Atatürk, zamanında Ulus Okulları denen Millet Mektepleri’nde yazı tahtasının başına geçerek dersler verirdi. Bu yüzden dönemin Bakanlar Kurulu 11.11.1928 günü aldığı kararla Atatürk’e Ulus Okullar Başöğretmenliği ünvanını verdi. Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gün 24 Kasımdır.
       Atatürk öğrencileri, öğretmenleri, okulu çok sever, yurt içi gezilerinde okulları ziyaret ederdi. Burada sınıflara girer, sıralara oturur, derslerini dinlerdi. Öğrencilere sorular sorardı. Öğretmenlerle konuşur, her yerde öğretmenliğin üstün bir meslek olduğunu anlatırdı.

       Atatürk yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ve geliştirilmesinde öğretmenlere büyük görevler düştüğü inancındaydı. Çağdaş bir millet olmamız için eğitimin yaygınlaşması gereğine inanıyordu. Bu nedenle Atatürk “Milletleri kurtaracak olan yalnız ve ancak öğretmenlerdir.” sözleriyle öğretmene verdiği önemi ve duyduğu saygıyı en güzel biçimde anlatmıştır. Bu yüzden  Atatürk’ün 100. Doğum yıldönümü olan 1981 yılında, 24 Kasımın her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı.

       Öğretmenler Günü’nde öğretmenin toplum içindeki yeri, değeri anlatılır ve öğretmenlerin sorunları tartışılır. Öğretmenler Günü’nde; eğitim- öğretime hizmet etmiş, saygınlık kazanmış öğretmenler anılır. Gençlerin yetişmesindeki katkıları anlatılır. Mesleğe yeni giren öğretmenler 24 Kasımda Öğretmen Andı içerek görevlerine başlarlar. Görevlerine yeni başlayan tüm arkadaşlarıma başarılar dilerim. Emekli olan ve ebediyete göç etmiş öğretmenlerimizi de saygı ve minnetle anıyorum. Güzel yurdumun her bir köşesinde  görev yapan tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım öğretmenler gününü canı gönülden kutlarım.

        Öğretmenler yapıcı ve insan haklarına saygılıdır. Öğretmen özverili, çevreye güven ve inanç veren, içi insan sevgisiyle dolu bir kişidir. Atatürk; “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” sözleriyle öğretmene verdiği sorumluluğu ve değeri ifade etmiştir.

         Öğretmenler sevgi verir, içinizi aydınlatır. Sizi doğruya yöneltir. Bilgili kişiler olmanız için çaba gösterir. Dünyayı tanıtır. Öğretmen her alanda yeniliği, yenileşmeyi savunur. Gerçekleri anlatır. Beceri ve yeteneklerinizin gelişmesine yardımcı olur. 

         Bir milletin milli, ahlâki ve kültürel yönden güçlü ve medeniyet bakımından kalkınmış olması öğretmenlerinin üstün çalışmalarına bağlıdır. Milli birlik ve beraberliğimizin teminatı öğretmenlerdir. Sizleri ham bir madde olarak ele alan öğretmenler, üzerinizde titiz, dikkatli ve sabırlı çalışmalar yaparak sizi şekillendirirler. Duygularınıza, ruhunuza, fikirlerinize ve hayata bakışınıza en güzel desenleri verirler.

       Size doğruyu, güzeli, iyiyi, mertliği, milli duyguları ve Atatürk ilkelerine bağlılığı öğreten öğretmenlerimizdir. Sıhhatini, nefesini, enerjisini, gençlik yıllarının hepsini sizin için harcarlar. 

      Bütün bunlardan sonra biz öğretmenlerin sizlerden ve yetkililerden  beklentisi,  biraz saygı birazcık ta vefa. Çok şey mi bekliyoruz?

Nice 24 Kasım’lara…