Okul öncesi eğitiminin önemini, Mustafa Sabiha Göldelioğlu Anaokulu, fiziki donanımı, hizmeti ve  etkinlikleri ile gözler önüne seriyor. Yapılan araştırmalarla ve bir çok kişinin yaşamsal tecrübeleriyle okul öncesi eğitiminin insan hayatını önemli ölçüde etkilediği biliniyor. 

Yaşamın sihirli yılları olarak adlandırılan erken çocukluk döneminde, 36-66 ay arası bütün çocukların anaokullarında verilen eğitimden yararlanmaları hem çocuk hem de aileler için büyük önem arz ediyor.

Akhisar'da  özel bir eğitim kurumu olmadığı halde, Mustafa Sabiha Göldelioğlu Anaokulu, okul öncesi eğitimine verdiği önemle, devlet okullarının da okul öncesi eğitiminde öğrencileriyle hem değerler eğitiminde hem de temel akademik becerilerde zirveye ulaştığının göstergesi oldu.

Okulun beslenme geleneğinden ders saatlerine, oyun alanlarına kadar büyük bir titizlikle dizayn edilen Göldelioğlu Anaokulunda yıl boyunca çeşitli etkinlikler yapılarak çocukların hem kendilerini hem de yaşadıkları toplumu tanıması amaçlanıyor. 

Burada verilen eğitimde zorunlu eğitim çağına kadar, çocukların gelişim özellikleri, bireysel farklılıkları ve yetenekleri göz önüne alınarak, çocukların sağlıklı bir biçimde fiziksel, duygusal, dil, sosyal ve zihinsel yönden gelişimlerini sağlayıcı, olumlu kişilik temellerinin atıldığı, yaratıcı yönlerinin ortaya çıkarıldığı, kendilerine güven duymalarının sağlandığı, ebeveyn ve eğitimcilerin etkin olduğu sistemli bir eğitim hedef alınıyor. 

Çocukların öğrenmeye açık olduğu bu yıllarda okul öncesi eğitimden faydalanmaları, ilkokula gitmeden önceki son durak olan anasınıflarının verdiği eğitimle donatılmasına, büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. 

Türkiye Super Liginde mücadele Akhisarspor'u örnek vererek bir kıyaslama yapacak olunursa antremansız  maç kazanılamayacağı gibi iyi bir okul öncesi eğitimi almadan ilkokulda başarı elde etmenin zor olacağı aşikar bir sonuçtur. Çocuklar burada, bakanlığımızın öngördüğü okul öncesi eğitim programı doğrultusunda eğitimlerini alırlar. Bu eğitimde Türkçe dil etkinliği ile sözcük dağarcıkları gelişir, parmak oyunları öğrenirler, hikâye dinlemeyi ve resimlere bakarak hikâye tamamlamayı başarabilme becerisine, sahip olurlar. Tekerlemeler öğrenirler, drama çalışmaları yaparak dinledikleri hikâyeyi canlandırabilirler. Böylece alıcı ve ifade edici dil becerileri de gelişir. 

Serbest zaman etkinliği veya güne başlama etkinliğinde çocuklar; ilgi köşelerinde (blok, evcilik, kitap, müzik, kukla, sanat, fen ve doğa köşeleri) kendilerinin başlatıp devam ettirdikleri oyunlarla öğretmen gözetiminde oynarlar, bu oyunlara öğretmende eşlik eder. Ancak oyunlardan sonra, mutlaka sınıf kurallarından bahsedilip sınıfı toplamalarına yardım edilmesi de sağlanır. Böylece çocuklar küçük yaşta sorumluluk ve düzen sahibi olurlar.   

Okuma –Yazmaya hazırlık etkinliğinde, ana renkleri, ara renkleri, şekilleri bazen sulu boyayla boyayarak bazen kumdan yada traş köpüğünden şekiller çizerek, bazen de fotokopi kağıtlarından yada Milli Eğitim Bakanlığımızın Pamuk Şekerim 1 ve Pamuk Şekerim 2 kitaplarından öğretmen rehberliğinde çalışmalar yaparak gelişirler. Çocukların bu etkinlikte özellikle ilkokulu birinci sınıfa hazırlık için noktaları ok yönünde birleştirme çalışmaları yapması, ilerde ilkokulda işini kolaylaştıracaktır. El göz koordinasyonları da bu etkinliklerle gelişir. Sanat Etkinliğinde ise makas kullanma becerisini geliştirmek için gazete ve dergilerden çeşitli resimler kesip yapıştırılır. Daire şekilleri verilerek üzerine kesme-yapıştırma tekniği ile çalışma yapılır. 

Kuru boya ve keçeli boyalarla serbest çalışmalar yapılır. Parmak boyası kullanılarak el baskısı çalışmaları yapılır. Oyun hamuruyla şekilleri kullanarak ve serbest olarak çalışmalar yapılır, grup etkinlikleri, artık materyallerden  kolaj çalışmaları yapılır. Evinizde bitmiş olan bir havlu kağıt rulosunun birazcık el işi kağıdı birazda oynar göz takılmasıyla çocuğunuz tarafından köpeğe dönüştürülmüş halini gören anne babalar bu etkinlikleri çok severler ve genellikle evlerinde sergilerler.  Bazen kil hamuruyla ya da alçı baskısıyla el ve ayak izleri çıkarma çalışmaları da bu etkinliklere renk katar. Çocuklarla yapılacak sanat etkinliklerinin sonu yoktur. Oyun etkinliğinde ise;  çocuklar oyun kurmayı, arkadaşlarıyla sınırlandırılmış oyunlarda kurallara uymayı keyif almayı öğrenir. Bazen de kaybetmenin olmadığı bahçe oyunları oynanır. Tamamen serbest oyunlarda da her daim çocukların yanında öğretmenleri bulunduğu gibi genellikle kız meslek lisesinden uygulama yapmaya gelen öğrencilerde bulunur. 

Çocuklarla sınıf içinde, bahçede ve oyun odasında çeşitli oyunlar oynarlar .”Balon şişti balon söndü,”Heykel”,Top atma ve yakalama”,” Sınıftaki kırmızı renkleri bulma”,”Kurt baba,”Yumurta taşıma yarışması,”Hedefe nesne atma yarışması”,”Lego toplama yarışması”, “Yürüme yarışmaları” yapılır daha birçok değişik oyunla çocuklar eğlenerekte öğrenirler.

Müzik etkinliğinde ise; çocuklarla ses çalışmaları yapılır.  Şarkılar dinlenir, müzik köşesinde bulunan müzik aletleriyle, ritim çalışmaları yapılır.  Bazen sanat etkinliğinde boş su şişesinin içine kum, nohut vb materyaller konularak çocuklarla birlikte el işi kağıtlarıyla kaplanır. Evlerden getirilen renkli ipler şişenin üzerine saç olacak şekilde yapıştırılır. Marakas denilen bir ritm aleti, sanat etkinliğinde yapılarak, müzik etkinliğinde kullanılabilir. Okul öncesi eğitim programları hayal gücünü destekleyen, çocuktaki yaratıcılığı ön plana çıkaran etkinliklerdir. 

Fen ve doğa, matematik etkinliklerinde; çocuklarla beraber fen ve doğa köşesindeki materyaller incelenir. Bahçede dökülmüş olan yapraklar, bitkiler ve böcekler incelenir, okulda deneyler yapılır. Fen ve doğa etkinliklerinde çocuklara ”Neden? Niçin” sorusunu düşündürtme temeldir. Çocukların sorgulayıcı yanları gelişir, neden sonuç ilişkisini öğrenirler. Matematik etkinliklerinde ritmik sayma becerisini kazanırlar, basit toplama çıkarma işlemleri yaparlar. Somutlaştırılarak öğrendikleri için sınıftaki her materyal basit toplama çıkarma işleminde kullanılabilir. Çocukların eğitimleri, bu ve buna benzer etkinliklerle, okul öncesinde geliştirilir.  

Ancak halen Okul öncesi eğitim kurumları çalışan annelerin çocuklarını bakım için bıraktıkları bir kurum olarak değerlendirildiği bakış açısı da mevcuttur. Bu son derece yanlış bir yaklaşımdır.  Okul öncesi eğitim çağında bulunan çocuklar, çeşitli gelişim alanları bakımından en hızlı olduğu dönemdedir. Okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim alan çocuklar bu gelişimleri daha hızlı bir şekilde elde etmektedir. Okul öncesi eğitimin avantajı çocukların hazır bulunuşluk düzeylerini arttırmasıdır. Bu nedenle okul öncesi eğitim alan çocuklar 1. sınıfa başladığında diğer akranlarına göre daha önce yazmayı öğrenmektedir. Ayrıca okul öncesi eğitim almamış öğrenciler 1. Sınıfa başladığı ilk zamanlarda “Ben neredeyim? Nereye geldim?” gibi soruları kendine sorup okul ortamına ve kültürüne alışmaya çalışırken, okul öncesi eğitim almış öğrenciler bu aşamayı okul öncesi eğitimde çoktan geçtikleri için zaten okul ortamına ve kültürüne alışmış olarak gelmektedir.

3 yaşını dolduran tüm çocukların Haziran ayı sonunda, devlet anaokullarına kayıtları yapılır. Bu okullarda tüm gelişim alanlarındaki becerilerini artıracak yeni yaşam deneyimleri kazandıracak,  programlı bir eğitim öğretim ortamında, öğretmenleri ve arkadaşları ile birlikte okul hayatına başlamış olmaktadırlar.  Akhisar’ımızda bu eğitimi veren devlet anaokullarımızdan bir tanesi de, Akhisar’ın kıymetli evladı, eğitim gönüllüsü Zehra Göldelioğlu tarafından yaptırılmış olan MUSTAFA SABİHA GÖLDELİOĞLU ANAOKULU’dur

Bu okulda beslenme ve diğer etkinlikler ayrıca geziler, tiyatrolar, düzenlenmekte, yaparak yaşayarak öğrenme faaliyetleri uygulanmaktadır.  Okulda Milli Eğitim Bakanlığımızın Değerler Eğitimi Projesi aktif olarak uygulanmakta, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan çocuklar yetiştirilirken, aileleri tarafından da yapılan faaliyetler içselleştirilmektedir.  Okul bahçesi ve girişinden itibaren sizleri yabancı kültür kahramanları değil,  geçmişten günümüze gönüllere taht kurmuş, Şanlı Anadolu’nun, masum çocuğu Keloğlan,  vatanımızın gülmece ustası Nasreddin Hoca,   hiç unutulmayan gölge oyunumuzun kahramanları, Hacivat ve Karagöz karşılamaktadır. Yabancı kültür kaynaklı, subliminal mesaj veren çocuklarımızın algısını olumsuz etkileyecek bir çizgi kahraman, okulda resimlerde mevcut değildir. 

Çocuklara saygı ve ahde vefa eğitimi Akhisar Huzurevi ziyaretiyle verilirken , adalet eğitimi Akhisar Adliyesine yapılan gezide gerçek  duruşma salonunda verilmiştir.  Okulda vatanseverlik değeri kritik bölgelerde görev yapan Terörle Mücadele Şubesinde Özel Harekat Polisleri Ve Askerlerine gönderilen resimler, hediyelerle aktif veli katılımıyla sağlanmıştır.

Okulda temel değer HER ÇOCUK ÖZELDİR felsefesiyle, Hz. Mevlana’nın sevgisi ve hoşgörü eksenindedir.  Ayrıca sadece çocuklar değil Anaokulundan Akhisar Halk Eğitim Müdürlüğümüzün açmış olduğu BADEP kursu sayesinde,  3 farklı kursla bu yıl 14 hafta boyunca babalarda yararlanmıştır. Okulda bulunan öğretmenlerin, alan bilgileri ve rehber öğretmenin varlığıyla annelere de farklı seminerler düzenlenmektedir. 

Mustafa Sabiha Göldelioğlu Anaokulu özel bir kurum değil Milli Eğitim Bakanlığımızın Resmi Anaokulu olup, kapısı tüm Akhisar’ın pırıltılı gözleriyle, geleceğe umutla bakan, çocuklarına sonuna kadar  açıktır.