarak yetişmelerini amaçlamaktadır. Bunun için de okulumuz yalnızca Akhisar-Manisa değil tüm yurt içi ve yurt dışı eğitim,spor ve kültür organizasyonlarını takip ederek gelişen eğitim sistemlerinin içinde yer almaya devam edecektir. Bu sempozyuma katılarak makalelerini sunan öğrencilerimizi ve danışman öğretmenleri İlknur TERCAN ve Pelin KESİCİ YARICI’yı da çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz” dedi.

Katılan Okullar: ODTU GVO, Saint-Joseph Fransız Lisesiİstanbul, TED Mersin Koleji, TED Samsun Koleji, Kirami Refia Alemdaroğlu Anadolu Lisesi, Büyük Kolej, Özel Sanko Koleji, Özel Akhisar Koleji Lisesi, TED Konya Koleji, TED Kuzey Kıbrıs Koleji, , TED Zonguldak Koleji.